Connect with us

Sukob u Ukrajini

Ukrajinci ne znaju što će s najsuvremenijim oružjem: ‘Kao da dobiješ iPhone 13, a koristiš ga samo za telefoniranje‘

Nedostatak obuke ukrajinskih vojnika o tome kako koristiti zapadnu opremu postaje značajna i rastuća prepreka učinkovitosti korištenja

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, zemlje NATO saveza nadograđuju ukrajinski vojni arsenal sve sofisticiranijim naoružanjem, a još više ga se najavljuje, poput naprednih višestrukih raketnih sustava koje su obećale Sjedinjene Države i Velika Britanija.

No, obuka ukrajinskih vojnika o tome kako koristiti opremu postala je značajna i rastuća prepreka s kojom se svakodnevno susreće i mlađi narednik Dmitro Pisanka sa svojim timom, koji barataju starom protutenkovskom puškom koju su kamuflirali mrežom i zelenim grmljem u južnoj Ukrajini, prenosi The New York Times.

Dok gleda kroz nišan, Pisanka je ‘oboružan’ gomilom brojeva i linija koji bi mu, ako se pravilno iščitavaju, trebali pružiti izračune potrebne za gađanje ruskih snaga. Međutim, pogreške su u kaosu bitke česte.

Prije više od mjesec dana, zapovjednici njegove topničke postrojbe osigurali su nabavku daleko naprednijeg alata – visokotehnološki laserski daljinomjer, koji je isporučen sa Zapada kao pomoć pri ciljanju.

Ali postoji problem – nitko ne zna kako se koristi. “To je kao da dobijete iPhone 13, a znate na njemu samo telefonirati”, rekao je očito ogorčen Pisanka.

Daljinomjer JIM LR je poput para visokotehnološkog dalekozora i vjerojatno dio opreme koju isporučuju SAD, kaže Pisanka.

Naprava se čini kao savršen izbor za učinkovitije korištenje protutenkovske puške, izrađene 1985. godine. Može detektirati mete noću i odrediti njihovu udaljenost, koristeći kompas i GPS koordinate. Neki su vojnici naučili dovoljno da bi rukovali ovom opremom, ali su posljednjih dana preraspodijeljeni drugdje, ostavljajući jedinicu da se snalazi s tim skupocjenim alatom.

“Pokušavao sam naučiti kako ga koristiti čitajući priručnik na engleskom i koristeći Google Translate da bih ga razumijem”, kaže Pisanka.

Analitičari: Moguće ponavljanje greške iz Afganistana

Britanija je u ponedjeljak obećala poslati Kijevu mobilne višecijevne bacače raketa, kako bi se poboljšali domet i točnost ukrajinskog topništva, nekoliko dana nakon što se američki predsjednik Joe Biden obvezao poslati slično oružje.

Najnaprednije novo ukrajinsko oružje koncentrirano je u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, gdje bjesne najžešće borbe, dok snage ruskog predsjednika Vladimira Putina – koje nadiru s istoka, sjevera i juga – pokušavaju slomiti džep pod kontrolom ukrajinskih. Na istočnom vrhu tog džepa, dvije strane vode bitku s promjenjivim rezultatima obje strane za razoreni i uglavnom napušteni grad Sjeverodonjeck.

Tijekom vikenda ukrajinski vojnici vratili su pod svoju kontrolu neke dijelove grada, no već u ponedjeljak su ukrajinske snage bile prisiljene ponovno se povući jer je ruska vojska još pojačala svoje ionako intenzivne topničke napade, rekao je Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner za tu regiju.

Dan nakon riskantnog posjeta vojnicima u Lisičansku, u blizini Sjeverodonjecka, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u ponedjeljak je novinarima dao grubu ocjenu izazova s kojima se suočavaju njegovi vojnici: “Ima ih više. Oni su moćniji. Ali imamo sve šanse da se borimo”.

