BiH
Iz Austrije se vratila u BiH i pokrenula uspješan posao: Isplati se, svakom preporučujem da pokuša
Ana Zeko ima tek 21 godinu, živi i radi u Gornjem Vakufu. Nakon završene srednje medicinske škole otišla je u Austriju gdje je radila kao medicinska sestra.
No uslijed pojave korone ostaje bez posla i vraća se u svoj rodni grad gdje pokreće proizvodnju gljiva – šampinjona.
“Sestra mi živi već pet godina u Austriji te sam se za to odlučila i ja. Međutim, kada sam tamo ostala bez posla, shvatila sam da imam veću mogućnost da uspijem i opstanem u svojoj zemlji nego u inozemstvu pa sam se vratila. Po povratku sam dvije godine radila u lokalnom restoranu i primijetila veliku potražnju za gljivama, a i nedostatak istih na tržištu“, kaže Ana za Agroklub.
Kada se dobro raspitala i istražila tržište, saznala je da na području Srednjobosanskog kantona niko ne proizvodi gljive, najbliži proizvođači su u Zeničko-dobojskom. Došla je do kontakta jednog proizvođača iz Zenice koji se bavi i prodajom komposta za rast gljiva.
“Svaki je početak težak, ali za sada sam zadovoljna količinom dobivenog proizvoda i cijenom prodanog. Dobila sam par većih ponuda te s vremenom želim proširiti proizvodnju. Za sada moje proizvode uzimaju lokalni restorani i trgovine voća i povrća, ali svakako mogu reći da je moja mjesečna proizvodnja još uvijek dosta manja od potražnje”, dodaje.
Za pokretanje proizvodnje šampinjona potrebni su kompost, uređaji za stvaranje uvjeta za rast i dostavno vozilo. Do sada je gljive proizvodila u podrumu veličine 10 m2, gdje gljive imaju dovoljno prirodne vlage, i u garaži veličine 30 m2, gdje je morala postaviti uređaj za stvaranje vlage.
Prije nešto više od mjesec dana prijavila je se i obuku Pokreni svoj posao koju realizira općina Gornji Vakuf s udruženjem iz Mostara. Na kraju obuke najuspješniji polaznici će dobiti grant sredstva kako bi prijavili obrt i pokrenuli vlastiti biznis.
“Planiram izgradnju nove prostorije u zemlji, zbog boljih uvjeta i proširenja proizvodnje. Trenutno sve radim sama. Kada bih proširila posao javila bi se potreba za dostavljačem i još jednim beračem”, navodi.
Jedna vreća komposta košta 12 KM, a iz nje se može dobiti šest – sedam kilograma šampinjona. Kompostu su potrebna dvije sedmice da dozre te se nakon toga otvara i prekriva zemljom. Potrebno je dosta vlage pri rastu i nakon sedam do 10 dana počinju prvi plodovi. Kada se oberu i zadnji plodovi kompost koji ostaje može se bez ikakve bojazni iskoristiti kao prirodno đubrivo za vrt, što Ana i čini.
Što je potrebno za uspješan uzgoj šampinjona?
“Pa mogu reći da je proizvodnja relativno zahtjevna, potrebno je dosta vremena da shvatiš kakvi uvjeti zapravo pogoduju uzgoju. Potrebno je da sam uvijek tu jer šampinjoni ne podnose niti previše visoku, a ni previše nisku temperaturu. Mogu reći da se isplati, ali na veće količine. Ja bih u svakom slučaju preporučila svakome da pokuša”, poručuje Ana.
BiH
U ovom bh. gradu ste bogati tek ako imate 100 miliona KM
BiH
Građani BiH bi do kraja godine mogli imati digitalni novčanik: Znate li šta on podrazumijeva?
Naime, objavljena je nova eIDAS 2.0. regulativa koja se odnosi na koncept digitalnog novčanika (Digital ID wallet), namijenjenog kao sredstvo za prošireno korištenje digitalnog identiteta.
Badnjević objašnjava da će ovaj novčanik omogućiti građanima, ne samo dokazivanje identiteta, već i dijeljenje dokumenata, provjeru identiteta drugih građana i kompanija, uz visok nivo privatnosti i kibernetičke sigurnosti.
“EU parlament potiče sve države da digitalni novčanik bude dobrovoljan i besplatan, s mogućnostima kao što su transparentnost transakcija i opcije zaštite privatnosti, a koncept digitalnog novčanika uključuje i kvalificirane elektroničke potpise za korisnike istog i naravno sve bez diskriminacije onih koji odluče ne koristiti se ovim novčanikom. Promatrano s tehničkog aspekta, eIDAS 2.0 predviđa korištenje samostalnog suverenog identiteta, koji stavlja potpunu kontrolu nad svim identifikacijskim informacijama (podacima) u ruke krajnjih korisnika (vlasnika podataka)”, ističe Badnjević.
