BiH

Uz granicu s BiH plakati “Dobrodošli u Hrvatsku – Hrvatska puna mučenja”

Inicijativa za podršku izbjeglicama “Dobrodošli!” u ponedjeljak je izvijestila kako su u Cisti Provo, nedaleko od granice s BiH, postavljeni jumbo plakati s natpisom “Welcome to Croatia”

Plakati su, kako poručuju u saopćenju, postavljeni nakon što je Evropska komisija objavila da Hrvatska ispunjava uvjete za ulazak u Schengenski prostor. U ime ulaska u Schengen u Hrvatskoj je, tvrde, normalizirano i institucionalizirano nasilje, što je nedopustivo, javlja Hina.

“Jumbo plakatima poručujemo da je istina izbjeglica i migranata koji su svakodnevno izloženi policijskoj represiji snažnija i glasnija od pendreka, rotirki i ćelija. Ljudi koji svakodnevno trpe udarce, uvrede i psovke, koji poznaju bol, glad i strah, govore vjerodostojnije o našoj zemlji od izlizanih turističkih slogana. Govore o represiji koja ne poznaje granice, o nasilju koje se prelijeva i na nas druge, o nasilju koje napada žene i djevojčice, zastrašuje transrodne i queer osobe, vrijeđa lezbijke i gejeve, mrzi Srbe i Rome, izgladnjuje radnice i radnike, mrvi siromašne i bezdomne, proganja aktiviste i novinare, mlati antifašiste i slobodare”, poručuju aktivisti inicijative “Dobrodošli!”.

Izvor : Klix

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close