USK

Ukoliko Sud štrajk u obrazovanju proglasi nezakonitim, vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno kao rad?

“Sud nije donio odluku o zabrani štrajka već privremenu mjeru osiguranja kojom se nalaže osiguravanje uslova za nesmetano odvijanje nastavnog procesa do slijedećeg ročišta.”, činjenica je utemeljena zakonskim propisima, argument je Vlade kojim je pozivao nastavnike i profesore da počnu raditi.

“Vlasti su nam podmetnule sud na kojem se vidimo u četvrtak, kako je sud i precizirao. Dali smo još malu šansu ova tri dana pravnoj državi. Nemojte misliti da ćete nas nakon četvrtka na silu ugurati u učionice”, saopćili su iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja poručujući da će se pridružiti protestima prosvjetara osnovnog obrazovanja.

Međutim, Zakonom o štrajku FBiH, članom 5. definisano je između ostalog i: “Na prijedlog poslodavca, sindikat i poslodavac sporazumno utvrđuju poslove koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka.”, prema riječima poslodavca, u ovom slučaju Vlade, ovaj sporazum nije utvrđen i pored konvencija o zaštiti dječijih prava, smatraju da će se ročište zakazano u četvrtak odvijati u smjeru odluke koja će ipak štrajk proglasiti nezakonitim.

Ono što je veoma bitno istaknuti, da je Kolektivnim ugovorom, na koji se pozivaju uposleni u obrazovanju koji su u štrajku, definirano i prava radnika u štrajku, sa naglaskom na zakonit štrajk.

Posebno je vrijedno istaknuti član 91. Kolektivnog ugovora oba sindikata:

“Radnik koji je učestvovao u štrajku, organizovanom u skladu sa Zakonom o štrajku i ovim Kolektivnim ugovorom ima pravo na nadoknadu njegove plaće kao da je radio.”. jasno se postavlja pitanje, hoće li dvije trećine mjeseca septembra biti plaćene nastavnicima i profesorima ukoliko Sud odluči da je štrajk nezakoniti.

Članovi 92. i 93. Kolektivnog ugovora predškoslog, osnovnog i srednjeg obrazovanja

Također, član 92. je veoma bitan za razmatranje ukoliko odluka suda bude rekla da je štrajk nezakonit:

“Zakonito organizovanje štrajka i učešće u štrajku u skladu sa zakonom i odredbama ovog Kolektivnog ugovora ne predstavlja povredu radne dužnosti.”

U situaciji u kojoj se trenutno nalaze Vlada USK i Sindikat obrazovanja i osnovnog i srenjeg i predškolskog, možda je Sud jedino pravedno rješenje.

usn.ba

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close