Connect with us

BiH

Verbalni sukob Džaferovića i Dodika u Turskoj: Duboka neslaganja o ključnim pitanjima

Na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF) danas se desio verbalni sukob između članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i Šefika Džaferovića. Sukob je pokazao koliko su različiti stavovi o suštinskim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu.

Dodik je u uvodnom obraćanju izjavio da je Bosna i Hercegovina “po mnogima nedovršena zemlja” te da je najveći problem u tome što se od Dejtonskog mirovnog sporazuma govori da “nismo sposobni i da nismo dorasli”. Uvjerava da rat u Bosni i Hercegovini nije moguć.

O NATO-u

Govoreći o odnosu između Bosne i Hercegovine i NATO-a, Džaferović je kazao da je to pitanje vezano za samu srž Dejtonskog sporazuma.

“NATO je zaustavio rat, pomagao je da se uspostavi mir i NATO po Dejtonskom sporazumu ima obavezu da štiti mir. Za mene nema dileme po tom pitanju”, istakao je.

Dodiku je replicirao da u Bosni i Hercegovini nije bio građanski rat, već agresija te ga je napomenuo da je karakter rata utvrđen, kako je naveo, međunarodnim aktima.

Dodik je potom poručio da Bosna i Hercegovina neće biti članica NATO-a, jer na to ne pristaju politički predstavnici srpskog naroda.

“Ne želim polemisati, ali ne mogu pristati da se ne poštuju činjenice. NATO nije donio mir u Bosni i Hercegovini, već okvir aranžmana Ujedinjenih nacija. Za nas je NATO neprihvatljiv, jer je mimo rezolucije UN-a u dva navrata bombardovao Srbe”, istakao je.

Dodik je ponovio stavove o visokom predstavniku Christianu Schmidtu koji je u publici prisustvovao diskusiji.

“Schmidt nije visoki predstavnik, jer ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a. Žao mi je što je politički uspješna osoba tako istrošena. Za nas ne postoji visoki predstavnik i svaki pokušaj takvog definisanja nije prihvatljiv”, ocijenio je.

O Evropskoj uniji

Očekivano, obojica su se usaglasili da Bosna i Hercegovina treba biti članica Evropske unije. Džaferović je naglasio da će članstvom svih država Zapadnog Balkana doprinijeti relaksiranju odnosa u ovom dijelu svijeta.

Na pitanje da li će deblokirati državnu vlast kako bi se omogućio nastavak integracije u EU, Dodik je odgovorio da on pokušava deblokirati Ustav Bosne i Hercegovine. Za njega Unija više nije ono što je nekada bila.

“Izlazak Velike Britanije pokazuje da EU nije više ono što je nekad bila. No, ona jeste i dalje važna i voljeli bismo da budemo članica”, kazao je.

Smatra da je EU pred Bosnu i Hercegovinu postavila zahtjeve za koje je naveo da pola trenutnih država članica ne bi mogle ispuniti.

Zamoljen da komentariše Dodikovu izjavu da građani Bosne i Hercegovine imaju loše političko vodstvo, Džaferović je izjavio da je to “jedna od mnogobrojnih bahanalija gospodina Dodika”.

“Vrlo je nepristojno na tu temu govoriti. Ne želim to komentarisati. Imamo demokratski izabrano vodstvo i to moramo poštovati. Ne želim ulaziti u raspravu s Dodikom”, dodaje.

Džaferović je kazao da je ponosan na bošnjačko rukovodstvo i da nijedan zvaničnik RBiH i Armije RBiH nije osuđen u Haškom tribunalu niti za jedan zločin protiv čovječnosti niti genocid.

Tokom obraćanja Džaferovića, Dodik mu je kazao da se “malo smiri”, da bi mu ovaj potom odgovorio da se ne brine za njega.

O Turskoj

Dodik je ponovo podržao ideju da predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović te bosanskohercegovački političari učestvuju u rješavanju ključnih pitanja za Bosnu i Hercegovinu.

Zadovoljan je Turskom na čelu s Erdoganom.

“Turska s Ahmetom Davutogloum (bivšim ministrom vanjskih poslova Turske, op.a.) je bila neprihvatljiva. Turska s dominantnim značajem Erdogana je prihvatljiva, jer pokazuje želju da nas uvaži. To je taj lider koji može imati povjerenje i u nas Srbe”, mišljenja je.

Džaferović je također zadovoljan odnosom između Bosne i Hercegovine i Turske za koju je istakao da “ništa ne traži od nas”, ali ne podržava ideju o učešću predsjednika spomenutih zemalja u rješavanju domaćih pitanja.

