(VIDEO) U Cazinu brojnim kulturnim sadržajima obilježen Dan državnosti BiH

  • U povodu Dana državnosti BiH u Cazinu su organizirane brojne prigodne aktivnosti. Priređena je izložba umjetnika Amera Hadžića kao i postavka Muzeja bosanskog kraljevstva pod nazivom „Povelje bosanskih vladara i vlastelina“. Također, organiziran je koncert ozbiljne muzike a centralni događaj bila je svečana akademija…

– U Kulturnom centru u Cazinu otvorena je izložba „Refleksije“, autora Amera Hadžića. Izloženo je 30 slika i grafika probranih iz dva ciklusa. Oduševljenje bosanskim kućama, avlijama i fasadama, likovni umjetnik Amer Hadžić nosi još od ranog djetinjstva. Tako je nastala i njegova zbirka radova pod nazivom „Refleksije“, a ista je u formi izložbe već obišla, ne samo nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, nego i neke od gradova u našoj regiji.

U povodu Dana državnosti organiziran je i koncert ozbiljne muzike „Bosanskohercegovački kompozitori – bogato kulturno naslijeđe“ a koji je baziran na djelima kompozitora vrlo značajnih za historijsko naslijeđe države.

Kako je istaknuto prije koncerta, u stvaranju bosanskohercegovačke muzike učestvuju sve nacije i svi ljudi koji se imenuju stanovnicima države Bosne i Hercegovine, bez obzira na to da li su porijeklom iz BiH ili su kao umjetnici došli stvarati na ovom području. Jedan od prvih kompozitora je Aleksa Šantić, a među najistaknutijim su Avdo Smailović, Milan Prebanda, Mladen Pozajić, Vojin Komadina, Asim Horozić, Milan Jelićanin i mnogi drugi, piše RTVUS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *