Connect with us

BiH

Udes Staše Košarca koštao 12.000 KM, uposlenici se častili hotelom s 5 zvjezdica!

Iznos od 60.000 KM za reprezentaciju nije bio dovoljan, pa su prekoračili limit. Najmanje 5 osoba neosnovano zaposleno po ugovoru o djelu

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kojim upravlja kadar SNSD-a Staša Košarac bilo je podvrgnuto državnom revizijom, a novom izvještaju Ureda za reviziju ukazano je i na neosnovano trošenje javnog novca.

Piše: A. DUČIĆ

Revizori podsjećaju da su odlukom Vijeća ministara BiH o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama BiH na naknadu za službeno putovanje definirane kategorije smještaja koje su na raspolaganju uposlenim koji se upućuju na službeno putovanje, shodno njihovom statusu.

– Na testiranom uzorku putnih naloga uočeno je kako su u pojedinim slučajevima uposleni, koji u skladu sa svojim statusom na to nemaju pravo, koristili hotelski smještaj kategorije ‘’5’’ zvjezdica. Citiranom Odlukom utvrđeno je kako pravo na korištenje istog imaju isključivo članovi Predsjedništva BiH, predsjedatelj, ministri i zamjenici ministara u Vijeću ministara BiH, kao i njihovo osobno osiguranje te članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine BiH – naveli su revizori.

Nadalje, izdaci za materijal i usluge za održavanje vozila su s 31.12.2021. godine evidentirani u iznosu od 46.351 KM, što je za 7.512 KM više u odnosu na prethodnu godinu.

– Do povećanja je došlo zbog izvanrednog kvara uslijed prometne nezgode na automobilu koje se koristi za prijevoz ministra čiji je popravak iznosio oko 12.000 KM. Trošak popravka naplaćen je od osiguravajuće kuće. Najveći udio u ostvarenim troškovima materijala i usluga za održavanje vozila se odnosi na spomenuto vozilo (32.430 KM uključujući i spomenutih cca 12.000 KM naplaćenih od osiguravajuće kuće). Imajući u vidu kako su troškovi održavanja ovog vozila i prethodnih godina bili visoki te kako su u Izvješćima o reviziji Ministarstva iz prethodnih godina dane preporuke koje su ukazivale na potrebu racionalizacije navedenih troškova, evidentno je da do iste nije došlo. Ministarstvo je za 2021. godinu planiralo nabavu pet službenih vozila iz sredstava proračuna i prihoda od prodaje četiri službena vozila, u koje je uključeno i predmetno vozilo. Međutim, s obzirom na činjenicu kako proračun za 2021. godinu nije usvojen, kupovina službenih vozila nije realizirana, a ulaganja u vozilo su i pored upitne ekonomske opravdanosti ipak nastavljena – navode revizori.

Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju, Ministarstvu je utvrđen maksimalni godišnji iznos sredstava za reprezentaciju u iznosu od 60.000 KM. Uvidom u glavnu knjigu Ministarstva, ustanovljeno je kako je za ove namjene tokom 2021. godine utrošeno 62.370 KM, čime je za 2.370 KM prekoračen dozvoljeni godišnji limit.

Ministarstvo navedeno prekoračenje obrazlaže time što su planirane radne aktivnosti u 2020. godini uslijed pandemije koronavirusa u velikoj mjeri otkazane te prenesene u 2021. godinu, zbog čega je došlo do povećanog obima aktivnosti u samom Ministarstvu čime su uvećani troškovi reprezentacije. Ipak, smatramo neprihvatljivom praksu trošenja ovih sredstava iznad limita propisanog pravilnikom Vijeća ministara BiH.

Izdaci na temelju ugovora o djelu u 2021. godini su realizirani u neto iznosu od 122.232 KM, što je za 20.358 KM više nego u prethodnoj godini.

– Tokom godine, putem ugovora o djelu bilo je angažirano ukupno 27 izvršitelja. Planirani proračun za ove namjene iznosio je 106.000 KM. Ministarstvo je i u 2021. godini angažiralo osobe putem ugovora o djelu za poslove koji se nalaze u opisu poslova postojećih radnih mjesta (najmanje pet osoba) te za poslove koji nisu sistematizirani. Predmet ugovora nije određeni posao, odnosno konkretna zaokružena cjelina koja za rezultat ima određeni proizvod, a poslovi nisu privremenog karaktera već je angažiranje vršeno u kontinuitetu tijekom cijele godine pa se kao takvi ne mogu smatrati ugovorima o djelu jer nemaju karakter ugovora o djelu. Angažiranje na temelju ugovora o djelu konstantno je prisutno u dužem vremenskom razdoblju i pored preporuka danih u ranijem period – zaključuju revizori.

BiH

Konaković: Ne znam šta nam donose ultimatumi, apelujem na Dodika da to ne radi

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obratio se danas medijima nakon održane sjednice Vijeća ministara BiH.

Konaković je govorio o putu BiH ka Evropskoj uniji, ali i odnosu sa predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a, Miloradom Dodikom.

Između ostalog, Konaković je istaknuo kako je bilo materijala koji su prohodni, iako su prisutne tenzije na političkoj sceni.

“S obzirom na to koliko smo posvađani ovih dana, sjednica je bila korektna. Usvojili smo oko 20 materijala. Uistinu je bilo dosta bitnih materijala koji su prohodni. Iskren da budem ne znam šta nam svima donose uslovljavanje i ultimatumi. Mislili smo da toga neće dolaziti. Došli smo do vode. Pred nama su milijarde maraka i eura pomoći BiH na evropskom putu. Očekuje se od nas da taj novac zaslužimo i onda da taj novac na kraju koristi građanima BiH. Bojim se da će nas ovakvi ultimatumi udaljiti tamo gdje smo nekada davno bili, ali i od boljeg života građana BiH. Apelujem da te stvari više političari ne rade, ni Milorad Dodik”, kazao je Konaković.

Dodao je da je i jedan od zakona koji je stopiran i njegov zakon o vanjskim poslovima.

“Taj zakon o sudovima bio bi ocijenjen kao veliki iskorak BiH. Imamo moj zakon o vanjskim poslovima koji nije prošao na Predstavničkom domu. Argumenti ne stoji. Mi ćemo biti uporni, a oni koji obustavljaju morat će objasniti zbog čega to rade”. 

Na pitanje novinarke N1 da li je imao privatno komunikaciju sa Miloradom Dodikom, Konaković je rekao:

“On je prestao komunicirati sa mnom onako kako smo ranije to radili i mislim da je i u tome problem. Ja zagovaram takvu vrstu razgovora. Išao sam u Banjalaku i trpio kritike. I opet bih i opet ću. Kod njega ima i taj problem da je neinformisan. Mislim da nam nedostaje komunikacije. Ja sam čovjek komunikacije i reagujem kada bude pretjerano kritika. To neću dozovoliti ni prema meni ni prema BiH”, kazao je Konaković.

Na kraju svog obraćanja je istaknuo kako sve ove političke tenzije nas zaustavljaju u bitnim procesima.

“Ubrzo ćete dobiti informacije za novih šest milijarda eura za prostor Zapadnog Balkana u naredne tri godine. Svaka akcija koja nas udaljavaod ovog, Evropa je napokon shvatila da treba da budemo dio tog prostora i onda sada bi se trebali zatvarati prema tome. To bi bila historijska pogreška”, kazao je Elmedin Konaković.

Nastavi čitati

BiH

Košarac urlao na press-konferenciji: Dodik nešto ne razumije? Ma nemoj! Pustite mi više te sarajevske žvake

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) danas je pokušao opravdati blokadu koju provodi njegova stranka.

“Niko ne bježi od 14 prioriteta. Mi smo rekli da hoćemo u paketu. Parneri iz Federacije nisu smjeli da kažu šta hoće. Ostajemo pri tome, a priortet su strane sudije”, rekao je Košarac.

Na pokušaj novinara da mu postave pitanje, Košarac je kazao da neće da polemiše.

“Za mene je obavezujući stav NSRS”, naveo je on te novinarima koji su postavili pitanje rekao ‘polako, polako… ovo je moj stav’.

Onda je saslušao pitanje koje je glasilo zašto se ne radi ono što se dogovorilo, a ono oko čega nema dogovora da se ostavi po strani.

“Radne grupe su formirane oko tih pitanja. Poslali smo prijedloge. Davno. Mi tražimo da se riješi Ustavni sud. Samo to. Ovdje nam se čini da nemamo partnere koji imaju suverenitet za donošenje odluka. Mi iz RS imamo. Mi dostavljamo svoje mišljenje kroz NSRS. Čini mi se da partneri iz FBiH nemaju taj suverenitet i to je problem”, naveo je Košarac.

Na pitanje zašto radna grupa nije dostavila finalni dokument koji se tiče pravosuđa, Košarac je rekao da tog dokumenta nema.

Uz konstataciju da se to ne može uraditi za dva mjeseca, Košarac je rekao:

“Neću da ulazim u to je li realno ili nije. Ništa mi ne blokiramo. Je li Vijeće ministara donosilo odluke? Jeste. Mi tražimo suverene partnere, čini mi se da odluke za njih donosi američki ambasador i da bez njega ne smiju ništa. Čini mi se da postoje takvi politički potezi, imamo nelegitimnog visokog predstavnika. Od njega prave neku veličinu. Ne utvrđuju građani legitimitet, nego UN. Znamo šta su te institucije rekle. Nema blokada”, rekao je Košarac.

Onda se osvrnuo i na izjavu Elmedina Konakovića da Dodik ne razumije trenutak u kojem se BiH nalazi. To je Košarca očito iznerviralo.

“Da ja vas pitam nešto ko je prvi dostavio plan deeskalacije? SNSD, pa HDZ. A onda se u Sarajevu razvija priča da neko nešto uslovljava, da neko nešto ne razumije. Čuo sam konstataciju da Milorad Dodik ne što ne razumije? Koliko Srba ima u Ministarstvu vanjskih poslova? Pustite mi više te sarajevske žvake, svako dobro”, rekao je Košarac i otišao.

Nastavi čitati

BiH

Kokanovićevo opravdanje za ubistvo inspektora: “Kobne noći bio je pijan i drogiran”

Nikola Kokanović koji je osumnjičen za ubistvo policijskog inspektora Nenada Markovića (38) na šokantan način pokušao je se opravdati tokom saslušanja, saznaje Srpskainfo.

Podsjetimo, Kokanović je u nedelju uveče sa dva hica ubio Markovića ispred noćnog kluba „Džil“ u centru Bijeljine.

Kokanović je sin Zorana Kokanovića poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Srpskainfo otkriva šta je Kokanović izjavio tokom kriminalističke obrade u policiji.

“Tokom kobne noći on je bio pijan i drogiran, pa je tokom ispitivanja u policiji tvrdio da se ničega ne sjeća. Policajcima je ispričao da se ne sjeća ni motiva ni ubistva inspektora Markovića.” rekao je izvor.

Međutim, kako kaže izvor, inspektori baš i nisu povjerovali u njegovu priču.

“Puno tu stvari pokazuje da je teško da je to istina. Pošto je on nakon ubistva pobjegao, odbacio oružje i slično. Sve to biće provjereno u narednom periodu!” kaže sagovornik. Prema njegovim riječima, sumnja se da ipak postoji neka pozadina u ovom ubistvu.

“Ima tu još puno posla”

“Za sada postoje informacije da se ne radi o nekoj kafanskoj ili pijanskoj tuči. Ima tu još puno posla, mnoge stvari se trebaju provjeriti. Takođe, utvrđuje se i da li je Marković ubijen zbog svog posla.”

Marković u nedelju bio dežurni. Radio je drugu smjenu i prije zločina je zajedno sa kolegom bio na jednom uviđaju u Bijeljini.

S druge strane, Kokanović je ranije tog dana iz Brčkog došao u Bijeljinu jer je, kako se saznaje, suprugu dovezao da se porodi u Bolnici ”Sveti Vračevi”.

– Marković je po završetku posla otišao na piće u ”Džil” i tu ga je dovezao kolega. Sjedio je za šankom nekih pola sata. U međuvremenu, u noćni klub je ušao Kokanović sa društvom. Nisu se tu dugo zadržali. U klubu su bili svega pet minuta i za to vrijeme Kokanović i Marković nisu imali nikakav sukob, ni verbalni ni fizički – kaže izvor iz policije.

Kokanović je prvi izašao iz kluba, a u trenutku dok je Marković izlazio Kokanović je zapucao ka njemu. Pucao mu je u prsa i Marković je zadobio ustrelnu i prostrelnu ranu grudnog koša, od kojih je preminuo.

Nastavi čitati

Najčitanije