– Onog dana kada ih budu primili u bilo koju međunarodnu organizaciju, to znači da su srušili Vašingtonski sporazum i tog dana saznat će imena više zemalja koje su povukle priznanje neovisnosti Kosova – kazao je Vučić.

On je dodao da zbog sukoba u Ukrajini mnogi vide u globalnoj situaciji mogućnost kako bi riješili pitanje Kosova te da mnogi žele ubrzani prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Vučić je izjavio danas, povodom pritisaka da Beograd uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, da je Srbija već donijela odluku o tom pitanju i da je ta odluka predstavljena javnosti.

– A kako i koliko je to sve teško na dnevnom nivou o tome neću ni govoriti i to nije posao i briga za obične ljude, jer neću da ih opterećujem onim što je moj posao… Voditi zemlju u ovakvim uvjetima nije laka stvar – rekao je Vučić te dodao kako bi želio sačuvati Srbiju od svih “vjetrova, sukoba, ratova i velikih problema”, prenosi Beta.

Predsjednik Srbije izjavio je danas da je svaka nova poruka koju dobva od članova svog tima zaduženog za praćenje svjetskih burzi i cijena sirovina, gora od prethodne. Komentirajući sukob u Ukrajini i njegove posljedice po svjetsku ekonomiju, Vučić je rekao da se “samo plaši” novih vijesti.

– Ako se dogodi da sankcioniraju rusku naftu a izgleda kako sve ide u tom smjeru, ja ne znam gdje će to sve završiti – kazao je Vučić.

Dodao je da je “jasno” ko je pogazio čiji teritorijalni integritet na istoku Evrope, ali i kritizirao najave da se na univerzitetima u Zapadnoj Evropi više neće proučavati djela ruskih pisaca poput Dostojevskog.

– A šta drugo učiti iz književnosti, ko je veći književnik od Dostojevskog – upitao je predsjednik Srbije.