(VIDEO) U Bosanskoj Krupi upriličen međureligijski koncert duhovne muzike naroda BiH „Harmonija religija“

0 Komentar

BOSANSKA KRUPA – Udruženje „Ujedinjene žene“ iz Bosanske Krupe je uz podršku Općinske uprave Bosanska Krupa, „Catholic Relief Servicesa“ Bosne i Hercegovine te medijskog pokrovitelja „Radija BiH Dijaspore“, u velikoj sali ovdašnjeg Doma kulture upriličila međureligijski koncert duhovne muzike naroda Bosne i Hercegovine kojeg je uživo prenosio „Radio BIH Dijaspore“. Prvi je ovo koncert dosad održan u Unsko-sanskom kantonu kojeg su svojim prisustvom uveličali i predstavnici Rimo-katoličke i Srpske-pravoslavne crkve, te Islamske zajednice a drugi u BiH nakon Mostara, kaže Jasna Hamzabegović, predsjednica ovoga udruženja i organizatorica manifestacije.

Hor Sveti Vasilije =stroški i Tvrdoški – Trebinje!

Bogatstvo naše države ogleda se u našoj različitosti

Bogatim repertoarom kompozicija duhovne muzike bosanskokrupskoj publici predstavili su se članovi Tamburaškoga orkestra „Misericordia sa mezzosopranisticom Monijom Jarak Mikulić iz Čapljine, Crkveni hor „Svetoga Vasilija Ostroškoga i Tvrdoškoga“ iz Trebinja, te Hor Medžlisa Islamske zajednice iz Cazina. -Bogatstvo naše države ogleda se u našoj različitosti. Sa željom da istaknemo naše bogatstvo, odlučili smo organizirati događaj „Harmonija religija” – međureligijski koncert duhovne muzike naroda Bosne i Hercegovine. Bilo nam je veliko zadovoljstvo realizirati ovaj događaj i ugostiti nama drage goste iz Čapljine, Trebinja, Cazina, ali i iz Sarajeva i drugih bosanskohercegovačkih gradova koji su se svojim boravkom i posjetom gradu Bosanska Krupa uvjerili u skladan suživot tri naroda i tri religije na ovom prostoru.

Hor Medžlisa Islamske zajednice Cazin!

Tome zorno svjedoče i tri bogomolje na prostoru od dvije stotine metara, jedna do druge, katolička crkva – Kapelica Imena Marijina podno Staroga grada, Pravoslavna crkva – Hram rođenja Presvete Bogoroidice te gradska džamija u Bosanskoj Krupi, kaže Jasna Hamzabegović, predsjednica Udruženja „Ujedinjene žene“ – mreže koja se sve više širi Bosnom i Hercegovinom ali i dijasporom. -Mi smo djevojke i žene koje podržavamo naše različitosti u svim poljima: starosnoj dobi, zanimanjima, obrazovanju, nacionalnostima pa tako i religijama.

Tamburaški orkestar “Misericardia” – Čapljina!

Naše religije su naše bogatstvo, a ne kamen spoticanja

Naše religije su naše bogatstvo, a ne kamen spoticanja. Sve one  dodatno oplemenjuje svaku od nas. Upravo jedan od ciljeva definiranih u Statutu udruženja „Ujedinjene žene“, jeste jačanje međureligijskoga i interkulturalnoga dijaloga, širenje tolerancije i prihvaćanja različitosti kroz  suradnju bosanskohercegovačkih žena organiziranjem međureligijskih susreta i kulturnih događaja. Takav jedan  događaj je i večerašnji koncert kojeg „Ujedinjene žene“ realiziraju uz veliku podršku Općine Bosanska Krupa i   „Catholic Relief Services (CRS)“ Bosne i Hercegovine. Kada poštujemo druge, poštujemo sebe i možemo zahtijevati da nas i drugi poštuju. Naše različitosti nas obogaćuju, a ovaj koncert je primjer harmonije kojoj trebamo težiti i u životu, kazala je Hamzabegović.

Samir TULIĆ

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina