BiH

VIDEO Komšić, Dodik i Džaferović se dogovorili da otkažu sjednice o ANP-u i mandataru

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović postigli su dogovor da otkažu dvije današnje sjednice na kojima se trebalo glasati o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) i mandataru Vijeća ministara BiH.To je dogovoreno na konsultacijama uoči redovne i vanredne sjednice.

“Lako smo donijeli ove zaključke, bez rasprava. Znali smo 15 minuta prije u kojem pravcu ćemo ići. Nije bilo potrebne za dramatikom i dizanjem tenzija”, poručio je Komšić.

On je kazao da su se svi trudili da ostanu otvorena vrata za novi dogovor.

“Nismo željeli glasati Džaferović i ja protiv imenovanja Tegeltije jer bi mu time zatvorili vrata za tu poziciju”, dodao je.

On je istakao da se Dodik, Džaferović i on nisu željeli preglasavati u vezi s ANP-om.

“Džaferović i ja bi glasali vjerovatno za, a Dodik protiv. Onda bi išao vitalni nacionalni interes, pa bi to išlo u Narodnu skupštinu RS i završilo bi kao Pelješki most. Da smo nakon toga glasali o mandataru, onda bi eliminisali Zorana Tegeltiju”, rekao je Komšić.

On je kazao da će se u narednom periodu tražiti rješenje za nastavak procesa.

Podsjetimo, rok za dogovor o formiranju vlasti koji su postavili lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a ističe 5. septembra. Današnje sjednice trebale su dati konkretne odgovore da li je dogovor provodiv ili ne.

klix

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close