(VIDEO) Kljajić: Na obilježavanju akcije “Munja 93” nije bilo govora mržnje, ovo je pokušaj skretanja pažnje sa događaja u RS

0 Komentar

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić za Hayat je govorio o obilježabvanju godišnjice akcije “Munja 92” koja je izazvala burne reakcije u manjem bh. entitetu.

Kljajić je na početku istakao kako se svaki javni događaj zakonom mora prijaviti policiji, pa je samim tim i događaj obilježavanja akcije ‘Munja’ uredno prijavljen.

-11.januar se već 20 godina obilježava u Bužimu i naše tužilaštvo se očitovalo da tu nije bilo govora mržnje, te da je taj događaj protekao u prijateljskom okruženju. Postoje zakonom propisani uslovi koje organizatori moraju ispuniti. Nije bilo nikada problema. Ovo je pokušaj skretanja pažnje sa događaja koji su se u posljednje vrijeme desili u manjem bh. entitetu gdje smo vidjeli da je bilo uznemiravanja bošnjačkih povratnika. Oni žele općinu Bužim prikazati kao općinu iz koje potiče mržnja prema drugima – naveo je Kljajić.

Kljajić je kazao kako je Kantonalno tužilaštvo USK konstantiralo kako nema elemenata krivične odgovornosti ni kada su u pitanju izjave generala Hamdije Abdića Tigra za Hayat.

-Cijelo vrijeme se pokušava izvrtati teza da se predstavi kako Bošnjaci nisu za rad institucija, Očekujemo reakciju na sve one koji krše odluke Ustavnog suda. Mi zagovaramo jedan takav pristup da svi moramo biti jednaki pred zakonom. Tužilaštvo BiH mora bolje reagovati na ove stvari – mišljenja je Kljajić.

Kada je u pitanju sigurnosna situacija u cijeloj zemlji, Kljajić je istakao kako su sanckije rezultat poruka iz RS-a i urušavanje državnog sistema.

-Očekujemo jednu takvu poruku i iz EU, a mislim da je došlo vrijeme da se građani ove zemlje bave normalnim, životnim temama, jer je rat davno završen – smatra Kljajić.

Kljajić je kazao kako je sigurnosna situacija u USK zadovoljavajuća, pogotovo kada je u pitanju broj migranata.

-Želimo zadržati ovakvo stanje. Posmatramo i dešavanja u manjem bh. entitetu i nadmo se da će državne institucije zaštititi Ustavni poredak ove zemlje, te da će svi oni koji učestvuju u rušenju istog biti sankcionisani – poručio je.

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju u USK, obzirom da je to jedini kanton uFederaciji koji nema usvojen budžet. Kazao je kako se nada da će do toga doći 19. januara.

-Nadamo se da će zastupnici postići dogovor. Spremni smo razgovarati i mislim ako se ne usvoji budžet da će se usvojiti Odluka o privremenom finansiranju. Problem bi nastao kada ne bi bila donijeta Odluka o privremenom finansiranju – rekao je Kljajić za ‘DDBiH’.

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina