Connect with us

BiH

Vlasnici firmi se žale zbog manjka radnika: “Traže velike dnevnice, čak 100 KM”

“Svi smo tu pomalo krivi. Krivi su i privatnici što su nagrađivanja bila dosta skromna. Naše zanatlije lako nađu posao u inostranstvu, gdje su izuzetno dobro cijenjeni. Ta ‘internet-generacija’ lako se odluči za odlazak u inostranstvo. Imaju na dlanu sve što se dešava u svijetu. Tako da je teško sa manjim platama zaustaviti odliv radne snage, pogotovo u zanatstvu”, kaže Јovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske

Nova građevinska sezona samo što nije počela, a preduzeća se ponovo suočavaju sa nedostatkom radnika, posebno zanatlija.

Njihov nedostatak na tržištu rada problem je već godinama. Obučenih i kvalitetnih majstora sve je manje, jer oni sa iskustvom odlaze u inostranstvo zbog većih plata i boljih uslova rada, prenosi RTRS.

Završnim radovima u građevinarstvu, Stevo Šolaja bavi se već sedam godina. Svoju firmu otvorio je prije godinu dana. Kao i u ostalim zanatskim djelatnostima, i on se suočio sa nedostatkom radne snage.

“Nedostatak radne snage predstavlja veliki problem. Radnici sada traže velike dnevnice, čak 100 KM i više”, kaže Šolaja.

Međutim, ni velike dnevnice ne mogu da obezbijede kvalitetnog majstora. U Trebinju, koje je u posljednje vrijeme postalo jedno veliko gradilište, nedostatak je tesara, zidara i armirača.

“Poseban problem su završni građevinski radovi, gdje već nedostaje iskusnih i kvalitetnih keramičara, fasadera, pa čak i molera u posljednje vrijeme”, naglasio je inžinjer građevinarstva Srđan Kardić.

Više je razloga za deficit radne snage.

“Svi smo tu pomalo krivi. Krivi su i privatnici što su nagrađivanja bila dosta skromna. Naše zanatlije lako nađu posao u inostranstvu, gdje su izuzetno dobro cijenjeni. Ta ‘internet-generacija’ lako se odluči za odlazak u inostranstvo. Imaju na dlanu sve što se dešava u svijetu. Tako da je teško sa manjim platama zaustaviti odliv radne snage, pogotovo u zanatstvu”, kaže Јovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Interesovanje za zanatsku djelatnost mora se probuditi jer se i sve manji broj učenika odlučuje školovati za zanatlije. I oni koji se odluče za zanat, priznaju da je glavni razlog zagarantovan posao.

“Moj otac je bio bravar-zavarivač, a i mene zanima ta oblast”, kaže Mladen Miletić, učenik Tehničke škole u Doboju.

Da bi privukli veći broj učenika za zanatska zanimanja, škole već sada počinju kampanje.

“Nastojaćemo da u saradnji sa direktorima osnovnih škola, još do juna, do početka upisa, izvršimo kampanju i predavanja učenicima o svim našim zanimanjima. Ove godine ćemo u kampanji dati prednost zanatskim zanimanjima u odnosu na tehnička zanimanja”, poručio je Dragan Dostanić, direktor Tehničke škole u Doboju.

Marinko Umićević, direktor Fabrike obuće Bema, naglašava da je pitanje svih pitanja – obavezna srednja škola, kao što je Srbija uvela prije dvije godine.

“Srbija je tim dosta problema riješila. To Hrvatska ima odavno, samo je kod nas srednja škola neobavezna. Moramo raditi na promovisanju zanimanja i mijenjanju percepcije”, kaže Umićević i pita “zašto je sramota biti radnik”.

Struka je saglasna – ako ne budemo imali dovoljno zanatlija, moraćemo ih uvoziti. Već smo počeli, i to iz Turske, Bangladeša, Šri Lanke…

BiH

Studentica Selma Viteškić: Na početku akademske godine nam rekli da smo oslobođeni plaćanja, sada nam traže 6.000 KM

Studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu Selme Viteškić podijelila je na Facebooku ogorčenost, kako kaže, u državu.

U statusu je izrazila svoje nezadovoljstvo jer su joj na početku akademske godine rekli kako su ona i njene kolegice oslobođene plaćanja školarice od 6.000 KM, jer su imale odlične prosjeke u prethodnoj godini, a sada ipak im traže novac kako bi diplomirali.

