Uhapšen Čović, a onda i Dodik… Zvuči nevjerovatno, zar ne?!

0 Komentar
Da li ima iko u ovoj zemlji kome nije jasno da će Čavka formirati predmeta koliko mu treba samo da bi direktora jedne od najvažnijih sigurnosnih agencija BiH pravosudno (pro)gonio?
Piše: Avdo Avdić

Jutros je, po nalogu Tužilaštva BiH, lišen slobode lider HDZ-a Dragan Čović. Pripadnici MUP-a HNK-a izašli su na uviđaj sa građevinskim inženjerima kako bi procijenili vrijednost njegove kuće i kako bi utvrdili štetu nastalu promjenom toka rijeke Radobolje. Istovremeno, po nalogu državnih tužilaca, pripadnici MUP-a Republike Srpske uhapsili su Milorada Dodika zbog sumnje da je prao novac na svom imanju u Bakincima. Istražitelji se, također, nalaze i u Beogradu kako bi utvrdili vrijednost Dodikove vile stečene preko sumnjivih kredita u Bobar banci.

STANITE I ZAMISLITE SE…

Hajmo realno, ko bi od vas uopće mogao povjerovati u skoro pa humorističke navode iznesene u prethodnom pasusu? Niko. Ne zato što mislite da su navedeni nevini, već zato što znate da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sa Gordanom Tadić na čelu to nikada neće uraditi.

Ništa realnije vam ne bi zvučalo i da sam napisao da je, recimo, u Mostaru uhapšen premijer HNK-a zbog pripadnosti kladioničarskom lobiju ili u Banjoj Luci premijer RS-a Radovan Višković zbog sumnje da je počinio krivično djelo genocid.
Ali realno vam i simpatično zvuči, je li tako, kada u Sarajevu uhapse federalnog premijera Fadila Novalića, kada “obavljaju uviđajne radnje” na kući Osmana Mehmedagića, čija je ukupna površina ravna kvadraturi dnevnog boravka Čovićeve vile na starom toku Radobolje. Realno vam, zar ne, zvuči i da su uhapšeni Živko Budimir i Jerko Lijanović, realno je i da Dragan Mektić bude optužen zbog kršenja Zakona o sukobu interesa.
Stanite jedan trenutak i zamislite se. Pokušajte sabrati i oduzeti sve ono što pročitate i vidite. Prođite kroz svoje sjećanje i pokušajte pronaći ijednog zvaničnika HDZ-a kojem je policija, ne računajući davna vremena Toby Robinson, pokucala na vrata. Nećete naći, je li tako, ni nekog zvaničnika u RS-u bliskog Dodiku da je na robiji ili da je hapšen u živom TV prijenosu. Čak ni da je optužen.
Imaju neki ljudi, botovima ih nazivaju, koji pišu svakojake gadosti po društvenim mrežama. Puno toga mi se ne sviđa što pročitam o sebi, a većina napisanog je, ma skoro sve, čista laž. I? Da li bi sada Tužilaštvo BiH za njima trebalo raspisivati potjernice i izdavati naloge za njihovo hapšenje? Ne. Jer ne može bot, koje god stranke i boje bio, biti kriv za svoje pisanje sve dok, recimo, Milorad Dodik ne bude odgovarao za svoje grozne izjave, poput one o praznim tabutima ili onih koje ugrožavaju ustavni poredak BiH.
Jučer je uhapšen direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić. Nakon jedne optužnice po kojoj je oslobođen, nakon dvije optužnice koje nisu potvrđene, državni tužilac Oleg Čavka je “formirao” treći predmet i dao nalog MUP-u Kantona Sarajevo da uhapse direktora OSA. Da li ima iko u ovoj zemlji kome nije jasno da će Čavka formirati predmeta koliko mu treba samo da bi direktora jedne od najvažnijih sigurnosnih agencija BiH pravosudno (pro)gonio? Dragan Čović i Milorad Dodik zadovoljno trljaju ruke: njihov politički plan se odvija uz pomoć prononsiranih tužilaca, onih istih koji tužilačkom čašću brane sve njihove poslove na koje ostaju nijemi njihovi partneri iz Sarajeva, ne obazirući se pritom ni na enormnu štetu koju čine državi BiH. Evo, razumijem da je Dodiku i Čoviću do BiH stalo kao do lanjskog snijega, ali ne razumijem kako smo zemlju doveli u stanje da direktora OSABiH procesuiraju zbog krivotvorene diplome oni koji su počinili mnogo ozbiljnije propuste i djela nego on. Ili to rade baš zato? Dobro, znam da će me dio vas sada prozvati botom SDA, saradnikom OSA i još kojekakvim “muhama”. Ali nakon što me izvrijeđate na tastaturi, zastanite trenutak i razmislite o ovom što slijedi.

PRETRESI U RS-U I KANTONIMA U KOJIM VLADA HDZ – TOGA NEMA

Po nalogu Tužilaštva BiH je uhapšen predsjednik Federacije Živko Budimir. Po nalogu Tužilaštva BiH je uhapšen federalni premijer Fadil Novalić. Po nalogu Tužilaštva BiH je uhapšen federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš. Po nalogu Tužilaštva BiH je uhapšen federalni dopremijer Jerko Lijanović. Po nalogu Tužilaštva BiH je uhapšen federalni ministar Milorad Bahilj. Po nalogu Tužilaštva BiH je uhapšen direktor OSA Osman Mehmedagić. Po nalogu Tužilaštva BiH je optužen Dragan Mektić. Po nalogu Tužilaštva BiH je optužen i nepravomoćno osuđen Sadik Ahmetović. Po nalogu Tužilaštva BiH je optužen Selmo Cikotić. Po nalogu Tužilaštva BiH je uhapšen i optužen Fahrudin Radončić. Slovom i brojem četiri ministra sigurnosti! Po nalogu Tužilaštva BiH se pretresa KCUS. Po nalogu Tužilaštva BiH se pretresa MUP KS-a.
Ima li pretresa u RS-u? Ima li pretresa u kantonima gdje vlada HDZ? Nema. Tamo se ne krade, ne krivotvori, ne botuje. Osim ako niste opozicija. Kada se, nekad davno, našao na optuženičkoj klupi sa Draganom Čovićem, Jerko Lijanović je oslobođen. Kada je okrenuo leđa Draganu Čoviću, Jerko Lijanović je uhapšen i osuđen. Kao što je uhapšen i Živko Budimir koji je bio smetnja ulasku HDZ-a u vlasti. U RS-u procesuiraju Mektića. Zašto? Kršio Zakon o sukobu interesa.
Jučer je uhapšen direktor OSA Osman Mehmedagić. Kako bi to samo bila lijepa vijest da su prije njega uhapšeni Gordana Tadić, Oleg Čavka, Milorad Dodik, Dragan Čović i ostala braća Karamazovi. Ali nisu. Jer oni provode pravdu. Selektivnu pravdu koja je u stanju od krivaca napraviti – žrtve.

oslobodjenje

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina