Zukan Helez: SDA se džaba raduje, Osmorka i HDZ-a imaju komotnu većinu

Zukan Helez, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, govorio je o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou.

Helez je komentirao današnje žrijebanje CIK-a. SDA će imati 13 poslanika u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Zukan Helez: Mogu jedno vrijeme blokirati

Koliko će sve ovo sada zakomplicirati formiranje vlasti u Federaciji BiH? Helez kaže da ovo neće puno utjecatri, prenosi BHRT.

“Možda će malo prolongirati formiranje. Mogu samo blokirati procese. Morate imati većinu u Predstavničkom domu gdje se to potvrđuje.

SDA i DF nemaju većinu tu većinu. Mogu jedno vrijeme blokirati i onda se to spušta na niži broj delegata u Domu naroda tako da će se odblokirati”, kaže Helez.

Obećanje ludom radovanje, dodao je Helez:

“Džaba se raduju. Napravljena je većina. SDA i DF imaju skupa oko 37 zastupnika i fali im puno do većine od 50 i više. Stranke Osmorke i HDZ-a imaju komotnu većinu i oni će biti većina.”

Ako kažu da su za državu BiH ne bi trebali blokirati, rekao je o SDA.

“SDP je mogao nekoliko puta da blokira procese i državu. Sada ako to urade pokazat će svoje pravo lice i koliko im je stalo do države”, rekao je Helez.

Bili smo ključni za zakone

Kaže da je to zamjena teza. Dodaje da se ne bori se na taj način za državu, zakoni se donose u parlamentima:

“Mi smo bili opozicija, SDP. Ali, bili smo ključni za zakone koje se donose na putu ka EU Integracijama. Ovo je puka borba za vlast. Nakon 27 godina treba se oprostiti od Razvojne banke, BH Teelcoma, BH pošte, Zavode za zapošljavanje, to je veliko..”

Gogovrio je i o prihvatanju Aprilskog paketa i prijedloga koji su bili u njemu.

“Milorad Dodik kakav god da je prihvatio je Aprilski paket. Da se to desilo 2006. do sada bi BiH bila na putu EU i li možda i punopravna članica EU”, rekao je Helez.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *