USK

Za kamp Vučjak ne postoji alternativa: Samo jučer vozom je u Bihać stiglo 180 migranata

Nova lokacija za migrante u Unsko-sanskom kantonu, a kako bi se zadovoljila međunarodna zajednica, neće biti izglasana tako lako, jer se i na ovu čekalo dvije godine

Delegacija koju čine predstavnici Unsko-sanskog kantona i operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom stigla je jučer u Bruxelles, potvrdio nam je policijski komesar USK-a Mujo Koričić. Radni sastanci o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini i njenom žarištu u Krajini zakazani su za danas.

Zajednički teret

Od početka krize prije dvije godine Unsko-sanski kanton je apelovao na domaće vlasti i međunarodnu zajednicu da mu pomognu. Tek u ovom mjesecu Služba za poslove sa strancima BiH počela je preduzimati nadležnost nad dva od ukupno pet migrantsko-izbjegličkih kampova formiranih u Bihaću i Velikoj Kladuši. Međunarodne organizacije pružale su logističku pomoć sve dok lokalne vlasti nisu formirale kamp Vučjak, izvan gradske zone Bihaća.

Svi akteri moraju se vratiti za pregovarački sto, kako bi se ova kriza uspješno riješila. U Krajini očekuju da se teret krize rasporedi na cijelu BiH.

– Da sam ja s premijerom Mustafom Ružnićem USK-a na vezi, organizovao bih koliko je god potrebno autobusa za sve migrante i uputio bi 50 posto njih za Sarajevo, 30 za Banjaluku i 20 posto za Mostar. Ako je zajednička država, logično je da moramo zajedno podnijeti teret prihvata izbjeglica i migranata, smatra krajiški akademik Husein Muratović.

Međutim, iako se u drugim gradovima može činiti kao da im Krajišnici uvoze migrante, istina je oprečna. Samo jučer vozom je u Bihać stiglo 180 migranata. Čak ni istraga protiv jednog uposlenika željeznica da je krijumčario migrante ništa nije promijenila u njihovoj dinamici pristizanja. Ne postoji jasna linija koja razdvaja one koji trguju ljudima, ko pomaže migrantima a ko ih “uvaljuje” drugima.

Sadašnja stihijska politika dovela je do toga da se kantoni međusobno rješavaju migranata na teret drugih, kao što to entitet RS čini spram FBiH, a Srbija spram BiH.

U Bihaću su se morali samoorganizovati da bi mogli servisirati ovu globalnu tegobu, ali i ta suradnja je samo površna.

– Predstavnici kantona su otišli u Bruxelles, iako mi ne znamo šta to treba da znači, da li je to obustava priliva migranata ili je to uvertira u još veću krizu i još veći priliv migranata. Osim toga, predugo se bavimo migrantima, a i stanje u ovoj političkoj koaliciji u gradu se uzdrmalo sa svih strana, tako da je nemoguće predviđati na šta će sve to izaći, ističe Adnan Habibija, vijećnik SDP-a u Bihaću.

Gdje je granica?

Vijećnici su prije mjesec usvojili lokaciju Vučjak za migrante, ne znajući da je međunarodna zajednica neće prihvatiti kao takvu, a za biranje i izglasavanje bilo kakve druge biće gotovo nemoguće sakupiti većinu.

Ni aktivnosti Vlade i policije nisu urodile plodom, priliv migranata se nije smanjio, a najavljeno zatvaranje Bire i Mirala se nije desilo. Država BiH je pokazala da nije u stanju nositi se sa brojkom od 100.000 migranata koji su ilegalno ušli u zemlju za ove dvije godine. Gornja granica za priliv migranata nikad nije ni utvrđena. Bosna je otvorena, uvijek ima bujruma, ali za sofrom nema mjesta ni za sve rođene ovdje.

oslobodjenje

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close