BiHUSK

Umro general tzv. VRS koji je bio iznad Bihaća: Pogledajte njegovu priču o Abdiću i Dudakoviću

General tzv. Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović preminuo je jutros u Banjaluci.

Informacija o smrti generala Milovanovića potvrđena je za RTRS iz Boračke organizacije RS.

Iz Univerzitetsko-kliničkog centra RS saopćeno je da je general Milovanović, nakon duže bolesti, preminuo danas u 09.30 sati.

Milovanović je bio načelnik Generalštaba tzv. Vojske RS, te ministar odbrane RS od 1998. do 2001. godine i član Senata RS od 2009. godine.

Rođen je 21. novembra 1943. godine u selu Laminci kod Bosanske Gradiške. Podoficirsku školu, smjer oklopno-mehanizovane jedinice završio je 1961. godine, a Vojnu akademiju, kopnena vojska, smjer oklopno-motorizovane jedinice 1966. godine. Komandno-štabnu školu taktike kopnene vojske završio je 1977. godine, a Komandno-štabnu školu operatike 1987. godine.

U ЈNA je odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom rada sa zlatnim vijencem. U tzv. Vojsci RS odlikovan je Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.

Dva puta je svjedočio kao svjedok odbane u Haškom tribunalu i to u predmetima protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Penzionisan je 22. decembra 2000. godine.

oslobodjenje/ uskinfo.ba

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close