Ujić: Turska se već bori s valom migranata iz Afganistana, sasvim je prirodno očekivati povećan priliv migranata i u BiH

0 Komentar
Prema operativnim informacijama, koje dobijamo, veliki broj avganistanskih izbjeglica već je prešlo u Pakistan i mi nemamo razloga da sumnjamo da će krenuti putevima kojima su prije njih išli i Pakistanci

Direktor Službe za poslove sa strancima u BiH Slobodan Ujić rekao je kako možemo očekivati veći priliv migranata iz Afganistana. Kako on navodi, njihov bijeg od Talibana ih tjera na prelazak u Pakistan preko kojeg će pokušati da se dočepaju Turske, a potom i Evrope do koje mogu stići balkanskom rutom.

Osim toga, Ujić je istakao kako trenutno raspolaže informacijama da se Turska bori protiv najezde migranata, da zatvara granice, ali da je samo pitanje vremena koliko može izdržati.

– Prema operativnim informacijama, koje dobijamo, veliki broj avganistanskih izbjeglica već je prešlo u Pakistan i mi nemamo razloga da sumnjamo da će krenuti putevima kojima su prije njih išli i Pakistanci.

Ujić kaže da je trenutno nezahvalno govoriti o bilo kakvim brojkama, ali je usljed trenutnih dešavanja sasvim prirodno očekivati povećan priliv migranata.

– Naši službenici će se ponašati u skladu sa svojim nadležnostima. Ako nadležni, a tu prije svega mislim na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, predlože ili usvoje neka druga zakonska rješenja, mi ćemo po njima postupati, jer je naša obaveza da poštujemo zakon, a pred zakonom su svi jednaki. Svakako da ćemo, što se tiče operativnosti i registracije migranata, biti još obazriviji i zajedno sa drugim bezbjednosnim agencijama nastaviti da postupamo odgovorno i u skladu sa svojim nadležnostima, rekao je Ujić.

Osvrnuo se i na trenutnu migrantsku situaciju u BiH rekavši kako nema nikakvih ozbiljnijih problema, prenosi Glas Srpske.

– Slobodno mogu reći da imamo besprijekornu situaciju. Imamo dobar ljekarski nadzor uz veliku podršku Danske, uključen je Crveni krst BiH, kao i entitetska ministarstva zdravlja tako da je situacija u potpunosti pod kontrolom i nemamo nijednog migranta zaraženog virusom korona.

oslobodjenje

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina