USK

Unsko-sanski kanton: Policija dobija platu, šta je sa prosvjetarima

Nakon što Unsko-sanski kanton policiji isplati primanja za april, na red će doći prosvjetari i novi ugovori

Jučer su održani pregovori u Vladi USK-a između premijera Mustafe Ružnića i sindikalista policije, koji su bili najavili poduzimanje sindikalnih mjera zbog činjenice da im plaće kasne, da nemaju završene kolektivne ugovore dok istovremeno imaju i previše vanrednog posla, od koronavirusa do migrantske krize.
– Mi smo otvorili novo poglavlje pregovora o kolektivnim ugovorima, premijeru smo iznijeli ono što je postalo problem između nas i Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a kad su u pitanju dosadašnji dogovori oko naših prava. On je bio za to da se pod broj jedan zaštite naša već stečena prava i dao je rok od 48 sati da to ispregovara s Ministarstvom i komesarom. Nakon toga ćemo biti pozvani na potpisivanje kolektivnog ugovora, kazao nam je Mahmut Alagić, predsjednik policijskog sindikata u USK-u.
Podsjećamo, policija je i u februaru protestovala u Bihaću sa zahtjevima da se njihove plaće izjednače da ostalim budžetskim korisnicima, što je načelno bilo dogovoreno, ali u praksi nije provedeno.
– Što se tiče plate koja nam kasni, dogovoreno je da ona bude isplaćena danas, čime smo se vratili i na pregovore oko osnovice koja je bila dogovorena da bude 295 KM. Ali, u međuvremenu je nastupila ova kriza s koronavirusom, što nas je sve omelo da se to realizuje, napomenuo je Alagić.

Jedino na što se možemo pozivati, isto kao i policija, jesu stečena prava radnika u obrazovanju, kaže Zehra Hodžić

Do kašnjenja plaća je došlo zbog činjenice da je u posljednja dva mjeseca, uslijed uvedenih mjera za borbu protiv koronavirusa, punjenje budžeta USK-a opalo za 40 posto.
Kada su u pitanju sindikati u obrazovanju, oni za sada miruju, iako i njima plate kasne.
– Policija ide ispred nas, oni očekuju plaću za april, a mi smo za sada primili samo za mart i tek nakon njih i mi se nadamo plaćama. U posljednjih godinu dana policija je primala plaće u zakonskom roku, a mi ostali sa zakašnjenjem. Moram biti iskrena, pa priznati da je Vlada uspjela svesti isplatu svim budžetskim korisnicima u zakonskom roku, s tim što je nama u obrazovanju posljednja plata stigla s osam dana kašnjenja. Onda je nastupila ta situacija s korononom, zbog čega smo svi postali i više strpljivi, ali se i plašimo njenih posljedica, iskrena je bila Zehra Hodžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK-a.
Zbog situacije s koronavirusom i činjenice da se škola odvija online, ipak nije došlo ni do kakvih umanjenja plaća zaposlenim u obrazovanju.
– Naš kolektivni ugovor je vrijedio do 31. marta i kao takav je ispoštovan. Ono što nas brine jeste to što zbog vanredne situacije još nismo bili u mogućnosti da ispregovaramo novi kolektivni ugovor. Pregovarački timovi se nisu mogli sastajati na malom prostoru, pa su pregovori svima obustavljeni, ne samo nama, konstatovala je Hodžić.

PIŠE: FAHRUDIN BENDER

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close