Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Plenković nastavlja po svome: Glavni problem u BiH je što hrvatske predstavnike biraju drugi

Published

on

BiH je jučer snažno gurnuta naprijed, tvrdi hrvatski premijer

Premijer Hrvatske Andrej Plenković istakao je da je u raspravi o zapadnom Balkanu napravljena formulacija u okviru koje Evropsko vijeće po prvi put jasno izražava spremnost da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

– Za to je potrebno da Europska komisija izvijesti o najbitnijim reformama koje su sadržane u zaključcima Vijeća i mišljenju Komisije, 14 točaka. Iz njih se treba izvući one koje su najvažnije i nakon toga je Vijeće spremno dodijeliti status kandidata Bosni i Hercegovini. Za nas je to posebno važno. BiH je naša susjedna država. Pola milijuna Hrvata živi u BiH. Želimo da ona ulovi korak s drugim državama i regije, ali i s Ukrajinom, Gruzijom i Moldovom, kazao je Plenković za HRT.

Poruka je također Bosni i Hercegovini da se hitno pristupi reformi ustava i izbornog zakona kako bi se taj ključni preduslov, za izbore u oktobru, mogao dovršiti na najbolji mogući način.

– S te strane, gledajući sve okolnosti koje su bile, a bilo je mnogo država koje su bile rezervirane prema BiH, ovo danas je zaista jedan veliki pozitivan signal prema susjednoj BiH, a možemo slobodno reći – zahvaljujući zagovoru Hrvatske, kazao je Plenković.

Odgovarajući na pitanje koje su prve reforme koje bi BiH trebala učiniti kako bi dobila status kandidata, Plenković je rekao da se cijeli proces u BiH intenzivirao zaključcima Evropskog vijeća u martu te da je Hrvatska tražila posebnu raspravu o BiH.

– Donijeli smo zaključke, rekli smo da je tada bila politička kriza, zatražili smo angažman na najvišoj razini. Charles Michel je otišao u Sarajevo, obišao zemlje regije i doveo lidere u Bruxelles. Postigli su jedan dobar dokument koji je poslije podržao i Dragan Čović u ime HDZ-a i HNS-a BiH i koji precizno navodi koje su to reforme. Među njima su ustavna i izborna reforma koje se hitno trebaju provesti, ali tu su i pitanja zakona o sudbenom vijeću, tužiteljskom vijeću, zakonu o sukobu interesa. Spominje se i zakon o javnim nabavama koji već je u parlamentu. Europska komisija će o tome izvijestiti. Redoviti izvještaj o napretku bit će u listopadu, tako da je to prva šansa da Europska komisija da nove signale o spremnosti BiH za korak dalje, a nakon toga će Vijeće ponovno odlučivati, kazao je Plenković.

BiH je aplicirala za članstvo u EU 2016. godine, rekao je Plenković i istakao da ona šest i po godina čeka kandidatski status te da su je jučer objeručke gurnuli prema naprijed.

Hrvati u BiH su ti koji snažno podupiru evropski put države, kazao je i dodao kako ne vidi koje bi mogle biti potencijalne poteškoće npr. u zakonu o sudskom i tužilačkom vijeću, zakonu o sukobu interesa, zakonu o javnoj nabavi, a da bi hrvatske političke stranke i akteri trebale imati nešto protiv njihovog donošenja.

– Mislim da su oni spremni podržati te zakone i ići naprijed. U političkom smislu treba se maksimalno angažirati da se pripreme za izbore i da Hrvati biraju svoje predstavnike u institucijama BiH, a ne da im netko drugi to radi. To je glavni problem Bosne i Hercegovine zadnjih 20 godina, izjavio je premijer Plenković za HRT.

Svijet / Zanimljivosti

Teška nesreća u Hrvatskoj: Kombi izletio s ceste, dvoje mrtvih, 25 ozlijeđenih

Published

on

By

Teška prometna nesreća dogodila se noćas u 1:20 sati između Novske i Paklenice, piše Večernji list.

S ceste je sletio kombi s migrantima te je na mjesto nesreće odmah stiglo osam timova hitne pomoći iz Sisačko-moslavačkog i Brodsko-posavskog zavoda za hitnu medicinu.

Od ukupno 27 stradalih osoba, dvije su osobe smrtno stradale na mjestu nesreće, devet je životno ugroženih, a 16 ozlijeđenih.