SSI (Self-Sovereign Identity) omogućava korisnicima kontrolu nad vlastitim podacima kroz decentralizirane digitalne identifikatore (DID), koji donose prednosti poput jedinstvenosti, decentralizacije, kriptografske sigurnosti, kontrole nad podacima i interoperabilnosti.
“Ovaj pristup rješava probleme privatnosti i sigurnosti u digitalnom okruženju. Države članice EU imaju 24 mjeseca za usklađivanje s ovom regulativom i implementaciju digitalnog novčanika na nacionalnom nivou. Zvuči nevjerovatno, ali Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno biti jedan od lidera u oblasti digitalnog novčanika, a IDDEEA BiH će već do kraja ove godine implementirati digitalni novčanik za sve građane Bosne i Hercegovine. Nadam se da će i Vijeće ministara pratiti dinamiku, te usvojiti novi zakon o elektronskom potpisu u skladu sa tek objavljenom eIDAS 2.0 regulativom”, zaključio je.
Digitalni novčanik nudi pristup državnim službama, otvaranje računa u banci, registraciju SIM kartice, pristup vozačkoj dozvoli, potpisivanje dokumenata, pohranjivanje recepata, pristup dokumentima za putovanja, plaćanje, pohranjivanje diploma i certifikata, pristup naknadama socijalnog osiguranja itd.
klix
BiH
VIDEO Zbog čega su domaće jagode ove godine toliko skupe: “To je neminovnost”
Sа prvоbitnih 14 KM, kоlikо је kоštао kilоgrаm prvih оvоsеzоnskih јаgоdа, sаdа kоštајu duplо mаnjе
Natprosječno toplo vrijeme, ubrzalo je vegetaciju jagoda, pa su se prve domaće jagode na pijacama našle deset-15 dana ranije nego inače. Ipak, mnogima su slatki plodovi nedostižni zbog visoke cijene, pa kupuju na grame.
Dоmаćе јаgоdе vеć su stiglе nа tеzgе prоdаvаcа nа biјеljinskој zеlеnој piјаci. Sа prvоbitnih 14 KM, kоlikо је kоštао kilоgrаm prvih оvоsеzоnskih јаgоdа, sаdа kоštајu duplо mаnjе, javlja BHRT.
I pоrеd pојеftinjеnjа, slаtki plоdоvi nеdоstižni su vеćini grаđаnа kоје su novinari zаtеkli nа piјаci.
Prоizvоđаči kаžu dа ih је vriјеmе pоslužilо i dа је sеzоnа dоbrо pоčеlа. Kаžu dа pоskupljеnjа nikаd nisu pоpulаrnа, аli dа је tо nеminоvnоst s оbzirоm nа visоkе trоškоvе prоizvоdnjе јаgоdа.
-Niје svе dо nаs, zа sаdа је sоlidnа. Niје nеštо prеtјеrаnа kоlikо sе pričа i stаlnо tо pоnаvljаm, tо niје nаšа ciјеnа kојu krајnji pоtrоšаč plаti, kaže Đorđe Vakčić, prоizvоđаč јаgоdа.
Sеzоnа јаgоdа trаје оd krаја prоljеćа dо pоčеtkа ljеtа, оdnоsnо оd аprilа dо јunа. Prоizvоđаči sаvјеtuјu dа sе dоmаćа јаgоdа nајlаkšе mоžе prеpоznаti pо bојi i mirisu, аl ii nеprаvilnоm оbliku plоdоvа.
-
Smrtovniceprije 7 dana
Na Ahiret preselila Begić (rođ. Silić) Šejla
-
Cazinprije 3 dana
Cazinjanin Almir prodao auto i sa 2.500 eura otišao u Austriju, danas obrće milione
-
BiHprije 5 dana
Sa četničkom kokardom na glavi prijeti Bošnjacima: “Turci”, čekamo 2. maj. Ne bih vam bio u koži
-
Smrtovniceprije 7 dana
Na Ahiret preselio Okić (Bešira) Elvis
-
Smrtovniceprije 6 dana
Na Ahiret preselila Ajdinović (rođ. Nadarević) Mirzeta
-
Smrtovniceprije 6 dana
Na Ahiret preselila Hadžić (Maše) Nazifa
-
Smrtovniceprije 3 dana
Na ahiret preselio Perviz (Redžo) Mehmed
-
Smrtovniceprije 4 dana
Na Ahiret preselio Kraković (Omera) Šefik
You must be logged in to post a comment Login