USK

Zabranjen rad stranim ljekarima koji su volonterski liječili migrante u kampu Vučjak

Ljekarima volonterima koji su pomagali u liječenju migranata u kampu Vučjak zabranjen je rad te im je naređeno da napuste državu u roku do sedam dana.Kako je rekao njemački aktivista i fotograf Dirk Planert, koji je već nekoliko mjeseci u Vučjaku, službenici Ureda za imigracije došli su u šator Hitne pomoći koji se nalazi u Vučjaku. Od trojice ljekara (Mađar, Slovenac i Nijemac) su uzeti dokumenti, kažnjeni su novčano te im je naređeno da napuste BiH.

“Svako pružanje medicinske pomoći izbjeglicama u Vučjaku je zabranjeno medicinskom timu. Od sada, svako pružanje medicinske pomoći će se smatrati krivičnim djelom. Kao razlog su naveli da bi nas neko morao pozvati kako bismo mogli legalno pružati medicinsku pomoć. Kao što znate, mi smo počeli pružati medicinsku njegu ljudima u kampu, jer to niko nije radio otkako je napravljen ovaj logor. Austrijski ljekar i ostali pridružili su se radu. Svi članovi tima registrovani su kao volonteri Crvenog križa u Bihaću”, rekao je Planert.

Ponovio je kako je kamp Vučjak ilegalan i da su sve humanitarne organizacije odbile raditi ovdje.

“Pored našeg humanitarnog rada više puta smo se osvrnuli na stanje tamošnjih ljudi, zločine hrvatske policije i neispravnost bosanske vlade iz Sarajeva. Sada nas žele ušutkati. Do sada smo liječili dnevno 200 pacijenata s timom koji čine medicinski stručnjaci dobrovoljci”, kazao je Planert.

Prema njegovim riječima, u Vučjaku se nalazi oko 800 osoba od kojih neke imaju razne i teške bolesti i povrede. Obavijestio je parlamentarce iz Njemačke i Austrije u EU koji se bave ovim pitanjem i tražio pomoć od njih. Izbjeglice su bile i u štrajku glađu dva dana tražeći ponovno otvaranje šatora s medicinskim timom dobrovoljaca.

“istog dana kada nam je bilo zabranjeno obavljati posao Ministarstvo zdravlja USK potpisalo je ugovor s MSF-om. Oni će za pružanje pomoći biti plaćeni, dakle riječ je o novcu. MSF će navodno preuzeti medicinsku njegu u kampu, ali ne zna se kada. MSF radi u Velikoj Kladuši udaljenoj 60 kilometara. Poznato je da rade nekoliko dana sedmično i to po 2-3 sata, što neće biti dovoljno za kamp Vučjak”, rekao Planert.

Istakao je kako će on ostati u Bihaću jer se mjera na njega ne odnosi te da će uložiti sve napore da nastave pomagati migrantima.

“U februaru ove godine dobio sam najveću nagradu Grada Bihaća za svoj humanitarni rad tokom rata. Sedam mjeseci kasnije moj tim je protjeran zbog humanitarnog rada. Ovo je prikaz nesposobnosti Grada Bihaća, BiH i čitave EU. Humanitarna katastrofa počela je ponovo”, kazao je Planert.

Zabranu o radu izdalo je Ministarstvo zdravstva USK, a zbog informacija koje su dobili o nestručnom pružanju ljekarske i medicinske pomoći u kampu Vučjak. Poručeno je kako će o migrantima brinuti Dom zdravlja i Kantonalna bolnica u Bihaću.

klix

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close