‘Znate li što će biti s nama ako Rusija napadne? Po planu NATO-a, svi ćemo biti pregaženi!‘

Postojeći obrambeni planovi NATO-a za tri baltičke države su takvi da bi se dopustilo njihovo osvajanje prije nego što bi se krenulo u oslobađanje, i to tek za 180 dana

Estonija bi bila izbrisana s karte svijeta i Europe, a povijesno središte njezina glavnog grada Tallinna sravnjeno sa zemljom, u skladu s trenutačnim planovima NATO-a za obranu zemlje od bilo kakvog ruskog napada, izjavila je estonska premijerka.

Kaja Kallas rekla je novinarima u srijedu kako su postojeći obrambeni planovi saveza za tri baltičke države dopustiti da budu pregažene prije nego što ih se oslobodi nakon 180 dana, prenosi Financial Times.

Napominjući da je prošlo više od 100 dana otkako je Rusija započela sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, estonska premijerka je istaknula: “Ako usporedite veličinu Ukrajine i baltičkih zemalja, to bi značilo potpuno uništenje zemalja i naše kulture”. “Oni od vas koji su bili u Tallinnu i poznaju naš stari grad i stoljeća povijesti i kulture koje su ovdje – to bi sve bilo zbrisano s karte, uključujući naše građane, našu naciju”, dodala je.

Njezini komentari dolaze uoči summita NATO-a u Madridu idućeg utorka, na kojem će članice saveza raspravljati o planovima za obranu svog istočnog krila u svjetlu invazije Moskve na Ukrajinu, uključujući i pitanje kako bolje braniti baltičke zemlje.

‘Ne sviđa im se ideja da bi trebali umrijeti’

Estonija, Latvija i Litva zalažu se za sadašnju strategiju prisustva tisuća stranih vojnika u svakoj zemlji, koji će djelovati kao ‘tripwire force’ (vojna sila znatno manja od snaga potencijalnog protivnika, koja pomaže u odvraćanju agresije kao demonstracija opredijeljenosti napadnute strane da se vojno suprotstavi, čak i ako ‘tripwire’ sila ne može sama pružiti trajni otpor, op.a.), koja će biti zamijenjena snagama kojima će NATO nastojati obraniti svaki pedalj teritorija tih zemalja od prvog dana, posebno nakon što su zemlje svjedočile užasnim zločinima u Ukrajini koji se pripisuju ruskim snagama.

Komentirajući ono što je nazvala NATO-ov plan “da izgubi i nakon toga oslobodi”, rekla je da su se zločini koje su počinili navodno ruski vojnici u ukrajinskom gradu Buča, dogodili nekih 80 dana nakon početka invazije. “Sada svi vide da takav ‘tripwire’ koncept zapravo ne funkcionira”, rekla je Kallas.

 

Dodala je kako je razgovarala sa stranim vojnicima koji se nalaze u Estoniji – uglavnom onima iz Velike Britanije – te da su joj oni rekli da, s obzirom na to da trenutačni planovi znače da će biti potpuno zbrisani u potencijalnoj ruskoj invaziji, “im se ne sviđa vole ideja da… bi oni trebali umrijeti”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.