BiHDijaspora

VIDEO Hrvatska otvorila granice, Srbija otvara u junu, a kada je BiH na redu?

Hrvatska je otvorila granice za turiste. Važno je imati samo potvrdu smještaja. Srbija je najavila da će to uraditi od 1 juna. Kada je u pitanju naša zemlja, još uvijek nema konkretnih informacija. Za sada mjere ostaju na snazi.

Nema ukidanja samoizolacije za bh. dijasporu, jasna je poruka iz Federalnog štaba civilne zaštite. Mjera obavezne samoizolacije odnosi se i na sve državljane naše zemlje koji makar i na dan napuste Bosnu i Hercegovinu.

– Kada nam uslovi dozvole i dopuste, sigurno ćemo razmišljati i o ublažavanju ovih mjera. Što se tiče naše dijaspore, još uvijek je naša procjena da je mjera zdravstvenog nadzora i ograničenje kretanja potrebna, rekao je Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite.

Da su sve mjere još uvijek na snazi najbolje govori činjenica da više od 80 federalnih inspektora kontrolišu ulazak u državu i izdaju rješenje o zdravstvenom nadzoru. Broj ulazaka u BiH se povećava. Samo jučer ih je bilo više od 700. Zadržavanje mjere samoizolacije razočarenje je za veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji žive i rade u drugim zemljama.

Otuda i inicijativa Udruženja bh. dijaspore da se pokuša naći neki kompromis. Sve u cilju da se olakša našoj dijaspori dolazak u domovinu. Alternativa samoizolaciji mogao bi biti zdravstveni nadzor uz prethodno negativan test.

Koordinator za integraciju austrijske političke partije SPO Ahmed Husagić/ Screenshot

– Imamo informaciju da bi ta odluka mogla biti donesena vrlo brzo i mi smo pripremili naredbu za Federalni štab civilne zaštite u saglasnosti sa kolegama u RS kako bi ujednačeno postupanje bilo u oba entiteta. i u Brčko distriktu, rekao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

U nastavku pogledajte kompletan prilog.

oslobodjenje

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close