“Nećemo praviti nove formate oko pitanja koja smo riješili, neću da raspravljamo o stvarima koje smo riješili. O tome nema rasprave – o odlukama Ustavnog suda, Evropskog suda za ljudska prava i međunarodnih sudova. Te se odluke moraju izvršavati, zakoni se moraju poštivati”, kazao je i dodao da je problem u tome što Dodik i njegovi politički sljedbenici ne poštuju zakon.

Upozorio je da postoji mogućnost od urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ako se nastavi s neustavnim djelovanjem.

Dodik je nezadovoljan i time što je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock tokom ovosedmične posjete Bosni i Hercegovini, kako je izjavio, provela 49 minuta s članovima Predsjedništva, dok je “tri sata zajedno s marginalnim političkim figurama bila u obilasku Sarajeva”.

klix

BiH

Dodik nazvao američkog ambasadora “smradom”: Ljudi će pljuvati na bombardere

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas predsjednika Nove srpske demokratije i poslanika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića, Ordenom časti sa zlatnim zracima za priznat javni rad i dostignuća, kao i za zasluge u razvijanju i učvrćivanju saradnje i političkih odnosa između Republike Crne Gore i Republike Srpske.

Poželio je sreću Mandiću na predstojećim izborima u Crnoj Gori, uz poštovanje integriteta države, ali i naroda.

“Zaslužuje da ga RS primijeti i da ga odlikuje na ovaj način”, kaže.

Mandić se zahvalio na odličju te naglasio da je srpski političar, predsjednik nacionalne stranke, ali i integrativne.

“I mi Srbi iz Crne Gore smo zagledani i u RS i u Srbiju. Bitno nam da imamo snažne oslonce i u Beogradu i u Banjaluci i svuda gdje živi srpski narod”, rekao je Mandić.

Razgovarano je i o teškom položaju Srba na Kosovu. Mandić i Milan Knežević najavili su protest u Nikšiću u četvrtak, kao podrška Srbima na Kosovu.

Dodik je ocijenio da ponašanje KFOR-a na Kosovu ne garantuje bezbjednost Srbima.

U narednim danima Narodna skupština Srpske donijeće deklaraciju o podršci srpskom narodu na Kosovu i teritorijalnom integritetu Srbije, dodaje.

On je naglasio da RS daje punu podršku srpskom narodu u zahtjevima da im se obezbijedi normalan i miran život na Kosovu.

“Neprihvatljivo da se Srbi ovako tretiraju i da se narušava teritorijalni integritet Srbije. Situacija je veoma kompleksna. Podržavamo borbu ljudi, razumijemo i ponašanje rukovodstva Srbije i predsjednika Vučića…da neće dozvoliti pogrom. Srbi na najvišem nivou će morati da organizuju svesrpski sabor koji bi okupio i političare i naučnike, vjerske lidere, a u vezi rješenja pitanja Kosova”, najavljuje Dodik.

Licemjerna je po njemu najava američkog ambasadora o preketu B 1B bombardera nad BiH.

“Ministar odbrane BiH ne može da donese odluku bez saglasnosti dva zamjenika. Predsjedništvo BiH nije donijelo takvu odluku. Mi smo u nekom obliku kolonijalne uprave. Amerikanci manifestuju silu. Oni doživljavaju BiH kao zamorče, glasan je predsjednik RS koji vjeruje da se ovim pokazuje da BiH nije suverena”.

Ističe da je informaciju o preletu američkih supersoničnih bombardera saznao od N1, koji ju je prvi objavio.

Američkog ambasadora Majkla Marfija nimalo diplomatski nazvao je “s*radom”.

“Nepriznati Visoki predstavnik nametne odluku o imovini, potpisali su samostalnost RS. To će naletiti, preletiti, mislim da će visoko preletiti preko RS. A i oni koji ih vide da će pljuvati na njih”,  zaključio je Dodik.

N1

Nastavi čitati

BiH

Čović o muzeju HVO-a na Heliodromu: Učesnik sam tog vremena, u ratu apsolutno nikome nije bilo dobro

Izgradnja vojnog muzeja HVO-a na mjestu nekadašnjeg logora Heliodrom u Mostaru je izazvala brojne reakcije, te će sutra na inicijativu SDP-a Gradsko vijeće Mostara glasati za izmjenu te lokacije, a cijelu situaciju je komentarisao i lider HDZ Dragan Čović.

Čović je danas Mostaru rekao da se vojni muzej ne nalazi na mjestu logora, te da je licemjerno od toga praviti politički događaj.

