USK

(VIDEO) Kljajić: Evropska komisija će poslati svog eksperta za rješavanje migrantske situacije u BiH

Situacija sa migrantima u USK veoma loša. Zvaničnici iz Brisela su isključivo koncentrirani na migrante koji se nalaze u USK-u, gdje su situaciju ocijenili veoma lošom i istakli da je ona razlog zbog kojeg su izašli sa zahtjevom za izgradnju više prihvatnih centara

Evropska komisija će poslati svog eksperta za pomoć u koordinaciji napora u rješavanju migrantske situacije u Bosni i Hercegovini, istakao je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK u razgovoru za TV1.

Ovo je ujedno i jedan od zaključaka jučerašnjeg sastanka održanog u Briselu na kojem je Evropska komisija obećala pomoć Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 24 miliona eura za izgradnju više privatnih centara na teritoriji cijele zemlje.

Novac će, kako ističe Kljajić, biti delegiran institucijama Bosne i Hercegovine, koje do septembra moraju odabrati i dostaviti prijedloge lokacija za izgradnju tih centara.

Situacija sa migrantima u USK veoma loša. Zvaničnici iz Brisela su isključivo koncentrirani na migrante koji se nalaze u Unsko-sanskom kantonu, gdje su situaciju ocijenili veoma lošom i istakli da je ona razlog zbog kojeg su izašli sa zahtjevom za izgradnju više prihvatnih centara.

Kljajić tvrdi kako je svjestan složene strukture Bosne i Hercegovine, ali poručuje da neće sjediti skrštenih ruku i da će uskoro, ukoliko do septembra i uzvratne posjete delegacije Evropske komisije u Sarajevu, institucije BiH ne pronađu adekvatno riješenje, migrante u USK smjestiti i na Medeno Polje.

oslobodjenje

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close