Vlada RS razmatra izvještaj o “stradanju u srebreničkoj regiji”: Cilj je pomirenje, ali toliko smo zakrvili da je to teško ostvarivo

0 Komentar
Ovaj Izvještaj je jedan od najvažnijih dokumenata za Republiku Srpsku, rekao je Dodik

U Banjaluci je danas održana posebna sjednica Vlade Republike Srpske, na kojoj su ministri upoznati o izvještaju tzv. Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da je ovaj Izvještaj jedan od najvažnijih dokumenata za Republiku Srpsku. Rekao je da se radio o “cjelovitom dokumentu, te je podsjetio da su na njemu radili nesumnjivi autoriteti iz svih oblasti”.

– Uzvišeni cilj je povjerenje, ali mi smo toliko zakrvili na ovim prostorima da je veoma teško očekivati da se taj cilj ispuni – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je u Izvještaju navedeno mnogo važnih činjenica o stradanju Srba, te poručio da se ne smiju prestati boriti za istinu.

Podsjetimo, u februaru 2019. Vlada RS je imenovala članove komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a sredinom aprila ove godine na internet stranici Komisije objavljen je izvještaj koji je napisan na više od 1.200 stranica, a koji je izazvao brojne reakcije.

Vlada Republike Srpske je za predsjedavajućeg Komisije za Srebrenicu imenovala Gideona Greifa iz Izraela, a članovi su Adenrele Shinaba iz Nigerije, Yuki Osa iz Japana, Roger Bayard iz Australije, Zeng Yi iz Kine, Giuseppe Zaccharia iz Italije, Markus Goldbach iz Njemačke, Laurence Armand French iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije.

Posebno je zanimljiva čijenica da se o izvještaju govori svega tri dana nakon pravosnažne presude osuđenom ratnom zločinu Ratku Mladiću, vojnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, kojem je izrečena doživotna kazna zatvora, što je očito potaklo “novi val revizionizma i negiranja genocida”.

Današnjoj sjednici u Banjaluci su prisustvovali i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te izraelski historičar i predsjednik Komisije Gideon Greif.

oslobodjenje

 

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina