Connect with us

BiH

Vlast biraju oni koji i ruše BiH: HDZ i SNSD su se morali izbjeći, a ne birati partnere!

Published

on

Piše: A. Čorbo-Zećo


U BiH traju razgovori o formiranju vlasti nakon izbora u oktobru. Hoće li vlast biti formirana s najutjecajnijom bošnjačkom strankom SDA ili bez nje? Sabiranje ruku za delegate domova naroda je na sceni, piše Patria.

Cilj jedan – ko će stići do magičnih brojki 11, 13, ili, pak, kako već razmatraju pobornici ‘osmorke’ aktivirati plan B iz Schmidtovih nameta.

Javno poručuju da čak i da ‘osmorka’ ne bude imala 11 delegata u bošnjačkom klubu Doma naroda, samo 35 dana nakon toga trebati samo 7 delegata za formiranje vlasti sa HDZ-om.

“HDZ i da želi ne može sa SDA zbog pritiska stranaca i potpisane koalicije sa Osmorkom, a SDA i DF nemaju većinu niti u srpskom klubu niti u PFBiH”, komentari su na društvenim mrežama.

„Muslimane će odabrati blok HDZ i SNSD“, poručuje, pak, Milorad Dodik.

U ovoj posljednjoj rečenici stao je sav poraz po državu BiH. Dodik je izrekao istinu. Vlast će birati oni koji i ruše Bosnu i Hercegovinu. Zahvaljujući prije svih onom dijelu međunarodne zajednice koja nije imala snage obračunati se na pravi način sa separatistima.

Zato je razjedinjenost probosanskih opcija nedopustiva i štetna prije svega za državu BiH.

Glavni politički problem BiH jeste što građanska politička većina ne vlada većinom nego trećinom državnog aparata. Dejtonski Ustav omogućava ovladavanje većinom državnog aparata na miran i politički način. Pitanje je političke volje, da li više trpjeti, do kada i  zašto.

Jer upravo HDZ i SNSD su dvije politike koje bi se morale izbjeći, jer su one i javno i tajno glavni rušioci Bosne i Hercegovine. Zato je pitanje zbog čega se uopće mora i formirati vlast dok se ne steknu uslovi da je čine, probosanske stranke i snage koje će raditi za dobrobit BiH, a ne susjednih zemalja.

Takav zahvat podrazumijeva prekid sukoba na bosanskoj političkoj sceni, i zajednički front prema separatistima iz SNSD i HDZ.

Nikakva suštinska promjena ne može da se desi rotacijom bosanskih političkih opcija na mjestima koje pripadaju tzv. “bošnjačkoj kvoti”. To je uzaludno iscrpljivanje. Promjena je ovladavanje institucionalnim aparatom FBiH i nametanjem 2/3 političke volje na nivou BiH.

Osnovni razlog zbog kojeg SNSD podržava HDZ u njihovim zahtjevima jeste, svijest o gore navedenom. Naime, znaju ako se saberemo da se taj odnos može okrenuti u našu korist. I zato hoće da se trenutno stanje betonira.

Osim toga, to je jedini mogući način na koji se može izvršit socijalna promjena. Tad se mijenja cjelokupna ekonomska slika, i onaj dio društva koji najviše plaća poreza državi, tada raspolaže sa većinom vlasti, dok je sad potpuno obrnuto.

Dakle, ovladavanje većinom državnog aparata kroz postojeće ustavno uređenje, istovremeno je i nacionalna i socijalna revolucija. Revolucija na miran način, bez sukoba..

Na kraju to je jedini put za uspostavu suvereniteta države. Tako koncipirana vlast, faktički bi onemogućila miješanje Beograda i Zagreba u unutarnja pitanja BiH, i onemogućila da se s vlašću u BiH upravlja iz tih centara. Tek u takvim okolnostima pridobiti ćemo podršku Zapada, jer ćemo biti jači od njih. Do tada će Zapad podržavati jače od nas, tj savez HDZ-SNSD koji je jači jer naprosto kontroliše većinu državnog aparata.

Koncept većine mora biti nova faza za koju je bosansko društvo sazrelo. Većina građana vidi da bilo kakva “koalicija” u kapacitetu trećine ne može da se suprotstavi dvotrećinskoj vlasti srpskih i hrvatskih separatista.

Zato je nejasno nametanje ‘osmorke’ i njihove priče da će sve biti uredu kada oni zasjednu zajedno s HDZ-om i SNSD-om u vlast.

Jer njihova borba, makar po onom što smo do sada vidjeli, ne uključuje borbu za pozicije unutar cijele BiH i institucija, već te nesretne trećine gdje će i sami doći u probleme, jer valja zadovoljiti apetite osam stranaka. Jednako opasno po BiH bio bi i ulazak u vlast SDA same sa HDZ i SNSD.

Neshvatljivo je da još nisu krenuli u borbu za dvotrećinsku vlast bosanske političke većine i većinska vlast u FBiH, a što bi ostavilo prostor za međusobno uslovljavanje u smislu kadroviranja najboljih na pozicije kao i mogućnost demokratskog nadzora i kontrole jednih nad drugima, što bi smanjilo korupciju.

Sve bi bilo bolje osim žurbe koja nam zamagljuju važnost i suštinu pravih promjena. A promjena nije samo smjena u jednoj trećini, već u kompletnom političkom konceptu i kapacitetu.

BiH

Scene kao iz filmova u BiH: Ukrao auto u kojem se nalazila žena, ona iskočila, lopov se zabio u drugo vozilo

Published

on

By

Nesreća koja se desila danas oko 16 sati na ulazu u grad Jajce, na Titovom-Plavom mostu, izazvala je šok među građanima.

Ono što je na prvi pogled ličilo na saobraćajnu nesreću brzo se ispostavilo kao složeniji slučaj otmice, što je rezultiralo sudarom vozila i mogućim ozbiljnim povredama.

Kako prenosi Jajce online, prema nezvaničnim informacijama, jedan muškarac navodno je ušao u parkirani automobil marke “Golf” u kojem se nalazila jedna ženska osoba s namjerom da ga ukrade. Navodno je žena iskočila iz vozila u pokretu kada je shvatila namjere ovog muškarca.

Foto: Jajce Online

Nakon toga, muškarac je vozio kroz gradski tunel, a na putu do mosta, došlo je do sudara s vozilom VW Tiguan. Ograda na mostu zaustavila je džip VW Tiguan da ne padne u rijeku, a na Golfu je pričinjena ogromna materijalna šteta.

Pripadnici Policijske uprave Jajce su trenutno na terenu, provodeći detaljnu istragu i prikupljajući informacije o ovom događaju, a još uvijek nije poznato ima li povrijeđenih u ovom incidentu.

Nastavi čitati

BiH

Duraković o sinoćnjem incidentu u Potočarima: Napadnut pripadnik DKPT-a, muškarac prijetio “Pobiću vas sve”

Published

on

By

Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske, u razgovoru za Dan uživo komentirao je najave o navodnom okupljanju Bošnjaka kod Memorijalnog centra koje su plasirane kroz lokalne medija, ali je otkrio i informaciju o incidentu koji se protekle noći desio u blizini Memorijalnog centra, o kojem se još nisu oglasile zvanične institucije.

Kako je kazao protekle noći je u blizini Memorijalnog centra zaustavljeno vozilo beogradskih registracijskih oznaka u sklopu rutinske kontrole, a nedugo nakon toga došlo je i do incidenta nakon kojeg je osoba koja je upravljala vozilom privedena.

Prema riječima Durakovića, osoba koja je zaustavljena počela je galamiti što je izazvalo pažnju pripadnika za Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, koji osiguravaju Memorijalni centar.

Da li u svjesnom ili pripitom stanju, osoba je počela psovati policajce MUP-a RS. Obzirom da Direkcija ima nadležnost da štiti objekat MC čuli su galamu. A kada čujete galamu navečer u 11-12 sati onda vam je nešto sumnjivo”, kazao je Duraković, dodavši kako su pripadnici Direkcije tada krenuli do kolega MUP-a RS, kako bi vidjeli šta se dešava.

Naglasio je kako se radi o dvojici Bošnjaka, koji su prišli pripadnicima MUP-a RS, a tada se desio i fizički nasrtaj na pripadnika Direkcije, od strane osobe čije je vozilo zaustavljeno.

Tek tad su MUP i Direkcija skupa priveli lice. Riječ je o osobi srpske nacionalnosti koja je iz Srebrenice a danas živi u Beogradu, koji je pored Memorijalnog centra prijetio: pobiću vas sve – to policija sve zna”, tvrdi Duraković.

Na kraju je kazao kako očekuje od MUP-a RS da oglasi se o ovom incidentu.

N1

Nastavi čitati

BiH

Iz zdravstvenih razloga: Advokati traže hitno oslobađanje zločinca Ratka Mladića

Published

on

By

Advokati osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji služi doživotnu kaznu zatvora u Hagu, traže njegovo hitno oslobađanje iz zdravstvenih razloga.
Advokati traže od sudija da puste Mladića (82) na liječenje u Srbiju zbog zdravstvenog stanja koje je potencijalno opasno po život.

Poznato je da Mladić pati od kognitivnih oštećenja i da je najmanje dva puta ove godine bio hospitaliziran, podsjeća Reuters.

Mladić služi kaznu u pritvorskom centru UN u Hagu od pravosnažne presude nakon žalbe 2021. godine.

Prema riječima njegovih advokata, Mladić može dobiti poseban tretman u Srbiji zbog svoje bolesti, a preseljenje bi uklonilo i jezičke barijere koje predstavljaju poteškoće u komunikaciji.

Nije poznato kada će sudije MMKS-a, koji se bavi Mladićevim slučajem, odlučivati o ovom zahtjevu.

Ratko Mladić, komandant vojske bosanskih Srba, osuđen je na doživotnu robiju zbog najstrašnijih ratnih zločina koji su počinjeni pod njegovom komandom. Mladić, kao i ratni politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, osuđeni su na doživotni zatvor i zbog genocida u Srebrenici.

Nastavi čitati

Najčitanije