Religija

Znate li zašto je Allahov poslanik Muhammed a.s. bio uvijek optimista, nasmijan, plemenit, pravedan?

 

Znate li, zašto je Poslanik, Muhammed, a.s., uvijek bio optimista, nasmijan, dobar, plemenit, druželjubljiv, pravedan? (iako je u osnovi svoga bića, imao savršene osobine, da se razumijemo)

Zato jer je uživao u vjeri islamu! Zato, što je ova vjera u svojoj osnovi lahka, lijepa i jednostavna. Vjera je njega i ljude oko njega odmarala, njihove duše, uvijek su bile pune optimizma i nade. Poslanik, a.s., ih nije opterećavao djelima, riječima, naredbama i zabranama.

On je sa njima, islam živio jednostavnim i tihim tokom. Polahko, sve u svoje vrijeme je dolazilo, a oni, spremni, odgojene duše prihvatali.

On im nije morao objasnjavati islamski bonton ponasanja, jer su ga vidjeli kod njega, nije im morao objasnjavati pojmove pravde, iskrenosti, razumijevanja, pomaganja i sl., jer su to vidjeli kod njega.

Danas, bez ikakvog reda, rasporeda i prioriteta, muslimanima su pune glave, najviše fetvama, razilaženjima, obavezno imenima ispravnih i zabludjelih alima, stotinama dokaza i spremnost do iznemoglosti na raspravu, uz omalovažavanje obavezno.

I onda se pitamo, zašto ovolike podjele, mrznje, prozivanja? Zato sto se vjera predstavlja i tumaci kao zapetljana i teško dokučiva stvar.

Molim Vas! Nakon što ste spoznali Allaha Uzvišenog, radite na odgoju svojih srca (duše). Djela srca su najbitnija, kako bi upotpunio svoj kasnije namaz, post, sadaku i dr.

Odgajajte svoju dušu, uz stalni zikr (spominjanje Allaha), da bude iskrena, milostiva, plemenita, pravedna, dobronamjerna, odvažna, puna ljubavi i hrabrosti, pa ćete vidjeti, kakvo će vam biti ponašanje, kakav će vam biti namaz i post.

Uživat ćete u vjeri, kao što je uživao nas Poslanik, a.s.

Prof.Saudin Cokoja

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close