Connect with us

BiH

Izetbegovićev o opoziciji: Ne razumiju oni narod, ne znaju kako je planirati kad ćeš kupiti cipele djetetu, kako knjige…

Published

on

Bakir Izetbegović jučer je u Velikoj Kladuši kazao da je spreman povući kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, piše Raport.

Ali, pod jednim uvjetom.

Naime, pored uobičajenih nebuloza o SDA kao moralnoj vertikali, hvalisanju punim budžetima bez izgovaranja da su napunjeni preko leđa građana koji puter plaćaju 8 maraka, Izetbegović je imao izljev suosjećanja sa siromašnim.

Tako je pričao kako on i svi drugi SDA-ovci izdvajaju gomilu novca od svojih plaća za siromašne. I u sklopu te priče, otkrio pod kojim uvjetom je spreman povući kandidaturu.

“Sad je 7.000 plata u Državnom parlamentu i samo smo je mi iz SDA odbili, da znate. Sad ću vam reći jednu stvar. Bila je pandemija, i prije pandemije, i mi smo izdvajali sredstva. I nikad nismo govorili kolika smo sredstva izdvojili. I ja vam neći reći koliko sam izdvojio. Ako su svi oni zajedno, svi ovi iz jedanaestorke, evo danas ih izaziva, izdvojili kao ja sam, ili kao Džaferović sam, za narod kojem je teško bilo, jer smo izgubili 33.000 radnih mjesta, pa smo davali ljudima od sebe. Ako su svi oni dali kao ja, ja ću odustati od kandidature. Neka izvole Bećirović, Arnaut neka se saberu, neće vam dati odgovor. Ovo će se napraviti da nisu čuli. Neka se saberu. Ako su svi njihovi političari, ja ću se povući. Ne razumiju oni narod. Ne znaju oni kako je planirati kad ćeš kupiti cipele, kad djetetu, kako knjige, kako ogrev…”, naveo je Izetbegović.

BiH

“Opraštamo se slomljenog srca” – U 18. godini života preminuo Emin Mulić

Published

on

By

Emin Mulić preminuo je u četvrtak u 18. godini života, a ova vijest potresla je brojne građane Sarajeva, ali i šire.

Emin je, inače, bio učenik Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. Iz njegove škole povodom ove tragedije oglasili su se na društvenim mrežama.

– Duboko ožalošćeni i slomljena srca opraštamo se od našeg učenika, školskog druga i velikog prijatelja Emina. Sjećat ćemo ga se po neizmjernoj blagosti, dobroti, vedrini i požrtvovanosti.

Prevoz na dženazu je obezbijeđen. Autobus će krenuti u 12:30 sa Baščaršije uz usputna stajanja na Pofalićima, Otoci i Stupu, kazali su iz Prve bošnjačke gimnazije.

Dženaza će se klanjati danas u 14 sati na Gradskom groblju Vlakovo, dok će u isto vrijeme u Sarač Ismailovoj džamiji biti proučen tevhid.

Nastavi čitati

BiH

Pri prevrtanju kvada poginula jedna osoba

Published

on

By

Policiji je prijavljeno oko 15.50 sati da je na Kozari došlo do prevrtanja kvada i da je jedno lice smrtno stradalo

Liice čiji su inicijali M.G. iz Prijedora poginulo je juče prilikom prevrtnja kvada na Kozari, potvrđeno je Srni u policiji.

Portparolka Policijske uprave Prijedor Zvezdana Alendarević rekla je Srni da je uviđaj u toku nakon čega će biti poznato više detalja.

Policiji je prijavljeno oko 15.50 sati da je na Kozari došlo do prevrtanja kvada i da je jedno lice smrtno stradala.

Prema nezvaničnim saznanjima, smrtno stradalo lice nije vozač kvada.

Foto: Ilustracija

Nastavi čitati

BiH

Lavrov: “Cilj Zapada da se slome Srbi još traje, ignoriraju našu zajedničku borbu za pravoslavlje”

Published

on

By

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov još jednom je ponovio stav Kremlja da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Nijemac Christian Schmidt nelegitiman.