“Meni je žao što je uopće bilo potreba za mjestima gdje u Domovinskom ratu bilo onih koji su morali biti lišeni svoje slobode, bez obzira o kome se radi. Na isti način gledam i Heliodrom i Četvrtu osnovnu školu koja je danas institucija države kao i Muzej Jablanica kao i bezbroj stratišta hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda diljem BiH. Žao mi je svake pojedinačne patnje, jer moje se ime nekad znalo spominjati oko toga, ja sam svjestan izazova vremena rata, i u ratu apsolutno nikome nije bilo dobro. Ali danas praviti političke događaje oko tema kao što je muzej HVO-a u Mostaru je u najmanju ruku, neću reći licemjerno, da ne povrijedim osjećaje onih koji se vežu za taj prostor, ali mislim da to vrijeme treba ostaviti u povijesti da obilježimo ono što svak obilježava. Naše povijesti se nažalost na različite načine doživljaju“, kazao je Čović.

Što se tiče same lokacije muzeja, Čović ističe da je mnogo mjesta u BiH, nekadašnjih stratišta koji bi se dali analizirati, kao što su Četvrta osnovna škola u Mostaru i Muzej Jablanica.

“Širi prostor možemo analizirati na taj način. Spomenuo sam Četvrtu osnovnu školu, ima li smisla da u toj školi bude institucija pravosudna BiH, nisam čuo nijedan glas koji bi osporio. Imalo bi smisla da na isti način gledamo, kako ja sad kažem, da istim očima gledam na patnju predstavnika bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i svakog drugog, bez obzira o kome se radi. Na isti način gledam naš muzej u Jablanici, jesam li čuo ijednog predstavnika koji prizivaju na Heliodrom da kažu stanite malo, šta je sa muzejom u Jablanici, je li moguće da to prešute? To ćemo morati staviti u istu ravan”, podvukao je lider HDZ.

Naglasio je da je to povijest bošnjačkog i hrvatskog naroda i da to treba što prije razumjeti.

“Jer upravo u to vrijeme 1992. godine ta dva naroda su se držala za ruku i zajedno trebamo pokušati zaštiti taj prostor kroz HVO. Učesnik sam tog vremena, pa mogu govoriti ako treba, vrlo konkretno i sa argmentacijom. Tako da što manje se bavimo time bit će nam lakše“, rekao je Čović u Mostaru ispred spomenika Hrvatskih velikana na Rondou, gdje je obilježen Dan HVIRA-e Mostar.

Želi, kako je rekao da kao ,”Spomenik koji baštini jednu žrtvu hrvatskog naroda, na isti način vidim i spomenik koji baštini bilo koju žrtvu bošnjačkog naroda u Mostaru ili bilo gdje drugo i ne vidim nikakvu razliku između tih spomenika”.

“Povijest, kažem vidimo drugačije, različitim imenom nazivao ‘Domovinski rat’, hrvatski narod je doživio to kao jedno vrijeme kad su ostvarili svoju, ja bih rekao mogućnost da žive u BiH i da mogu kazati da su Hrvati”, zaključio je lider HDZ-a BiH.

Nastavi čitati

BiH

Konaković: Dodik je politička realnost bez koje se u BiH ne može

Ministar vanjskih poslova BiH Elemedin Konaković učestvovao je na panelu posvećenom proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, a koji je održan u okviru ovogodišnjeg Globsec Foruma koji se održava u Bratislavi.

Govoreći o aktuelnom trenutku u Bosni i Hercegovini, Konaković je kazao kako je neophodno da se uradi više kako bi EU i integracije postale opipljivije za građane i kako bi mogli vidjeti rezultate istih.

Odgovarajući na pitanje američkog profesora Edwarda Josepha o posljednjim potezima Milorada Dodika, Konaković je kazao kako je Dodik politička realnost bez koje se u BiH ne može, ali da je spreman podržati ideju, ako je neko ima, kako Dodika odvesti ili izbaciti iz Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju posljednja dešavanja na Kosovu i u Srbiji, Konaković smatra da odgovore moraju dati Albin Kurti i Aleksandar Vučić, da bi lično odmah priznao Kosovo, ali da je svjestan da se to ne može desiti zbog kompleksnosti u Bosni i Hercegovini.

Pored Konakovića na panelu su učestvovali i ministri vanjskih poslova Austrije i Sjeverne Makedonije te zamjenica ministra vanjskih poslova Albanije, a u publici je bio i učestvovao u raspravi i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Video na N1

 

Nastavi čitati

Najčitanije