Njen status prenosimo u cjelosti:

“Ovo nisu sretne slike i ne treba da čestitate već da se ljutite. Ovo su slike tri osobe od mnogo više apsolvenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu koji izgleda neće moći biti vaši ljekari za par mjeseci, a trebali su.

Ove slike govore o tome kako smo možda pogriješili što fakultet nismo upisali u nekoj drugoj državi kao što su nam govorili: “Idi sine odavde, ova država je cirkus”. Ma nije, kontali smo, država je pobogu, mora biti nekog reda.

Trenutno vam ove slika govore o tome kako bismo u ovom momentu trebali biti sretni jer smo jučer položili posljednji ispit na Medicinskom fakultetu, a mi se brinemo hoće li nam dopustiti da branimo svoj diplomski rad.

Moje kolege i ja smo na početku ove akademske godine bili oslobođeni plaćanja školarine od 6000 maraka jer smo imali odlične prosjeke u prethodnoj.

Jutros nam kažu kako moramo uplatiti tih 6000 KM, inače ne možemo diplomirati.

I evo sada umjesto da spremamo diplomski rad koji treba da branimo za mjesec dana, mi razmišljamo šta da radimo, kome da se obratimo i na koga da vičemo.

Do kada ćete se dodavati sa nama kao lopticama?”, napisala je Viteškić.

Nastavi čitati

BiH

Nikšić nakon sastanka s Čovićem i Dodikom: Uspostavljamo porušene mostove povjerenja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić se obratio novinarima nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Nikšić je kazao da sastanku prisustvuje u ime trojke, odnosno i ispred predsjednika Naše stranke Edina Forte i predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića.”Nemam ništa da dodam na ono što je Čović rekao, naše je opredjeljenje za spremnost, postoje stvari koje idu teže, ali postoje i mnoge koje idu lakše”, kazao je Nikšić.

Dodao je da je također danas održana i sjednica federalne vlade i da to pokazuje neku “novu atmosferu.

“Sve što je do sad bilo na sjednicama vlade bilo je jednoglasno, više volimo potrošiti par dana na dogovaranje nego da jedne druge preglasavamo”, istakao je Nikšić.

Istakao je kako pred koalicijom predstoji nastavak na putu reformi kada je BiH u pitanju, piše Klix.

“Na dobrom smo putu postoji fina energija i sinergija i to će se i nastaviti. Još se učimo jedni na druge i vraćamo uspostavljanje poljuljanih i porušenih mostove povjerenja. Kako dani prolaze to je sve bolje i siguran sam da će vrijeme pokazati da će biti koristi za sve u BiH”, zaključio je Nikšić.

Nastavi čitati

BiH

Čović nakon sastanka u Mostaru: Krećemo s pripremama za izmjene Izbornog zakona BiH

Završen je sastanak lidera SDP-a, HDZ-a i SNSD u Mostaru.

Prvi se medijima obratio Dragan Čović. On je kazao da se pokušava stvoriti prihvatljiviji ambijent kako bi učinkovitije funkcionirale vlade.

“Čini mi se da s više ili manje problema to ide pristojno dobro i da se dobila jedna dinamika, kada je u pitanju Vijeće ministara. Mislim da to u Vijeću ministara funkcionira i da se odluke donose jednoglasno i to bi trebalo intenzivirati”, rekao je Čović.

On je kazao kako su ranije preuzeli obavezu od EU da usvoje 31 mjeru i da žele da se to usvoji u paketu.

“Malo zapinjemo u parlamentarnom radu i mislim da se radi na tome, da se osjeti šta je to parlamentarna većina”, rekao je Čović.

 

 

On je istakao da su danas dogovorili da se krene s radom na izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Da li smo po jednu osobu da krenemo u pripremu izmjena Izbornog zakona. Možda će to u prvom dijelu biti i izmjena CIK-a, ali i sve druge probleme koje imamo. To je naša obaveza jer imamo rok od šest mjeseci”, naveo je Čović.

Ta stranačka delagacija trebala bi napraviti podlogu, rekao je lider HDZ-a, javlja Raport.

On je dalje naveo kako su razgovarali i o plinskim interkonencijama za koje su, kako je rekao, donesene sve odluke u Vijeću ministara BiH.

“Dogovorili smo se i oko svih aktivnosti oko ključnih strateškinh projekata. Da autocestama idemo s jednom karticom da to i proširimo na susjedne zemlje. Mislim da time olakšavamo odnose”, naveo je Čović.

 

Nastavi čitati

Najčitanije