USK

Začarani krug zaduženja Kantonalne bolnice u Bihaću ne prestaje

Kantonalna bolnica u Bihaću posegnuće za novim kreditnim zaduženjem od dva miliona maraka kako bi se izbjegao finansijski bankrot i omogućilo normalno funkcionisanje ove zdravstvene ustanove, pišu nezavisne.com.

Za ovo zaduženje dobili su saglasnost Vlade USK, a očekuje se i zeleno svjetlo Skupštine USK, koja će o tome odlučivati na redovnom zasjedanju za nekoliko dana.

U rukovodstvu Kantonalne bolnice ističu kako se radi o redovnoj praksi zaduživanja koja se realizuje svake godine, a kredit se uzima na period od 12 mjeseci.

“Procijenjena vrijednost troškova za kamatu iznosi 100.000 maraka, a kredit nam je neophodan kako bismo očuvali finansijsku likvidnost. Svjesni smo da na ovaj način stvaramo začarani krug zaduženja, ali jednostavno nema drugog načina da obezbijedimo naše normalno funksionisanje”, kaže direktor ove bolnice Hajrudin Havić.
Svake godine bolnica posluje sa velikim gubicima, a najveći problem im je veliki broj neosiguranih lica na području Unsko-sanskog kantona. Evidencije pokazuju da na području ovog kantona, od ukupnog broja stanovnika, ima oko 30 posto neosiguranih lica, od čega je veliki broj njih u stanju zdravstvene i socijalne potrebe.
“Iako se u zakonskim rješenjima navodi da se prava neosiguranih osoba finansiraju iz budžeta kantona ili općina, to niko ne čini. Znači, troškovi liječenja takvih osoba padaju isključivo na nas”, kažu u bolnici.
Višegodišnje akumuliranje troškova u proteklim godinama rezultiralo je nemogućnošću da se izmiruju dugovi prema dobavljačima, kao i tekući troškovi poslovanja. Sve je to često dovodilo do blokada računa i prinudnih naplata, a takve situacije rješavane su pozajmicama ili kreditima pa su se godinama akumulirala velika dugovanja ove ustanove koja iznose preko 12,5 miliona maraka.

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close