(VIDEO) Pritisak urodio plodom: Granični prijelaz Maljevac ponovno otvoren za promet teretnih vozila

0 Komentar

Jak diplomatski pritisak članova Vijeća ministara BiH čini se urodio je plodom. Hrvatska je ipak omogućila prelazak teretnih vozila preko graničnog prelaza Velika Kladuša, čija je blokada zbog usvajanja pravilnika o prekategorizaciji saobraćajnica u susjednoj zemlji, izazvala najveće probleme, te dovela prevoznike u situaciju da im rastu troškovi, a privredu BiH da bude manje konkurentna.

Prekategorizacija koja je dovela do toga da preko pet graničnih prelaza ne bude dozvoljen saobraćaj teretnim vozili težim od sedam i po tona, te dužim od 14 metara bude zabranjen, bila je i tema sjednice Vijeća ministara. Odmah nakon sjednice, resorni ministar Vojin Mitrović, je nagovijestio da će Hrvatska privremeno, do konačnog rješavanja ovog pitanja između dvije zemlje, omogućiti prelazak granice, što je i učinjeno za Veliku Kladušu, ali ne i za ostale sporne prelaze.

Objasnio je Mitrović da je Pravilnik identičan odluci Hrvatske iz 2008. ali da do sada zabrana saobraćaja nije provođena. Dodao je da je odluka donesena jednostrano, a da SSP podrazumjeva dogovor i razgovor strana. Resornom hrvatskom ministru skrenuo je pažnju da BiH ima načina da uzvrati. Ne brine ga ni eventualni nedostatak saglasnosti ministara iz hrvatskog naroda.

Vozači kamiona i danas su, prije otvaranja prelaza u Kladuši, satima čekali na Izačiću.

Na probleme koje je odluka Hrvatske izazvala, reagirali su i prevoznici iz RS. Štete i gubici su ogromni, kolone od pet do deset kilometara.

Ranije danas reagiralo je i Udruženje poslodavaca Federacije. Zatražili su od institucija BiH i EU da problem bude riješen u roku od 48 sati. U protivnom od bh. strane traže uvođenje recipročnih mjera prema Hrvatskoj na način da se zabrani transport roba na graničnim prelazima koju su od važnosti za Hrvatsku.

okanal

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina