Vi nas dijelite u obrazovanju, a van granica nas ne dijele: U Cazinu srednjoškolci obilježili Dan srednjoškolaca (FOTO)

Lokalni tim Cazin – Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je i ove godine obilježio 17.11. – Dan srednjoškolaca. Ove godine jasan naglasak srednjoškolci su dali na problem podjela u obrazovanju, preciznije na sistemu “Dvije škole pod jednim krovom”.

U skoro 60 lokalnih zajednica srednjoškolci su flash mobovima, protestnim šetnjama i govorima poručili kako su protiv tog sistema i na taj način poslali jasnu poruku vlastima.

Pored toga, u 10 gradova su održane panel-diskusije na teme koje muče srednjoškolce u Bosni i Hercegovini.

Almaida Mizić, PR menadžer Lokalnog tima Cazin – Asocijacije srednjoškolaca u BiH: “Danas smo na trgu obilježili Dan srednjoškolaca, skupa sa Vijećima učenika srednjih škola u Cazinu. Radili smo flash mob i predstavili smo naše transparente i poruke kojima želimo poručiti da nam je dosta podjela u obrazovanju i odlaska mladih iz BiH. U BiH nas dijele u obrazovanju, a van granica nas dijele po obrazovanju i ne gledaju ko je ko.”

Srednjoškolci okupljeni oko ASuBiH-a su skupa sa Vijećima učenika obilježili ovaj dan, koji se obilježava u sjećanje na ubojstvo praških studenata i srednjoškolaca 1939.

“Srednjoškolci i ove godine obilježavaju Dan srednjoškolaca. Koliko god je taj dan bio tragičan te 1939. godine, toliko je i danas, jer srednjoškolci u BiH pored svih problema koje imaju, kao što je loša praktična nastava, zastarjela literatura i slabi uslovi u srednjim školama, na to im se “natovarila” i segregacija u obrazovanju, poput one koja je vladala u SAD-u u prošlom stoljeću. Asocijacija srednjoškolaca u BiH je jasno poručila da je protiv segregacije i mi nikada nećemo biti tihi i nastavit ćemo sa borbom protiv iste”, istakao je Arslan Arnautović iz Cazina, član Upravnog odbora ASuBiH-a.

Pogledajte kako je to izgledalo na slikama:

(Cazin.BA)

Komentariši

%d bloggers like this: