Connect with us

Sukob u Ukrajini

Zelenski je ovisnik o teretani, ne pije alkohol, ali obožava psovati: ‘Prije ulaska u politiku zvao se Vladimir…‘

Glumac, komičar i lider zemlje koja je suočena s teškim napadima Rusije nikada nije odustajao od svojih ideala

Već danima oči svijeta uprte su u Ukrajinu. U novinama, na portalima i televizijskim stanicama pratimo kako iz sata u rat ruska invazija na tu zemlju postaje sve brutalnija i krvavija. Dva su aktera ovog velikog sukoba u centru pozornosti – ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski Volodimir Zelenski.

I dok su o Putinu ispisane na tisuće kartica novinskih članaka i knjiga, britanski Daily Telegraph donosi veliku, dosad nepoznatu priču ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

Dane provodi u skloništu

Počinju s opaskom kako je Zelenski uslijed ratnih strahota fizički pomalo propao. Nekada je bio ovisnik o tjelovježbi, na posao bi došao ranije kako bi mogao u teretanu, a sada je iscrpljen, s velikim podočnjacima. U bijegu je od ruskih i proruskih snaga koje su odlučne zarobiti ga ili ubiti. Svakodnevno mijenja tajne lokacije, dane provodi u skloništu, sunčevu svjetlost gotovo nikada ne vidi. Samo ovog tjedna navodno je izbjegao čak tri pokušaja atentata. Okružen je teško naoružanim vojnicima. Svi znaju koliko je važan za ovu borbu, za opstojnost Ukrajine, no njegov se život sveo na samo dvije stvari – rad i nešto malo spavanja.

A “rad” je teži no ikad prije. Zemlja je u ratu, a Zelenski s jedne strane mora ujediniti Ukrajince i motivirati ih za otpor Rusiji, dok s druge svijet mora uvjeriti da je riječ o brutalnoj agresiji koja bi mogla imati velike posljedice za cijelu Europu. Na licu mu se jasno iscrtavao očaj kada je Ukrajincima i svijetu objavio da je Rusija granatirala i zauzela nuklearnu elektranu Zaporožje.

– Najveća nuklearna elektrana u Europi je pod paljbom. Europljani, molim vas, probudite se – rekao je uznemireno.

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak poručio je kako on nije nikakva ikona niti heroj, no mnogi se ne slažu i smatraju ga herojem i zaštitnikom domovine.

– Za razliku od drugih koji bi se sada uspaničarili i plakali okolo tražeći pomoć, Zelenski nije takav. Uspio je prenijeti svoju hrabrost na druge ljude. Pitao ih je, želite li da otpuzimo u kut i čekamo da nas pobiju. Možda jesmo tvrdoglavi, možda će ovo biti naš kraj. Možda smo precijenili svoje mogućnosti. Ali, on je poveo narod i oni se sada bore uz njega – kazao je za Telegaph ukrajinski veleposlanik u Londonu Vadim Pristajko, koji Zelenskog dugo poznaje.

Nikad nije popio ni kap alkohola

Ispred ukrajinskog veleposlanstva građani ostavljaju cvijeće, oplakujući žrtve agresije, no iza zidova ambasade vodi se teška borba za svaku informaciju. E-mailovi ne prolaze, djelatnici veleposlanstva na udaru su hakera, srušena im je i web stranica. Atmosfera je kao u bunkeru, opasno je koristiti telefone, a sva komunikacija sa Zelenskim ide samo preko osiguranih linija. U takvoj, opsadnoj atmosferi, veleposlanik ima samo riječi pohvale za odgovor Velike Britanije na agresiju rekavši kako se katkad zapita što rade ostale zemlje.

Vratimo se na Zelenskog, kojeg su Ukrajinci do političke karijere pooznavali kao komičara. Da je i u teškim uvjetima sklon razveseliti ljude šalom pokazao je kada je komentirao usporedbe s legendarnim Winstonom Churchillom.

– A, ne. On je pio mnogo više nego ja – nasmijao se.

Njegova prijateljica iz studentskih dana Alina Fialka Smal kaže kako nikada nije vidjela da je popio i kap alkoholnog pića. Prijatelji kažu kako je s godinama i uz političku karijeru morao naglo očvrsnuti.

– U ovim ekstremnim uvjetima na vidjelo su morali isplivati različiti dijelovi njegove ličnosti. Danas gledamo mnogo snažniju osobu nego prije, što je izazvano mnogo težom situacijom nego prije – sublimira Zelenskijev politički savjetnik koji je s njime radio sedam godina u različitim administracijama.

Šali se kako je Zelenski poput reptila “promijenio kožu”. U ranim fazama svoje političke karijere savjetnici su ga morali micati s Facebooka jer bi se ražalostio kada bi vidio loše komentare, htio je da ga svi vole, što nije neobično za jednog glumca, no svakako je mana u politici.

– Sjećam se prvih dana nakon što je postao predsjednik, bio je vrlo tankoćutan. No, uskoro je naučio da je upravljanje državom težak posao u kojem nema mjesta osjećajima. Isprva je nosio narukvice s imenima vojnika ubijenih u Donbasu, no tijekom invazije na Krim poginulo ih je 14.000. Rekao sam mu da ga razumijem, ali da to ne može raditi jer će uskoro biti posve prekriven imenima poginulih – prisjeća se Pristajko.

Bespoštedni satiričar

No, Zelenski nije odustao od izražavanja svojih emocija, pa je u neviđeno popularnoj seriji “Sluge naroda” 2015. glumio Vasilja Holoborodka, skromnog učitelja povijesti. Kroz tu je ulogu bespoštednom satirom ismijavao tadašnjeg predsjednika Ukrajine Petra Porošenka i Vladimira Putina. Nacija se smijala prikazima milijardera Porošenka koji u svojim dvorima ima privatnog uzgajivača nojeva i masažera ušiju.

Kada se 2018. odlučio kandidirati za predsjedničku funkciju, svojem se timu zavjetovao da ga politika neće promijeniti.

– To nije bio naš način. Rekao nam je, nikada neću biti tipični političar – prisjeća se njegov suradnik i scenarist Jurij Kostjuk, koji je u jednom trenutku shvatio kako Zelenski scenarij iz serije pretvara u hladnu stvarnost.

– Volodimir me pitao je li vrijeme da ode u politiku i da pokušamo učiniti nešto za svoju zemlju. Njegov tim smatrao je da je to nemoguća misija. Stručnjaci su im govorili da bez najmanje pedeset milijuna dolara nema nikakve šanse provesti iole uspješnu kampanju. No, što su nam manje vjerovali, mi smo sve više htjeli dokazati da mi to možemo – prisjeća se Kostjuk.

Zelenski je kandidaturu najavio u svom stilu, tijekom novogodišnjeg televizijskog showa što je, nesumnjivo prema jasno određenom planu, zasjenilo obraćanje predsjednika Porošenka iste večeri.

Krenule su dvije sasvim različite kampanje. Porošenko je u trku ušao pod sloganom “Vojska, jezik, vjera”, a Zelenski je samo rekao “snaći ćemo se”. Nastavio je sa svojim komičarskim nastupima, a sve je više blijedjela granica između satire, showa i stvarne političke kampanje. Nikada nije objavio svoj politički program, samo je nudio nadu u drugačiju, bolju budućnost, postavši glas optimizma kojim je zarazio čitavu zemlju.

Telegraph podsjeća kako je pritom uvelike podjsetio na još jednog glumca za kojeg nitko nije vjerovao da će postati američki predsjednik, Ronalda Reagana. Taj je podatak vješto iskoristio, večer uoči izbora, tijekom izborne šutnje, na televiziji je emitiran film o Reaganu, a sinkronizaciju na ukrajinski radio je – pogađate – Zelenski.

‘Izuzetno brzo uči’

– On je osoba s drugog planeta. No, i dok je bio komičar, nije bio naivan i jasno je uviđao manjkavosti političkog sustava – navodi Pristajko. Kada je Zelenski osvojio čak 73 posto glasova Ukrajinaca “gluma je postala stvarni život, a stvarni život postao je dio predstave. Danas Zelenski razumije da je njegova uloga opravdati očekivanja naroda”.

Sergij Tofimov, također bivše TV lice kojeg je Zelenski pozvao u svoj predsjednički ured kao savjetnika, kaže kako je on osoba koja izuzetno brzo uči te je vrlo intuitivan i ima sposobnost brze reakcije.

Sir Alan Duncan bio je ministar europskih poslova Velike Britanije kada je Zelenski izabran.

– Bilo mi je zanimljivo što je izuzetno empatičan. Političari su općenito vrlo slabe emotivne inteligencije, ali on se sjajno povezivao s narodom. Umjesto da sjedi u uredu u košulji, radije je u majici odlazio na barikade. Znao je kako privući pozornost – ističe.

No, koliko god da su ljudi cijenili njegovu suosjećajnost i privrženost narodu, postavilo se pitanje hoće li znati iskoristiti moć koju je stekao. Pitali su ga mediji, nedugo nakon što je izabran, što mu se najviše sviđa u ulozi predsjednika.

– Odgovornost. Moć je prilika. Imam 42 godine i želim da me povijest upamti – rekao je tada.

U opširnoj analizi Telegraph zaključuje kako je, unatoč tomu što su proteklih dana uvjeti u Ukrajini eskalirali, dosadašnji mandat Zelenskog bio obilježen njegovim neformalnim ponašanjem i improvizacijom. Izbjegavao je službene sastanke, radije se htio okružiti stručnjacima na “brainstormingu”.

– Radio sam za Porošenka. On je bio vrlo striktan. Kada je Zelenski došao na vlast stvari su postale mnogo opuštenije, bio je prijateljski nastrojen prema nama. Posjetitelji su čak mogli nositi kratke hlače kada bi dolazili k njemu. Tijekom svoje inaugaracije građanima je rukom davao “petice”. Svoju počasnu gardu zamolio je da promijene uobičajeni pozdrav koji je do tada glasio “Dobar dan, gospodine predsjedniče, budite zdravo”. Rekao je da je njemu dovoljno “dobro jutro”.

Britanski zastupnik Mark Pritchard kaže, pak, kako je Zelenski jedan od rijetkih predsjednika s kojim nije problem otići u pub, a nije sklon kravatama. No, to ne znači da je neodgovoran i lakrdijaš.

– To je njegova neformalna ozbiljnost. Prema javnosti je vrlo opušten, no u poslu vrlo ozbiljan. On traži da se posao obavi kvalitetno, vrlo je fokusiran, čak i intenzivan prilikom zastupanja nacionalnih interesa i međunarodnih političkih stavova – ispričao je.

Ljubav iz školskih dana

Takav dualni pristup politici najbolje znaju njegovi suradnici koje je znao i naživcirati svojom strogoćom, piše Telegraph.

– Pred drugima pokušava ostaviti dobar dojam, pažljivo bira riječi i “uključuje” svoju karizmu. No, kada je u društvu najbližih suradnika, pretvara se u vrlo strogu osobu i može biti poprilično grub. Često ga je lako razljutiti, tada počinje psovati – otkriva jedan od Zelenskijevih suradnika. Dodaje kako se nitko zbog toga ne ljuti. Jer, kada se pred nekim tako ponaša, to je znak da mu apsolutno vjeruje.

Suprugu Olenu upoznao je još u srednjoj školi, no prohodali su tek nakon diplome. Ona je osoba kojoj Volodimir najviše vjeruje. Od njega je mlađa samo 12 dana, a podarila mu je dvoje djece, 17-godišnju Oleksandru i devetogodišnjeg Kirila. Unatoč tomu što su očita “meta broj 2” ruskih snaga, odlučili su ostati u Ukrajini.

Olena kaže kako su ona i Volodimir vrlo različitih karaktera.

– Moj suprug je uvijek na prvoj liniji. Ja ne živim tako. A i ne pričam viceve – kazala je. Vjenčali su se 2003., nakon devet godina veze. Nije bila sretna njegovom odlukom da se kandidira za šefa države jer je shvaćala da će to radikalno promijeniti njihov život. No, različitosti su ih povezale, tvrde oni koji poznaju njihove obiteljske prilike.

– Ona je vrlo sramežljiva i mirna osoba. No, na svaki način je najbolja partnerica za njega. Jako je pametna, ima izvanrednu intiuciju, jako je ljubazna i jasno je da se snažno vole – kaže obiteljski prijatelj i poznati kijevski kuhar Jevgen Klopotenko.

Nije joj bilo lako prilagoditi se na ulogu prve dame. Časopisu Vogue ispričala je kako nikada nije mislila da će to biti njezina stvarnost.

Putinu je Zelenski oduvijek bio trn u oku te ga je često podbadao.

– Ne znam tko je to. Možda je dobar glumac. Jedno je glumiti nekoga, a drugo je biti netko – govorio je. Samo nekoliko dana nakon Zelenskijeve pobjede Kremlj je ponudio ruske putovnice stanovnicima Donbasa. Zelenski je reagirao u svom stilu, ponudio je ukrajinsko državljanstvo Rusima koji “žele pobjeći od koruptivnog režima”. Podbadanjima nije bio kraj. Kada je Putin rekao da su Rusija i Ukrajina gotovo jedno, braća, Zelenski je ispalio otrovnu strelicu: ‘Da, kao Kain i Abel”. Vješto se koristi društvenim mrežama koje mu omogućuju da s javnošću komunicira bez posrednika.

A onda se, prije točno godinu dana, stanje odnosa između Rusije i Ukrajine doista pogoršalo. Nakon afere s Viktorom Medvedčukom, proruskim uhićenim oligarhom kojeg se povezivalo s Putinom, a bio je zastupnik u ukrajinskom parlamentu, Rusija je Ukrajinu počela nazivati nacistima kojima je Zapad isprao mozak. Apsurdno ako se zna da je Zelenski odrastao u židovskoj obitelji na jugoistoku zemlje, a u kući se govorio ruski. Njegov djed Semjon borio se u Crvenoj armiji protiv nacista, a više članova njegove rodbine pobili su SS-ovci. Posebno ga je potreslo kada je čuo vijest da je Rusija raketirala memorijal Holokausta u Babinom Jaru.

Sudbinski trenutak

Putinove optužbe stoga su, smatraju Zelenskijevi prijatelji, besmislice. Navodi se i kako se, iako dolazi s ruskog govornog područja, Zelenski uvijek osjećao kao Ukrajinac. Čim je postao predsjednik, promijenio je svoje ime na Facebooku iz ruskog “Vladimir” u ukrajinski “Volodimir”.

Sada kada je prinuđen postati vojskovođa, Zelenski dolazi do svog sudbinskog trenutka. Kao da su ga čitav život, čitava karijera, pripremali na ovo.

– Mogu zamisliti razne scenarije, ali ne i to da bi se on slomio. Svaki puta kada se pojavi u javnosti Ukrajincima poručuje da je uz njih, da nećemo kapitulirati nego se boriti. U njegove uši neće ući samo jedna riječ, predaja. A neće ju čuti ni pola milijuna branitelja koji se bore sad već osam godina, koji se bore do smrti. Ne, ta riječ neće proći kod publike – zaključuje Pristajko za Telegraph.

jutarnji.hr

Sukob u Ukrajini

Kadirov objavio snimak svog sina dok tuče osumnjičenog za spaljivanje Kur'ana: “Prebio ga je i uradio pravu stvar”

Ramzan Kadirov potvrdio je da je njegov 15-godišnji sin Adam pretukao stanovnika Volgograda Nikitu Žuravela, optuženog u slučaju spaljivanja Kur'ana.

Šef Čečenije objavio je na svom Telegram kanalu kratak video na kojem se vidi kako njegov sin udara muškarca.