“Samoimenovani njemački visoki predstavnik, koji je nelegitiman, jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN kako bi trebalo da bude, pokušava na sve načine da diskredituje RS i zastupa stav o unitarizaciji Bosne i Hercegovine, pokušava da igra sa nekim političkim snagama srednjobosanskih Hrvata, ali, ipak, i bosanski Hrvati imaju svoje viđenje toga kako će braniti svoj identitet i principe Dejtona o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda”.

Rekao je ovo ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Alternativnu televiziju.

On je naveo “da je cilj da se Srbi slome još uvijek traje”.

ATV: Balkan je, takođe, jedna od najnemirnijih tačaka svijeta, to nije nikakva novost. Svi su odavno upoznati sa pritiskom Zapada na Srbe, na Republiku Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, RS. Ali, posljednjih mjeseci taj pritisak se veoma intenzivirao. Vidimo šta se sada događa u Generalnoj skupštini UN-a, na inicijativu Njemačke i Ruande se pokušava izglasati projekat o Srebrenici kojim bi se osudio cijeli jedan narod. Šta Vi mislite, koji je cilj tog projekta o Srebrenici i zašto baš u ovom trenutku?

Lavrov: Cilj da se slome Srbi još traje. Prije deset godina su pokušali da takvu rezoluciju donesu na Vijeću sigurnosti UN-a. Mi smo uložili veto. Nemoguće je objasniti čime se na praktičnom planu rukovode Еvropljani dok guraju tu ideju, osim jednim razlogom: Srbi su previše svojeglavi. Srbi su previše samostalni u svom ponašanju, Srbi se ne pokoravaju zahtjevima da se pridruže sankcijama protiv Rusije, Srbi neće da priznaju nezavisnost Kosova, ne žele da Kosovo bude član međunarodnih organizacija. A za Zapad je to sada faktički ultimatum Beogradu. U Bosni i Hercegovini Milorada Dodika prikazuju kao glavnog negativca, koji navodno ruši Dejton, iako je on sa svojim timom jedini koji se u Bosni bori za dejtonske principe.

A Beogradu kažu “Vi hoćete da postanete član Еvropske unije?“. Aleksandar Vučić je nedavno potvrdio evropsku orijentaciju u svojoj državnoj politici. Brisel mu odgovara: “Ako hoćete da postanete član ЕU, priznajte Kosovo i pridružite se sankcijama protiv Rusije“, jer članstvo u ЕU automatski podrazumijeva borbu protiv Rusije. I to govoriti Srbima, ignorišući u potpunosti istoriju našeg prijateljstva, naših zajedničkih bitaka za slobodu, za nezavisnost, za pravoslavlje na kraju krajeva, za Slovene, ništa od toga Zapad ne interesuje. Čak bih rekao, interesuje ih, ali sa predznakom minusa i upravo zbog toga to treba uništiti.

Oni se time bave sada sa velikim uspjehom, sad su donijeli sramotnu odluku u Vijeću Еvrope, Parlamentarna Skupština Vijeća Еvrope je glasala za to da Kosovo bude primljeno u Vijeća Еvrope kao država, kao punopravan član. Za nekoliko dana, kroz par sedmica će komitet ministara Vijeće Еvrope, takođe, odlučivati o tom pitanju i nema sumnje da će izvući istu odluku. Oni već pravdaju svoje aktivnosti u vezi sa Kosovom i Vijećem Еvrope time da je na Kosovu primjetan napredak u borbi protiv korupcije, stvaranje efikasnog sistema pravosuđa. Ali svi znaju da je Kosovo teritorija potpunog bezakonja.

Ali naše zapadne kolege se ne crvene, oni o tome govore tako kao da je to skoro svjetionik demokratije. Tamo nikada nije bilo nikakve demokratije, to je teritorija organizovanog kriminala, teritorija etničkog čišćenja u odnosu prema Srbima. Čuo sam da se počevši od 2003. godine nastavlja iseljavanje Srba, i da je od januara 2003. godine oko 15% Srba koji su tada bili ostali već otišlo.

Iskorjenjuju pravoslavlje, to je očigledno. Zapadu se to sviđa. Zapad želi da se pravoslavlju nanese nepopravljiva šteta i da se pravoslavni svijet nađe pod rukovodstvom istanbulskog patrijarha koji se nalazi pod direktnom komandom Sjedinjenih Država. Oni ga finansiraju i on ispunjava sve njihove hirove.

 

Nastavi čitati

Najčitanije