Connect with us

BiH

31 godina od zločina u Štrpcima: Nikad nije pronađeno 16 žrtava – Drina je njihova grobnica

Published

on

Tog 27. februara 1993. godine Pripadnici Vojske Republike Srpske su na željezničkoj stanici Štrpci u istočnoj Bosni izveli iz voza, koji je saobraćao na liniji Beograd (Srbija) – Bar (Crna Gora), i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti, na području Višegrada.

Najstarija žrtva zločina u Štrpcima imala je 59, a najmlađa 16 godina. Žrtve iz Srbije i Crne Gore (građani tadašnje Savezne Republike Jugoslavije) bile su iz Prijepolja, Bijelog Polja, Beograda i Podgorice.

 

Ubijeni su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić i Safet Preljević.

Ubijeni su i Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić te jedno nepoznato lice.

 

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2008. godine. Za ostalim žrtvama se i dalje traga.

 

Zločin u Štrpcima je ostavio teške posljedice na Bošnjake Prijepolja, Priboja i Limske doline.

Kako je počinjen zločin

Brzi voz 671, poznatiji pod imenom ‘Lovćen’, krenuo je iz Beograda za Bar nešto poslije 11 sati. U punom vozu nalazilo se 20 putnika koji nikada nisu stigli. 20 putnika, većinom bošnjačke nacionalnosti iz Prijepolja, Bijelog Polja, Podgorice, Bara i drugih mjesta oteto je iz voza na oko osam kilometara pruge koja prolazi kroz BiH.

Na željezničkog stanici Štpci voz se zaustavio, iako ranije po raspredu vožnje nije nikada ovdje stajao. Pripadnici VRS natjerali su otpravnika vozova da zaustavi voz. Mašinovođa je dobio signal – žuto svjetlo, što je značilo da može ući u stanicu, a ne može izaći.

Foto: YouTube/Printscreen: Žrtve zločina u Štrpcima

Tridesetak vojnika opkoliko je voz, a jedan broj naružanih pripadnika VRS ušao je u voz i legitimisao putnike. Dvadeset putnika odvedeno je u školu kod Višegrada, prema dokazima koje je prikupilo Tužilaštvo BiH, gdje su zlostavljani, pretučeni i opljačkani.

Nakon toga su odvedeni i strijeljani na obali rijeke Drine, a njihova tijela bačena su u rijeku.

Među izdvojenim Bošnjacima bio je i Hrvat Tomo Buzov, jedini od oko hiljadu putnika koji se usprotivio izdvajanju Bošnjaka. I on je ubijen.

Sudske presude i čekanje na pravdu

Foto: YouTube/Printscreen: Žrtve zločina u Štrpcima

U zajedničkom saopćenju Fond za humanitarno pravo, Sandžački odbor za demokratiju, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava podsjećaju da su do sada pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Tijelo Halila Zupčevića otkriveno je krajem 2009. na obali jezera Perućac, dok su na istom mjestu godinu dana kasnije nađeni posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine.

Za ostalim ubijenima i dalje se traga.

“Poslije više od tri decenije, porodice žrtava i dalje čekaju na pravdu pred pravosuđem Republike Srbije, tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i ne uspevaju da ostvare status civilnih žrtava rata”, ističe se u saopćenju.

Apelacioni sud u Beogradu je 30. novembra 2023. godine donio je rješenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima i predmet vratio na ponovno postupanje.

Prethodno su prvostepenom presudom pripadnici jedinice “Osvetnici” Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni su po deset godina zatvora, a Dragana Đekić na pet godina zatvora, piše Slobodna Evropa.

Optuženi Ljubiša Vasiljević je preminuo tokom trajanja postupka.

“Postupak je u januaru počeo iznova, a optuženi Jovan Lipovac preminuo je ovog mjeseca”, napominje se u saopćenju.

Lokalna samouprava u Prijepolju podigla je 2009. godine spomen-obilježje posvećeno devetorici ubijenih iz Prijepolja i dodijelila simboličnu novčanu pomoć njihovim porodicama.

Radiosarajevo.ba

BiH

Stevandić: “Podcijenili su našu pamet, ovdje je riječ o evropskim muslimanima koji su zaštićeni kao bijela rasa”

Published

on

By

Rezolucija o Srebrenici je diskriminatorska rezolucija po pitanju muslimana i ovo je nevjerovatan ponor koji je otvorila NATO alijansa, izjavio je Nenad Stevandić predsjednik Narodne skupštine Srpske za TV Prva.

-Pritisci su veliki, ali ja nisam pesimita. Ovo je demonstracija novog kršenja međunarodnog prava koje je uzrokovano upravo nemoći u ranijim pokušajima da se mi dezavuišemo, ukinemo i dovedemo u nemoguću poziciju. Ovo je nastavak te politike. Ali ovaj put su potcijenili našu pamet, našu sabranost i slogu. Sve su potcijenili, rekao je Stevandić.

Kazao je da je rezolucija o Srebrenici diskriminatorska.

-Ovdje je riječ o evropskim muslimanima koji su zaštićeni kao bijela rasa, dok su svi drugi muslimani u svijetu po Africi, Aziji tretirani kao manje vrijedni, jer jer su njihove žrtve mnogo veće a nikada nisu dobili nekusvjetsku podršku u rezoluciji za genocid.

-Nevjerovatan ponor koji je otvorila NATO alijansa, jer je ovdje rezolucija o NATO muslimanima, a ne o muslimanima o svijetu i to je ogromna razlika.

To je 10:1 i oni će taj ponor ugledati kasnije, poručio je Stevandić.

Kaže da su potcijenili i međunarodnu diplomatsku aktivnost Srbije, kao i da su desetine zemalja na strani Srbije.

– Ovo je novi promašaj Zapada koji će napraviti nekoliko negativnih efekata. Prvi će biti potpuno poremećeni odnosi na Balkanu između država i naroda. Otvaranje puta da Republika Srpska traži izlaznu trasu jer ne želi da živi sa ljudima koji je prije podne proglašavaju genocidnom, a popodne žele da ukinu, a onda bi sa njom da žive u istoj državi i sarađuju, rekao je Stevandić.

Nastavi čitati

BiH

Policija saopćila stravične detalje nesreće u Sarajevu: Pronađena tijela žene i djeteta (4)

Published

on

By

U 01:30 sati, izvučeno je tijelo žene srednje životne dobi i, uz nju – tijelo djeteta do 4 godine

Nastavi čitati

BiH

Umjesto kažnjavanja odgovornih za napad u Bratuncu, otvoren predmet protiv žrtve (VIDEO)

Published

on

By

Dvadesetogodišnji Osman Mehanović napadnut je u junu prošle godine na parkingu jednog ugostiteljskog objekta u Bratuncu

Nakon što je mladić Osman Mehanović u junu prošle godine pretučen na parkingu ispred jednog ugostiteljskog objekta u Bratuncu, očekivala se brza reakcija Tužilaštva i procesuiranje počinilaca, ali to se nije desilo. Okružno tužilaštvo Bijeljina sada je u vezi sa ovim slučajem otvorilo novi predmet i to protiv napadnutog mladića.

Otvaranje novog predmeta u kojem Mehanovića sumnjiči za nanošenje povreda njegovim napadačima, uslijedilo je nakon što je advokat Osmana Mehanovića podnio disciplinsku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH zbog sporog postupanja tužiteljice Jasmine Mrakanović.

“Nakon provedenih vještačenja i prikupljenih dokaza u odnosu na dva maloljetna lica N.D. i Đ.B. ovo tužilaštvo je dostavilo Prijedlog mjere pojačanog nadzora organa starateljstva nadležnom sudu. Kako iz provedenog vještačenja proizilazi da su i maloljetna lica zadobili tjelesne povrede od strane O. M., Okružno tužilaštvo Bijeljina je formiralo novi predmet u kome će provesti sve istražne mjere i radnje kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti i donijela pravilna tužilačka odluka”, navode iz Okružnog tužilaštva Bijeljina.

Mehanovićev advokat kaže da je u ovom slučaju od početka bilo jasno ko je napadač, a ko žrtva. Smatra da je pokretanje novog predmeta protiv Mehanovića reakcija Okružnog tužilaštva Bijeljina zbog podnošenja prijave protiv njihove tužiteljice.

“Mi ćemo još odlučnije da nastavimo borbu kako bi te počinioce istjerali pred lice pravde, a kada završi ovaj cjelokupni proces, uključujući i ovaj protiv Osmana Mehanovića i protiv ovih maloljetnika, tada ćemo mi tražiti disciplinsku odgovornost onog ko je bio režiser ovog događaja, da se sve ovo sada okrene protiv Osmana Mehanovića”, ističe Mehanovićev advokat Mustafa Alić.

Iz Ureda disciplinskog tužitelja su nam rekli da, u skladu sa zakonskim odredbama povjerljivosti propisanim u Zakonu o VSTV-u BiH, ne mogu dati informacije o radnjama koje poduzimaju kada je riječ o ovom slučaju.

“Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine može potvrditi da je krajem marta ove godine primio pritužbu koju navodite u upitu, ali ne može iznositi detalje njenog sadržaja. Zakon o VSTV-u BiH propisuje postupanje po navedenoj pritužbi, odnosno istraživanje navoda iznesenih u istoj i donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju disciplinskog postupka”, naveli su.

Podršku u što ažurnijem i pravednijem rješavanju ovog, ali i drugih slučajeva napada na povratnike koji se dešavaju, a ne procesuiraju adekvatno i na vrijeme dala je i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice, Duška Jurišić.

“To su strašne stvari koje se događaju, potpuni apsurdi. Međutim, budite uvjereni, držite moju riječ kao sigurnu, Osman Mehanović ne samo da je nevin čovjek, nego neko za čija prava kao mladog čovjeka se treba boriti, kao i njegove porodice”, kaže Jurišić.

Dvadesetogodišnji Osman Mehanović napadnut je u junu prošle godine na parkingu jednog ugostiteljskog objekta u Bratuncu. Iako je prvobitna informacija bila da je riječ o tri maloljetna napadača, u kasnijem toku istrage spominju se dvije osobe. Mehanović navodi da napadače nije poznavao od ranije, niti da su mu poznati motivi napada.

Nastavi čitati

Najčitanije