Connect with us

BiH

‘Neću dopustiti da muslimani u BiH dobiju naoružanje’: Uzrok stradanja Bosne je u činjenici da su ovdje Bošnjaci većina!

Published

on

Bojim se da je motiv stranaca za sve što rade u BiH i pritiska da se donesu antievropski zakoni, duboko antiislamski. Jer, izgleda da mnogi na ovom kontinentu u današnjim evropskim muslimanima gledaju nove Jevreje, poručio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Posljednjih mjeseci u javnom diskursu sve su češće ocjene da je BiH zapela u tranziciji jer većinu njenog stanovništva čine Bošnjaci, koji su većinski i muslimani. Imali smo poruke mađarskog premijera Viktora Orbana o problemu integrisanja dva miliona bh. muslimana u EU, ali i one brojne poruke tokom rata, zbog čega je branitljima BiH bio uveden embargo na oružje.

U kolumni na stranicama Patrije iz oktobra prošle godine profesor Esad Duraković determiniše upravo taj razlog za sporan odnos Zapada spram BiH.

“U svemu navedenom očigledna je konstanta, konzistentnost, a ne slučajna diplomatska ili politička greška. Temeljni uzrok je u tome što je riječ o Bošnjacima kao većinskim muslimanima. Najzad se mora reći da je to suština problema. Prisjećamo se – u toj konzistentnosti – riječi britanskoga premijera Johna Majora (1993.) upućivanih njegovom ministru vanjskih poslova, Douglasu Hoggu – da neće dopustiti da „muslimani u BiH dobiju naoružanje“; priznanja visokih francuskih oficira o tome kakve su pročetničke naredbe dobivali od francuskog predsjednika Mitterrana; Tuđmana i Bobana koji su proklamirali cilj da se dio Bošnjaka pokrsti a da se poubijaju oni koji na to ne pristanu”.

Sve bi ovdje bilo drukčije da nisu u pitanju Bošnjaci zato što su većinski muslimani. Sjetimo se iz ratnih vremena plemenitih riječi gospodina Bidena – riječi istine i časti – kada je javno, pred američkim Kongresom, svjedočio da bi se prema Bosni imao drukčiji odnos da nisu u pitanju muslimani.Čvrsto vjerujemo, poštovani gospodine Predsjedniče, da i sada stojite iza Vaših pravičnih riječi”, poručio je tada Duraković.

Profesor Duraković tada je napisao i da je to razlog zašto se Bosna i Hercegovina zlostavlja već duže od četvrt vijeka.

U pomenutoj kolumni predočio je niz namjernih „grešaka“ koje su toliko konzistentne da se pojavljuju u formi morbidne političke konstrukcije:

– Bosni kao žrtvi tri susjedske istovremene agresije nametnuli ste embargo na naoružavanje

– uskratili ste žrtvi pravo na samoodbranu, vi koji se u humanost zaklinjete.

– Kada su Bosanci ipak bili nadomak sigurna oslobođenja svoje zemlje, zaprijetili ste im NATO udarima ako pokušaju da je cijelu oslobode.

– Branitelje Srebrenice vi ste razoružali, proglasivši je sigurnom zonom UN, a potom ste upravo tu pustili najveće krvoloke da u epskim razmjerama masakriraju nenaoružane i nedužne Bošnjake.

– Potom ste te krvoloke nagradili, darivajući im na upravu baš tu oblast koju su i fizički i etički opustošili kao u svijetu antičkih tragedija. Je li to lice humanosti 20. vijeka?!

– Onda ste sazdali Republiku (taj pojam uzvišena značenja) na nepreglednom nizu masovnih bošnjačkih grobnica. Kakvoga li srama da takvom konstruktu date časni naziv REPUBLIKA!

– Zatim ste darivali najvećom svjetskom književnom nagradom – Nobelovom nagradom – Petera Handkea, prijatelja S. Miloševića, a još jednog poricatelja genocida. Velikog li poniženja za Nagradu i književnost! I kakvog smisla uopće ima umjetnost nakon takvog odlikovanja promotora genocida nad Bošnjacima?!

– Darivali ste na izuzetno visokom nivou odlikovanje Gideonu Greifu – još jednom krivotvoru i poricatelju genocida nad Bošnjacima.

Ne sluteći koliko je blizu, profesor Duraković još tada najavljuje “krepavanje evropskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini”, što nam ovih dana zorno pokazuje antidejtonski, diskriminatorni i antievropski nagoviještena izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, koji visoki predstavnik međunarodne zajednice namjerava nametnuti.

Hoće li bosanskohercegovački muslimani zaista proživjeti sudbinu Jevreja iz Drugog svjetskog rata, s jedinom razlikom u sredstvu za provođenje zločina, ponajviše ovisi od Evropske unije, SAD i Velike Britanije.

BiH

Kojić: “Bošnjaci spremni na sve jer rezolucija o Srebrenici ne ide željenim tokom!”

Published

on

By

“Ukoliko je istina sve ovo što su mediji objavili da će Bošnjaci u Potočarima da prave incidente da bi se opet Srbi osudili za to, pokazuje samo da su oni spremni na sve, jer rezolucija o Srebrenici nije prošla onako kako su oni priželjkivali”, rekao je za RTRS predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

“Oni planiraju da ruše nišane, pitam se da li samo žele da lupaju onih koji su živi, a nalaze se u Potočarima, i time bi sakrili svoju sramotu. To samo pokazuje da smo mi u pravu kada tvrdimo da u Potočarima postoje nišani i za žive ljude, ali i za one koji su stradali mnogo prije nego što je bila Srebrenica 1995. godine, kao što je i otac Emira Suljagića”,  kazao je Kojić.

Kojić je pozvao sveštenstvo SPC “da skrene pažnju vjernom narodu tokom Vaskršnjih praznika”.

“Narodu treba pozvati da ne nasjedaju ni na kakve provokacije. Uz MUP Republike Srpske koji profesionalno radi svoj posao i uvijek je spreman da spriječi eventualne incidente, naši građani će biti sigurni”, naglasio je Kojić.

Nastavi čitati

BiH

Duraković objavio video sa slavlja u OŠ Skelani: “Oj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni” (VIDEO)

Published

on

By

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković objavio je video na društvenoj mreži “X” na kojem je prikazano, kako je naveo, slavlje u osnovnoj školi u Skelanima.

Naime, kako je naveo Duraković “sav jad i čemer politike Milorada Dodika se ogleda u ovom videu” na kojem je prikazano slavlje u OŠ Skelani, a na kojem je prikazan pjevač kako pjeva pjesmu u kojoj kaže:

“Cela Srpska Republika diže ruku za Dodika. Ooj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni“.

Nastavi čitati

BiH

MUP RS poslao ‘čudnu’ depešu DKTP-u, tvrde da Bošnjaci planiraju nerede u Potočarima. Pojačano osiguranje

Published

on

By

Alternativna televizija (ATV), medij u RS pod kontrolom Milorada Dodika i SNSD-a, koja je i na „crnoj američkoj listi“, objavila je uznemirujuću informaciju da nekoliko bošnjačkih udruženja navodno planira za predstojeći Vaskrs oskrnaviti Memorijalni centar u Potočarima, kako bi za to navodno optužili pripadnike srpskog naroda.

Bez ikakvog dokaza i pozivajući se na neimenovanu policijsku agenciju kao na izvor svoje informacije ATV u svom huškačkom tekstu čak dovodi u pitanje vjerodostojnost i istinitost mnogih napada na bošnjačke povratnike koji se dešavaju u kontinuitetu, ne samo posljednjih mjeseci, nego godinama, o čemu postoje brojne policijske zabilješke, no rijetko koji od tih napada je procesuiran.

Iz teksta ATV-a se iščitava da su Bošnjaci ‘napadali sami sebe’, a optuživali pripadnike srpskog naroda, što nije tačno.

Raport je u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, čiji pripadnici inače osiguravaju Memorijalni centar u Potočarima, provjerio kakvo je stanje na terenu, te smo pitali da li su upoznati s navodima koji stižu iz pojedinih medija u RS.

Enes Karić, direktor DKPT-a u izjavi za Raport je kazao da je Direkcija dobila depešu iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS, a o detaljima sadržaja te depeše Karić nije htio govoriti, no informaciju MUP-a RS je ocijenio ‘čudnom’.

“Direkcija za koordinaciju policijskih tijela je dobila depešu od Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Provjeravamo navode i poduzimamo određene mjere u Potočarima. Već odavno su povećane mjere zaštite Memorijalnog centra u Potočarima. Malo je čudna ta informacija u kojoj se kaže da Bošnjaci nešto žele da urade u Memorijalnom centru u Potočarima, ali mi u svakom slučaju poduzimamo određene radnje i mjere”, kazao je Karić za Raport.

ATV u svojoj informaciji navodno planirane napade od Bošnjaka dovodi u vezu s najavom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici sredinom maja u Ujedinjenim nacijama, što je nebulozno i bez ikakvog uporišta, jer Bošnjaci nisu nikada agresijom niti nedoličnim radnjama tražili pijetet za žrtve iz svog naroda, a s posebnom obzirnošću se odnose prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Također, podršku usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u do sada su najavile brojne zemlje, uključujući i one iz regiona, izuzev Srbije i jasno je da Bošnjaci nemaju nikakvog razloga da s bilo kakvim gestom, a kamoli insceniranim napadima ugrožavaju i sebe i svoje svetinje kao što je Memorijalni centar u Potočarima.

No, evidentno je da su u stvari u RS zbog najavljenog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici spremni na stvaranje “zategnute” situacije i da bošnjački povratnici u RS, odnosno ljudi koji su oduvijek bili naseljeni u tom dijelu BiH, ali su tokom agresije bili protjerani, a onda se vratili na svoja ognjišta, očigledno imaju razloga za oprez. Pokazuju to i posljednji napad u Gacku, a i najnovija propaganda.

Nastavi čitati

Najčitanije