Naime, pacijenti su raspoređeni po bolnicama Nova Gradiška (11), Sisak (6), Pakrac (7) i Slavonski Brod (1).

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Zastrašujući udar groma na Jadranu: ‘Kao da je vatrena kugla sišla sa neba’

Published

on

By

Tokom nevremena koje je zahvatilo Jadran, jutros je oko 10.30 sati grom udario u bor na Šetalištu kralja Nikole u Baru u Crnoj Gori, kako je objavio Objektiv.rs.

Zapalio se i ormarić za struju, a samo zahvaljujući brzoj reakciji jednog od vlasnika lokalana, plamen je ugašen.

Zaposleni u Gradskom zelenilu su uklonili i otpremili polomljene dijelove stabla kod ugostiteljskog objekta na šetalištu.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Iranski profesor: Stotine hiljada projektila pod zemljom, SAD će biti izbrisane!

Published

on

By

Iranski napad balističkim projektilima bio je masovni udarac za Izrael i Teheran će ga pokoriti ako odluči da uzvrati, rekao je za Sky News iranski akademik, profesor engleske književnosti i orijentalizma na Univerzitetu u Teheranu, Seyed Mohammad Marandi.

Marandi je u intervjuu, koji je izazvao veliku pažnju na društvenim mrežama, kazao da su nagovještaji da je iranski napad bio neuspješan bili samo “želja” Izraela i njegovih saveznika.

“To je bio ogroman udarac za izraelski režim”, rekao je on, te je dodao: “Ako se usude uzvratiti udarac Iranu, sljedeći put ćemo ih pogoditi mnogo jače”.

“Stotine hiljada projektila”

Upitan da li bi iranski režim mogao preživjeti poraz u slučaju dugog, sveopšteg rata, Marandi je ponovio: “Iran neće uzvratiti jače, Iran će uzvratiti mnogo jače”.

“Ovo je bio vrh ledenog brega. Iran neće izgubiti nijedan rat”, rekao je iranski akademik ponoviši kako “nema sumnje” da će Izrael izgubiti.

“Uozbiljite se. Prestanite obmanjivati vlastiti narod. Iran ima bezbroj podzemnih baza sa stotinama hiljada projektila koje su napravljene širom zemlje nakon američke invazije na Irak, kako bi bili spremni za rat sa SAD-om”, istakao je Marandi.

 

Marandi je tokom intervjua Izrael nazvao nekoliko puta “nacističkim režimom”, “režimom aparthejda” i “režimom etno-suprematizma” te je optužio medije poput Sky Newsa da podržavaju izraelsku rasističku politiku o “superiornoj rasi” umjesto da su na strani borbe za ljudska prava i jednakopravnost. Također, iranski profesor je istakao kako Izrael ne smatra državom rekavši da je to samo kolonija.

Na pitanje šta bi bilo ako bi se SAD uključile u sukob, Marandi je odgovorio da bi to bila “glupa pogreška” i da bi Amerikanci bili “izbrisani” sa Arapskog poluostrva.

“Globalna ekonomija bi kolapsirala zbog situacije sa naftnim tržištem. Amerika treba prestati sa svojom arogantnom poltikom”, upozorio je on.

Ko je Seyed Mohammad Marandi?

Profesor Marandi je šef Sjevernoameričkih studija na Univerzitetu u Teheranu gdje predaje englesku književnost i orijentalizam. Bio je i savjetnik za iranske nuklearne pregovore u Beču.

Rođen je u Sjedinjenim Državama 1966. godine, a odrastao je u luksuznom kvartu Daytona, Ohio, 1970-ih, prema PBS-u. Njegov otac je Alireza Marandi koji je bio porodični ljekar vrhovnog vođe Ali Khameneija. Marandi je imao 13 godina kada se njegova porodica vratila u Iran nakon što je njegov otac imenovan za ministra zdravlja.

Zbog toga profesor tako tečno priča engleski i čest je sagovornik zapadnih medija. Veliki je navijač NFL tima Dallas Cowboys.

Inače, Seyed Mohammad Marandi se sa 16 godina pridružio paravojnoj dobrovoljačkoj miliciji Basij da se bori u iransko-iračkom ratu. Povrijeđen je četiri puta, dva usljed hemijskih napada.

N1

Nastavi čitati

Najčitanije