Vojni analitičar o letjelici: ‘Mislim da znam što je bio njen osnovni cilj..

Smatram da je prva i osnovna namjena ove letjelice bila testirati sustav protuzračne obrane NATO saveza. Pouzdano znam da je HKZP pratila letjelicu i ima njezin radarski odraz, ali oni nisu ti koji alarmiraju i dižu borbene avione. Sve se koordinira iz Madrida i postavlja se pitanje zašto se nije reagiralo. Kako je moguće da je letjelica prošla nad Rumunijom i Mađarskom, i da se nije reagiralo na leteći objekt veličine aviona”, analizira Ivica Mandić, vojni analitičar Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Mandić upozorava na još nešto.

NATO će morati mijenjati ljude koji planiraju protuzračnu odbranu jer ovo je ozbiljan propust i neko će za to morati odgovarati. Ovo je pogreška bez presedana. Činjenica da su se aktivirali padobrani samo ukazuje na to da se nije radilo o nikakvoj tehničkoj greški i da je jednostavno ostala bez goriva”, zaključuje Mandić, prenosi Jutarnji.

Foto: Profimedia / Autor: ART Collection / Alamy: Dron Tu-141

Dvojicu prekaljenih ratnih pilota i bivših visokih časnika HRZ-a Danijela Borovića i Ivana Selaka također zanima zašto je letjelica završila u glavnom gradu Hrvatske.

Kako je moguće? Pa u prvom redu pitanje je u kakvom je stanju bio taj sistem. Koliko znam, TU 1411 modificirali su dijelom 2014. godine i početkom sukoba na istoku zemlje, koristeći ih za izviđanje terena i prikupljanje podataka. Očita je greška u tehnici ili možda ljudskog faktora koji ga je programirao, tako da je možda otkazao vanjski sustav i letjelica je išla po svojoj shemi dok nije pala”, daje objašnjenje Borović.

Sličnog je mišljenja i njegov kolega Selak:

“Prema svemu sudeći, otela se kontroli, tačnije, Ukrajinci su izgubili kontrolu nad njom, ona se uputila gdje joj odgovaralo dok nije potrošila gorivo. Ovo je, inače, sistem koji se može preprogramirati da leti do zadanog cilja i sam se vraća, znači, ne upravlja se njima, ali isto tako, može biti nadzirana radioupravljanjem. S obzirom na godine, vjerojatno je preprogramirana i umjesto na istoku, završila je na jugozapadu.

Sav zračni prostor EU i NATO-a kontroliraju radari tih zemalja, ali sve je integrirano u NATO-ovu zaštitu i kontrolu kojom zapovijeda NATO-ov centar u zrakoplovnoj bazi Torrejón u Španiji. Oni dižu avione i aktiviraju protuzračnu odbranu, što su trebali odraditi, a nisu”, kaže Selak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.