Connect with us

BiH

Vukanović poručio Schmidtu: ‘Nismo mi crnci u Africi, zamisli ja tebi opalim par šamara i kažem da je to manji prekršaj’

Published

on

Što nisu donirali skenere i kamere, pitao je Vukanović

Čelnik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović poručio je visokom predstavniku u BiH, Christianu Schmidtu kako ljudi u BiH “živimo u totalitarnom društvu u kojem visoki predstavnik i međunarodna zajednica žele da daju privid legitimiteta” Prema Vukanovićevim riječima sve je naopako.

– Želim reći Schmidtu, sram te bilo. Kazao je da je bilo manjih nepravilnosti. Zamislite da sutra on izađe bez obezbjeđenja, ja mu priđem, opalim par šamara, izvrijeđam ga i skinem kaput i kažem da je manji prekršaj. Ako bi se ovakvim tempom brojalo u Njemačkoj, za rezultat bi se znalo za godinu dana. I on kaže da su to manje nepravilnosti. Otiđi u Njemačkoj pa to pričaj. Nismo mi crnci u Africi. Dosta vas je čovječe. Ti si kriv za sve ovo. Što nisi uveo skenere? Što nisu donirali skenere i kamere. Da vidimo šta se dešava na izbornim mjestima, a ne da u Doboju ulaze batinaši, poručio je Vukanović.

Potom se ponovo osvrnuo na sporost pri brojanju glasova.

– U Hrvatskoj kad se glasa vi na osnovu izborne ankete znate kako se glasalo i ko je pobjednik, kod nas se ne zna tri dana nakon. Ja sam podržavao opoziciju maksimalno, ali što se tiče taktike i nastupa mene niko nije konsultovao, dodao je Vukanović u razgovoru za N1.

BiH

Ovo je Ernad, sin Muhameda Begovića kojeg je val od tri metra odnio u smrt

Published

on

By

Stravične poplave koje su pogodile Jablanicu odnijele su desetine života i napravile ogromne štete.

 

Iza sebe su ostavile nesagledive posljedice po tamošnje stanovništvo, a među onima kojima je najgore je Muhamed Begović, koji je izgubio sina Ernada, što je i potvrdio u ispovijesti za “Avaz

Ernad i Muhamed su spašavali komšije nakon poplava. Nakon spašavanja je Ernad, nažalost, upao u bujicu koja ga je odnijela.

Dao je posljednji atom snage da spasi druge ljudske živote, ali svoj, nažalost, nije mogao.

– U kući su bili sin, nevjesta, žena, unuk i unuka. Počeli smo da izađemo iz kuće i odemo dalje.

Sin je išao iza mene, nešto se okrenuo i naišao je veliki val. Bio je velik sigurno tri metra, samo je nestao – izjavio je Muhamed Begović ranije za “Avaz”.

Ernadovi prijatelji i poznanici se na društvenim mrežama opraštaju od ovog heroja.

– Nismo ni znali kakvi su heroji među nama – glasio je jedan od poruka na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

BiH

(VIDEO) Uznemirujući snimak iz Jablanice: Spasiocima iz RS voda do grla, čine sve da pomognu mještanima

Published

on

By

Katastrofalne poplave su pogodile pojedine dijelove Bosne i Hercegovine. Prema posljednjim informacijama Vlade HNK poplave su odnijele 13 života.

Kako javlja reporterka N1 brojne službe i danas pokušavaju doći do nestalih. Pomoć spasiocima iz Federacije BiH pružaju i pripadnici Civilne zaštite RS.

Pojedini mediji objavili su i snimak pripadnika Civilne zaštite RS kako pokušavaju da se izbore s velikim količinama blata i vode, koje su preplavili Donju Jablanicu.

U nastavku pogledajte snimak.

Nastavi čitati

BiH

Potresna ispovijest Alke Glušić: Izgubila sam sestru, brata, snahu, bratića. Nemam više nikoga

Published

on

By

Alka Glušić (74) je mještanka Donje Jablanice. Uspjela je preživjeti poplavu i odron koji su pogodili ovo područje. Nažalost, izgubila je najbliže.

Četiri bliža člana porodice je izgubila u katastrofi koja je pogodila Donju Jablanicu.

Reporterima Reutersa pokazala gdje spava, a u kom pravcu se nalazi potok koji je nadošao velikom brzinom. U prvi mah, kaže, mislila je da je zemljotres jer je čula tutnjavu.

– I tako je bilo i drugi put. Došla sam da čuvam sestru, ni ona nije dobro, nije sposobna. Otišli smo u krevet i nismo znali šta se dešava, samo sam čula glasnu graju i nismo znali šta je sve dok kona nije došla ovamo. Onda smo zajedno otišli u kuću mog brata koji je umro u ovim poplavama, zajedno sa našom sestrom, mojom snahom i bratovim sinom. Svi su umrli, nema nikoga, ostao je samo jedan sin, ispričala je kroz suze.

Kaže kako više nema nikoga.

– Izgubiti četvoro, nemam više nikoga, kuća mi je potpuno uništena, nema nikoga, nikog. Šta da vam kažem…, rekla je uplakana Alka Glušić.

Nastavi čitati

Najčitanije