USK

Vučjak se zatvara, Blažuj nije spreman: Gdje prebacuju migrante?

Svi tvrde da će danas početi izmještanje migranata sa Vučjaka, ali se institucije ne mogu dogovoriti o tome kuda sele oni koji su dosad spavali pod vedrim nebom

Jučerašnje vijesti o improvizovanom kampu Vučjak bile su kontradiktorne. Najvjerodostojnijom nam se učinila izjava predsjednika Crvenog križa grada Bihaća Selama Midžića, koji nam je rekao da je situacija uobičajena, mirna, da nema nikakvih problema. Kako je poznato, na vijest da će biti prebačeni u okolinu Sarajeva, mnogi migranti su počeli odbijati obroke, ali u subotu su ih opet počeli prihvatati, i to su činili i jučer.

Od Midžića smo saznali da je jučer Crveni križ podijelio oko 500 obroka.

Šta je dogovoreno?

– Sutra počinje izmještanje migranata iz ovog kampa, kazao nam je Midžić, koji nije znao reći gdje će migranti biti smješteni.

I iz RO Merhameta su nam jučer potvrdili da će danas Vučjak biti rasformiran.

– Takvu informaciju su naši uposlenici dobili od struktura vlasti, objasnio nam je Ruždija Adžović, portparol Merhameta BiH.

Premijer Vlade USK-a Mustafa Ružnić nije odgovarao na naše uporne telefonske pozive.

No, neki su mediji javili da je policija USK-a, uprkos najavama o rasformiranju kampa, a što je rezultat dogovora otprije nekoliko dana ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera Ružnića, nastavili i jučer dovoditi migrante u njega, i to one koji su boravili u ruševinama bivše bihaćke tvornice Krajina-metal.

Ni Selam Midžić nije znao gdje će migranti biti prebačeni, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su novinarima potvrdili da im do jučer ujutro nije stigao zahtjev za podršku ovdašnjih policijskih snaga.

Prilikom dogovora Mektića i Ružnića, bilo je rečeno da će Vučjak biti zatvoren, a da će svi migranti iz njega biti prebačeni u kampove poput Bire i Mirala, ili u prihvatni centar Blažuj kod Sarajeva.

Admir Malagić, glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH, jučer nam kaže da Blažuj za najmanje desetak dana ne dolazi u obzir kao mjesto gdje bi migranti bili prebačeni.

– Odnekud se pojavila informacija o tome da će se to desiti za koji dan, ali to nije tačno, objekti u Blažuju se još pripremaju, ističe Malagić, napominjući da bismo konkretniju informaciju o tome gdje će migranti sada biti prebačeni mogli dobiti od Službe za poslove sa strancima i od IOM-a.

Ubacivanje kreveta

– Ponavljam, Blažuj još nije opcija, adaptacija je u toku, ubacivanje kreveta. Sada se intenzivno obavljaju radovi, tvrdi Malagić.

Blažuj kao bivša kasarna ima četiri hangara, tri praonice, karantin, još neke objekte.

Malagić misli da bi migranti mogli biti smješteni u Salakovac, Ušivak ili u Azilantski centar dok Blažuj bude spreman.

No, izvor blizak našoj novini tvrdi da Salakovac ne dolazi u obzir.

– Tamo su kapaciteti popunjeni, a u njemu su ionako djeca. Iz tih razloga ne mogu ni u Sedru ni u Boriće, kaže izvor, a na našu konstataciju da mještani Blažuja ne žele migrante u blizini, ističe: “Blažuj je neupitan. Odluka je donesena”.

oslobodjenje


Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close