Ukrajinski čelnici često pozivaju svoje saveznike da im pošalju vrhunsko zapadno oružje i opremu, polažući svoje nade u pobjedu u zahtjeve za novim protutenkovskim vođenim projektilima, haubicama i satelitskim navođenim raketama.

No, osim što trebaju oružje, ukrajinske snage moraju ga znati i koristiti. Bez odgovarajuće obuke, iste dileme s kojima se suočava postrojba narednika Pisanke s njihovim daljinomjerom, bit će sveprisutne na terenu u mnogo većim razmjerima. Neki analitičari kažu da bi SAD tako mogle ponoviti neuspjeli pristup u opskrbi afganistanske vojske opremom koja se ne može održavati bez goleme logističke potpore.

Obuka izvan zemlje

“Ukrajinci žude upotrijebiti zapadnu opremu, ali to zahtijeva obuku”, kaže Michael Kofman, direktor ruskih studija na CNA, istraživačkom institutu u Arlingtonu. “Neke stvari nije lako požurivati”.

Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a provele su opsežnu obuku ukrajinske vojske u godinama prije rata, ali ne i o nekim od naprednih oružja koje sada šalju. Od 2015. do početka ove godine, navode američki vojni dužnosnici, američki instruktori obučili su više od 27.000 ukrajinskih vojnika u Centru za borbenu obuku Javoriv u blizini grada Lavova. U Ukrajini je bilo više od 150 američkih vojnih savjetnika u trenutku kada je Rusija izvršila invaziju u veljači, no su oni povučeni.

Od početka rata, SAD su obećale otprilike 54 milijarde dolara pomoći Ukrajini i isporučile mnoštvo oružja i opreme, tako nedavno i nekoliko naprednih mobilnih raketnih bacača HIMARS, što je potez koji je Kremlj odmah osudio.

No, kako bi izbjegla izravnu konfrontaciju s Rusijom, Bidenova administracija je dosad odbijala poslati vojne savjetnike natrag u Ukrajinu kako bi pomogli u obuci ukrajinskih snaga za korištenje novih sustava naoružanja te se umjesto toga oslanja na programe obuke izvan zemlje.

To je izazvalo golem pritisak na ukrajinske vojnike, poput onih sa činom narednika. Andrij Mikita, član pogranične straže, koji je prije rata prošao kratku obuku s konzultantima NATO-a o naprednom britanskom protutenkovskom oružju, poznatom kao NLAW.

On sada juri po ukrajinskim položajima na prvoj liniji nastojeći educirati suborce kako da koriste taj sustav. U mnogim slučajevima, kaže, ukrajinski vojnici naučili su samostalno koristiti neko oružje, uključujući NLAW, koristeći video zapise na internetu i u praksi.

‘Ad hoc’ rješenja

“Ali ima vrsti oružja o kojem ne možete učiti intuitivno: rakete zemlja-zrak, topništvo i nešto od opreme”, rekao je za NYT narednik Mikita. “Dakle, potrebni su nam formalni tečajevi”, dodao je.

Potrebe Ukrajine su prilično opipljive u regiji u kojoj je ukopana jedinica narednika Pisanke, sjeveroistočno od grada Hersona, kojeg je Rusija okupirala. To je područje bilo mjesto kratke ukrajinske ofenzive prošlog tjedna, koja je usporila čim su Rusi pri povlačenju uništili ključni most. Nedostatak topništva većeg dometa za Ukrajince je značio da nisu mogli izvesti težak prelazak rijeke u potjeri za okupatorima, istaknuli su ukrajinski vojni dužnosnici.

Za ekipu narednika Pisanke, jedini dostupan instruktor za laserski daljinomjer je jedan vojnik koji je odvojio vrijeme da prevede većinu priručnika s uputama od 104 stranice. No, još uvijek se radi o pokušajima i pogreškama dok pokušavaju shvatiti koja kombinacija tipki što radi, dok traže ‘ad hoc’ rješenja za rješavanje problema nedostatka tronošca i video monitora (koji se oboje nalaze u priručniku s uputama).

“Dok djelujete na velike udaljenosti dok ga držite u ruci, ponekad može prenijeti netočne brojke”, navodi Pisanka. “Sigurnije je raditi kada je oprema postavljena na tronožac prema neprijatelju, a operater radi s monitorom”.

JIM LR, kojeg je izradila francuska tvrtka Safran, izgleda kao križanac između slušalica za virtualnu stvarnost i tradicionalnog dalekozora, a može se koristiti uz aplikaciju za mapiranje na tabletu koji ukrajinski vojnici koriste kao pomoć pri izvođenju topničkih napada.

Sa 2,7 kilograma, daleko je manji od četiri i pol tone, koliko teže iz SAD-a isporučene haubice M777 155 mm, koje su nedavno stigle do bojišnice na istoku Ukrajine. Ali oba ta komada opreme donose sa sobom probleme s učinkovitim korištenjem koji podsjećaju na komplikacije koje proizlaze iz opskrbe neke vojske stranim materijalom.

Problemi uklapanja oružja u sustav i alata

Sustav M777 je vrlo mobilan i sposoban gađati ciljeve na velikoj udaljenosti, no pri njihovom raspoređivanju ‘usko grlo’ bila je upravo obuka, kažu ukrajinski časnici. Na tečajevima u Njemačkoj, koji su trajali tjedan dana, Sjedinjene Države su obučavale jedne vojnike da pucaju iz oružja, a druge da ga održavaju.

Ali to je umalo dovelo do kašnjenja s održavanjem oružja na teško dostupnim linijama bojišnice, tvrde ukrajinski časnici. Cijeli stroj M777 je, primjerice, spojen na sustav kakav se koristi u Sjedinjenim Državama, što znači da je korištenje ukrajinskog metričkog ključa na njemu težak zadatak i riskiralo bi oštećenje opreme.

Tek nakon što su poslale oružje, Sjedinjene Države organizirale su žurnu pošiljku kutija s američkim alatom, kaže bojnik Vadim Baranik, zamjenik zapovjednika jedinice za održavanje. No, alat se može negdje zametnuti, izgubiti ili uništiti, što znači da oružje potencijalno može ostati neispravno, osim ako netko ne pronađe ključ koji je isporučio SAD.

A JIM LR, koji može pružiti iznimno točne podatke o ciljanju, isporučuje informacije, poznate kao mrežne koordinate, u široko korištenom NATO formatu koji narednik Pisanka mora konvertirati u koordinatni sustav iz sovjetske ere koji se koristi na kartama Ukrajinaca. Ta gubljenje vremena i šanse za pogrešku se zbrajaju, pogotovo kada je u tijeku ruski topnički udar, piše Jutarnji.

Za sada je narednik Pisanka usmjeren na učenje kako daljinomjer funkcionira. Na njegovom dijelu bojišnice, oružje i oprema koje je isporučio Zapad ograničeni su na mali broj protutenkovskih raketa i kompleta prve pomoći.

“Ne možemo se pohvaliti istom vrstom resursa kakav postoji na istoku”, kaže bojnik Roman Kovaljov, zamjenik zapovjednika jedinice koja nadzire položaj oružja narednika Pisanke. “Ono što Ukrajina dobiva, mi možemo vidjeti samo na televiziji. Ali vjerujemo da će se to prije ili kasnije pojaviti i ovdje kod nas”, zaključuje Kovaljov.

 

Sukob u Ukrajini

Kadirov objavio snimak svog sina dok tuče osumnjičenog za spaljivanje Kur'ana: “Prebio ga je i uradio pravu stvar”

Ramzan Kadirov potvrdio je da je njegov 15-godišnji sin Adam pretukao stanovnika Volgograda Nikitu Žuravela, optuženog u slučaju spaljivanja Kur'ana.

Šef Čečenije objavio je na svom Telegram kanalu kratak video na kojem se vidi kako njegov sin udara muškarca.

“Ne volim potcjenjivanje. Uvijek je bolje staviti posljednju tačku – istinito i iskreno. Na internetu se i dalje raspravlja o tome da je Adam Kadirov pretukao spaljivača Časnog Kur'ana Nikitu Žuravela, saučesnika ukrajinskih specijalnih službi. Da li je bilo ili nije? Prebio ga je i uradio pravu stvar”, napisao je Kadirov u komentaru na video.

On je uporedio ljude koji napadaju Sveto pismo sa “ološem koji ne želi da svi u Rusiji žive jedni pored drugih u miru i razumijevanju”.

“Ovakvi provokatori i izdajnici su bolestan tumor na tijelu koji treba kauterizirati”, zaključio je Kadirov i dodao da je ponosan na postupak svog sina.

Video pogledajte na ovom linku.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Kruže glasine da je Ramzan Kadirov mrtav, evo šta kažu iz Kremlja

Iz Kremlja su izvijestili da nemaju informacija o trenutačnom stanju čečenskog lidera Ramzana Kadirova nakon što su se pojavile glasine o njegovoj bolesti na društvenim mrežama. Neki su čak objavili nepotvrđene glasine da je Kadirov navodno preminuo.

Na pitanja novinara i telefonske upite o stanju Ramzana Kadirova, njegovi predstavnici nisu pružili informacije. Prema neslužbenim izvorima, Kadirov se nalazi u moskovskoj bolnici nakon neuspješne transplantacije bubrega.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je: “Nemamo informacija o tome. U svakom slučaju, predsjednička administracija teško može izdati zdravstvene potvrde pa vam nemamo što reći o tome.”

Prošle sedmice, predstavnik ukrajinske tajne službe iznio je tvrdnje da je zdravstveno stanje Ramzana Kadirova “pogoršalo” i da je “ozbiljno”.

Međutim, u nedjelju je sam Kadirov objavio video na svom Telegram kanalu u kojem se smješka i obraća kameri kako bi opovrgnuo širenje glasina o svom zdravstvenom stanju.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Ruski general: Ukrajina je tek početak našeg puta ka apsorbiranju istočne Evrope

U intervjuu s vodećim propagandistom Kremlja Vladimirom Solovjovom, ruski general-pukovnik Andrej Mordvičev indirektno je izjavio da je Ukrajina samo međufaza u pokušaju Rusije da apsorbira Istočnu Europu.

Osim toga, prema njegovim riječima, rat će trajati još dugo, tako da nije potrebno ni na koji način određivati ​​kada će se dogoditi napad na ostale zemlje istočne Evrope.

Mordvičev je to rekao odgovarajući na pitanje Solovjova je li Ukrajina samo posredna karika na putu osvajanja istočne Evrope.

“Naravno, najvjerojatnije”, odgovorio je ruski general u intervjuu koji je prenijela ruska državna televizija Rossiya-1.

“Mislim da ćemo morati potrošiti dosta vremena na to”, rekao je Mordvičev, dodajući da nema smisla postavljati bilo kakav vremenski okvir za potez Rusije.

“Ako govorimo o istočnoj Europi, koju ćemo morati…”, nastavio je ruski general, iako nije dovršio misao, bilo je jasno na šta misli. “Očito će trajati dulje”, dodao je.Nedavno je unaprijeđen

Ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je u srijedu trojicu ruskih generala, uključujući i komandanta Središnjeg vojnog okruga, general-pukovnika Andreja Mordvičeva.

Analitičari američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) rekli su da se čini da je Putin to učinio kao nagradu za njihovu lojalnost i poslušnost ruskoj komandi, a ne kao nagradu za rezultate na bojnom polju.

Putin je unaprijedio i načelnika Glavne uprave oklopnih postrojbi ruskog ministarstva odbrane Aleksandra Šestakova i komandanta 8. kombinirane armije Južnog vojnog okruga Genadija Alaškina.General pukovnik je opći vojni čin koji se koristi u nekim vojskama kao ekvivalent činu generala u drugim državama. Osim Rusije, ovaj rang koristi i npr. Sjeverna Koreja.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije