Connect with us

Cazin

Irnad Tahirović: Krajišnik koji se vratio iz inostranstva otvorio prvi pub u rodnom Cazinu

Published

on

Cazinjanin Irnad Tahirović od osnovne škole na različite načine radi u ugostiteljstvu. Od prvog džeparca koji je zaradio kao dječak radeći u kafiću prešao je dug put i danas je ponosni vlasnik prvog pubu u rodnom gradu.  

Ugostiteljstvo je odmah zavolio i izabrao za buduće zanimanje, tako da je završio i Srednju turističku školu u Cazinu, a praksu je obavljao u porodičnom restoranu u centru grada. Nakon srednje škole upisao je Fakultet za turizam i ugostiteljstvo u Banja Luci. Školovanje je planirao nastaviti u Švicarskoj, no nije, jer je po dolasku u ovu zemlju odmah počeo da radi, tako da se morao vratiti u BiH, piše Faktor

U domovinu se vratio 2008. godine kada je se i oženio. Vratio je se i ugostiteljskom poslu jer je oduvijek volio kontakt i komunikaciju sa ljudima.

– Kada se otvorio tržni centar Ljiljan, iznajmio sam prostor i počeo raditi zajedno sa dva prijatelja. Naš lokal je bio najbolji u to vrijeme, imali smo zabave, svirala su dva benda, a žurke su se održavale do sedam sati ujutru. Dolazili su nam gosti svih generacija, od 7 do 77. Taj lokal, koji sam nazvao Captain Morgan, već deset godina radi najbolje u cijelom Cazinu. Najbolje smo radili prije korone, a poslije smo, kao i svi doživjeli stagnaciju. Potom mi je prijatelj dao ideju da na izlazu iz grada uzmem prostor i napravim kafić. Ja sam rekao da će to biti prvi pub u gradu – kaže Irnad Tahirović.

– Volim pub, tu atmosferu, hranu, ukus piva. Dva – tri mjeseca je trajalo uređivanje puba. Postigli smo dogovor i sa dobavljačima piva, tako da Cazinjani sada imaju priliku da uživaju u brendovima piva koji ranije nisu bili kod nas u ponudi. Imamo četiri vrste točenog piva, te deset vrsta flaširanog piva. Imamo sva piva Carlsberg grupacije, tamno, svijetlo, pšenično, Tuborg, Carlsberg, Pan, Grimbergen… Kada je hrana u pitanju, u ponudi imamo svu tu „pubovsku“ hranu – burgere, nuggetse, girice, krompiriće, kobasice. Kapacitet prostora je oko 200 ljudi. U narednom periodu imamo dogovorene nastupe nekoliko bendova iz Sarajeva, Banja Luke, Prijedora, a dolaziće i bendovi iz regiona da sviraju kod nas – govori poznati cazinski ugostitelj.

Svečano otvorenje puba je nedavno upriličeno, a gosti su uživali i otišli kućama sa pozitivnim utiscima.

– Prema reakcijama se može vidjeti koliko su ljudi sretni. Neki gosti su nam rekli da smo ih vratili u vrijeme od prije 20 godina i bili su oduševljeni atmosferom. Važno je napomenuti da je naš pub možda jedino mjesto u gradu za ljubitelje rocka, jer narodnu muziku, koja je zavladala kafićima, ne puštamo – kaže Tahirović.

Ostavi komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Cazin

U saobraćajnoj nesreći u Cazinu povrijeđena djevojčica

Published

on

By

U cazinskom naselju Čizmići dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je povrijeđena djevojčica.

Muškarac S.H. (42) upravljao je biciklom kada je, nažalost, udario maloljetnu pješakinju.

Hitna medicinska pomoć odmah je intervenisala, a djevojčica je prevezena u Kantonalnu bolnicu. Ljekari su konstatovali da su njene povrede lakše prirode.

Biciklista S.H. (42) dobio je prekršajni nalog, dok istražne vlasti provode istragu kako bi utvrdile sve okolnosti ove nesreće.

Foto: Ilustracija

Nastavi čitati

BiH

Gradska džamija : Predavanje i izložba Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini

Published

on

PREDAVANJE I IZLOŽBA
SULTANSKE DŽAMIJE U BOSNI I HERCEGOVINI
Među džamijama građenim u vrijeme Osmanlija, posebno mjesto i značaj imale su one koje su gradili sami sultani, kako u Istanbulu, tako i širom Osmanskog carstva, pa i u Bosni i Hercegovini. One su finansirane iz državne blagajne, pa se na neki način mogu smatrati i državnim džamijama.
U našoj zemlji podignuto je preko 80 sultanskih džamija. Mnoge su porušene, neke su obnavljane, a od nekih su ostale samo zidine u tvrđavi, kao što je to slučaj u Bužimu.
Do danas ih je sačuvano i obnovljeno ukupno 37. Od sultanskih džamija koje se i danas koriste i služe svojoj svrsi čak 9 nalazi se na prostoru Bosanske Krajine. To su: Stara džamija u Izačiću, Džamija Murata III u Todorovu, Džamija Murata III u Šturliću, Fethija džamija u Bihaću, Džamija Brekovica grad u Bihaću, Džamija Zagrad u Velikoj Kladuši, Džamija u Maloj Kladuši, Džamija u Mutniku, i Gradska džamija u Cazinu.
Povodom obilježavanja 7. maja, Dana džamija, Medžlis Islamske zajednice Cazin u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom iz Sarajeva organizira predavanje i izložbu „Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini“.
Predavanje i izložba će se održati u Gradskoj džamiji u Cazinu, u petak, 3. maja 2024. godine, sa početkom u 20 sati.
Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate ovaj značajan skup.
Medžlis islamske zajednice Cazin
Nastavi čitati

Cazin

Do sudara došlo usljed pretjecanja, objavljena snimka nesreće u Cazinu

Published

on

By

U cazinskom naselju Bajrići u srijedu, 1. maja, dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala dva motorna vozila.

Kako je policija navela, u ovoj nesreći je povrijeđeno nekoliko osoba dok je na vozilima načinjena ogromna materijalna šteta, piše Crna hronika.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak trenutka nesreće na kojem se vidi da je do direktnog sudara došlo usljed preticanja.

Pogledajte snimak saobraćajne nesreće:

Nastavi čitati

Najčitanije