(VIDEO) Na kvalitetne i brze ceste Krajišnici čekaju decenijama: Za idejni projekt brze ceste osigurana četiri miliona, ali…

  • U programima Javnog preduzeća ‘Autoceste FBiH’ po prvi put zastupljen je USK. Izabrana je firma za izradu idejnog projekta brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša. Projekt se odnosi na dužinu ceste od 47 kilometara i trebao bi biti urađen u roku od osam mjeseci. U ove svrhe, Autoceste izdvojit će, kako je najavljeno, oko 4 miliona maraka. Sa federalnog nivoa poručuju, da ukoliko nadležni sa nižih nivoa vlasti završe na vrijeme posao oko pripreme  dokumentacije, eksproprijacije zemljišta, izrade prostornih planova, Krajina bi u kratkom periodu mogla dobiti najavljenu brzu cestu. U Vladi Kantona ne dijele ovaj optimizam, jer radovi na terenu, u ranijim projektima iz oblasti cestovne infrastrukture, pokazuju kako tvrde, neozbiljnost Federacije kao glavnog investitora…

 Od prestanka rata u USK nije izgrađen niti jedan kilometar autoputa kao ni brze ceste. Iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije, sada najavljuju da su spremni finansirati izgradnju brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša. Provedena je tenderska procedura za odabir projektanta koji bi u roku od osam mjeseci trebao predstaviti idejni projekt za dionicu, dužine 47 kilometara za što su Autoceste FBiH osigurale četiri miliona maraka a ukupna vrijednost investicije ranije je procijenjena na 500 miliona eura, piše RTVUSK.

Član Vlade FBiH, ministar Šemsudin Dedić kaže, ovaj projekt je jedan od tri prioriteta Autocesta, koje do sada nisu investirale u naš kanton. Kako navodi Dedić, kapaciteti ‘Autocesta FBiH’ su dostatni za brzu izgradnju ove ceste ali potrebno je stvoriti i neke preduslove za to, kao što su prostorni plan i priprema projekta, eksproprijacija, poslovi u domeni lokalnih administracija, itd.

Na kvalitetne i brze ceste koje će USK povezati sa ostatkom države, Krajišnici čekaju već decenijama. Kantonalni ministar građenja Adnan Alagić ne dijeli optimizam oko skorijeg početka radova. Tek je riječ o idejnom rješenju, a do izgradnje čekat ćemo kaže, godinama. Alagić smatra da će to trajati duže jer se radi o rješenjima i reviziji, izradi glavnog projekta, ishođenje dokumentacije, eksproprijacija i svega što je dio ovih pripremnih aktivnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.