“Ne volim potcjenjivanje. Uvijek je bolje staviti posljednju tačku – istinito i iskreno. Na internetu se i dalje raspravlja o tome da je Adam Kadirov pretukao spaljivača Časnog Kur'ana Nikitu Žuravela, saučesnika ukrajinskih specijalnih službi. Da li je bilo ili nije? Prebio ga je i uradio pravu stvar”, napisao je Kadirov u komentaru na video.

On je uporedio ljude koji napadaju Sveto pismo sa “ološem koji ne želi da svi u Rusiji žive jedni pored drugih u miru i razumijevanju”.

“Ovakvi provokatori i izdajnici su bolestan tumor na tijelu koji treba kauterizirati”, zaključio je Kadirov i dodao da je ponosan na postupak svog sina.

Video pogledajte na ovom linku.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Kruže glasine da je Ramzan Kadirov mrtav, evo šta kažu iz Kremlja

Iz Kremlja su izvijestili da nemaju informacija o trenutačnom stanju čečenskog lidera Ramzana Kadirova nakon što su se pojavile glasine o njegovoj bolesti na društvenim mrežama. Neki su čak objavili nepotvrđene glasine da je Kadirov navodno preminuo.

Na pitanja novinara i telefonske upite o stanju Ramzana Kadirova, njegovi predstavnici nisu pružili informacije. Prema neslužbenim izvorima, Kadirov se nalazi u moskovskoj bolnici nakon neuspješne transplantacije bubrega.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je: “Nemamo informacija o tome. U svakom slučaju, predsjednička administracija teško može izdati zdravstvene potvrde pa vam nemamo što reći o tome.”

Prošle sedmice, predstavnik ukrajinske tajne službe iznio je tvrdnje da je zdravstveno stanje Ramzana Kadirova “pogoršalo” i da je “ozbiljno”.

Međutim, u nedjelju je sam Kadirov objavio video na svom Telegram kanalu u kojem se smješka i obraća kameri kako bi opovrgnuo širenje glasina o svom zdravstvenom stanju.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Ruski general: Ukrajina je tek početak našeg puta ka apsorbiranju istočne Evrope

U intervjuu s vodećim propagandistom Kremlja Vladimirom Solovjovom, ruski general-pukovnik Andrej Mordvičev indirektno je izjavio da je Ukrajina samo međufaza u pokušaju Rusije da apsorbira Istočnu Europu.

Osim toga, prema njegovim riječima, rat će trajati još dugo, tako da nije potrebno ni na koji način određivati ​​kada će se dogoditi napad na ostale zemlje istočne Evrope.

Mordvičev je to rekao odgovarajući na pitanje Solovjova je li Ukrajina samo posredna karika na putu osvajanja istočne Evrope.

“Naravno, najvjerojatnije”, odgovorio je ruski general u intervjuu koji je prenijela ruska državna televizija Rossiya-1.

“Mislim da ćemo morati potrošiti dosta vremena na to”, rekao je Mordvičev, dodajući da nema smisla postavljati bilo kakav vremenski okvir za potez Rusije.

“Ako govorimo o istočnoj Europi, koju ćemo morati…”, nastavio je ruski general, iako nije dovršio misao, bilo je jasno na šta misli. “Očito će trajati dulje”, dodao je.Nedavno je unaprijeđen

Ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je u srijedu trojicu ruskih generala, uključujući i komandanta Središnjeg vojnog okruga, general-pukovnika Andreja Mordvičeva.

Analitičari američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) rekli su da se čini da je Putin to učinio kao nagradu za njihovu lojalnost i poslušnost ruskoj komandi, a ne kao nagradu za rezultate na bojnom polju.

Putin je unaprijedio i načelnika Glavne uprave oklopnih postrojbi ruskog ministarstva odbrane Aleksandra Šestakova i komandanta 8. kombinirane armije Južnog vojnog okruga Genadija Alaškina.General pukovnik je opći vojni čin koji se koristi u nekim vojskama kao ekvivalent činu generala u drugim državama. Osim Rusije, ovaj rang koristi i npr. Sjeverna Koreja.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije