Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Vučićeva poruka prije sastanka s Lajčakom o Kosovu: “Međusobno priznanje? Sanjajte! Živjela Srbija!”

Published

on

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je razgovor s posebnim predstavnikom EU-a- za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom kao “otvoren i prijateljski”, ali je prije sastanka odbacio mogućnost međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

“Otvoren i prijateljski razgovor s Miroslavom Lajčakom. Kada kažem otvoren, to stvarno mislim. Razumjeli ste me sve”, napisao je Vučić u ponedjeljak navečer na Instagramu, ne navodeći više detalja o razgovoru poslije kojeg nije bilo izjava.

Lajčak se ranije danas u Prištini sastao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem koji je nakon susreta poručio da Kosovo prihvaća europski prijedlog za normalizaciju odnosa sa Srbijom i smatraju ga dobrom osnovom za dalju diskusiju i solidnom platformom za napredovanje.

Vučić je uoči sastanka s Lajčakom objavio video-poruku na Instagramu, u kojoj je poručio kako će “nastaviti braniti Srbiju”, odbacivši mogućnost međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

“Međusobno priznanje? Sanjajte! Živjela Srbija!”, rekao je Vučić, odbacivši također i tvrdnje oporbene srbijanske političarke s Kosova Rade Trajković da je za sebe i svoju obitelj tražio aboliciju u zamjenu za prihvaćanje europskog sporazuma za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Washington i Bruxelles pokušavaju potaknuti dvije strane da prihvate europski prijedlog sporazuma koji predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, odnosno Zajednicu srpskih općina (ZSO).

Beograd ustrajava na tome da je formiranje ZSO ključna točka za nastavak dijaloga. Kurti je pak prošli tjedan rekao da bi mogao razmotriti osnivanje zajednice, ali samo ako je u skladu s kosovskim ustavom i nakon uzajamnog priznanja, te ako se ne temelji isključivo na etničkim osnovama.

Vučić je 20. siječnja, nakon sastanka s diplomatskom petorkom EU-SAD u Beogradu, rekao da je Srbija “spremna prihvatiti koncept i raditi na implementaciji” plana EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Beogradski mediji objavili su u ponedjeljak navečer da je srbijanski predsjednik, koji je i vođa Srpske napredne stranke (SNS), spreman ići na nove izbore i u oporbu prije nego da “partijski i privatni interesi vode državu”.

Vučić, koji je u drugom predsjedničkom mandatu, koliko Ustav Srbije maksimalno dopušta, navodno je spreman izaći na izbore “kao kandidat za premijera, obavio je portal provladinog lista “Večernje novosti” tvrdeći da je to na sastanku vrha SNS-a poručio Vučić.

“Bolje je da odemo u oporbu nego da nam partijski i privatni interesi vode državu. Spreman sam ići na izbore kao kandidat za premijera, ali neću popustiti pod ucjenama Zapada, ni koalicijskog partnera Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačiča niti lažnih desničara!”, navodno je rekao Vučić.

Vučić je prethodnih mjeseci više puta istaknuo kao je spreman prepustiti vodstvo “bojima od sebe”, potičući potporu stranačkih dužnosnika i pristaša koji su rekli da bi njegovo povlačenje bilo “katastrofa” za SNS i za Srbiju.

Nagovještaj navodne potpune promjene aktualne političke scene u državi nastao je tijekom sumiranja prošlotjedne sjednice Skupštine Srbije posvećene dosadašnjem dijalogu o Kosovu na kojoj e Vučić sukobio s desnom oporbom koja ga je optuživala da za “izdaju” i “predaju Kosova”.

U razmjeni optužbi i uvreda Vučić je u parlamentu ponavljao da nije za Kosovo u Ujedinjenim nacijama i da nikada ga neće priznati kao nezavisno, javlja N1.

Vučić je partijskim čelnicima prema tvrdnjama medija rekao kako je SNS bio “usamljen u obrani državnih interesa” i da je uz sebe imao samo narod, te da je vrlo razočaran ponašanjem socijalista Ivice Dačića koji su bili negdje između, želeći se dodvoriti svima.

Iz tabora Dačićevih socijalIsta uzvratili su da nemaju utemeljenja kritike po kojima SPS flertuje.

Svijet / Zanimljivosti

U Sloveniji nestao 30-godišnji Emrah Hodžić, policija moli za pomoć

Published

on

By

“Od ponedjeljka, 24. juna 2024. godine, nestao je 30-godišnji Emrah Hodžić, državljanin Bosne i Hercegovine, koji privremeno boravi u Šoštanju.

Nestalog su posljednji put vidjeli u ponedjeljak oko podneva, na autobuskoj stanici u Velenju, kada je autobusom otišao za Bosnu i Hercegovinu.

Nestali je visok oko 170 cm, vitke građe. Ima svijetlu kosu i svijetlu bradu.

 

Sve koji su primijetili nestalog ili imaju bilo kakve informacije o njegovom nestanku, molimo da obavijeste Policijsku stanicu Velenje (03 898 61 00) ili najbližu policijsku stanicu.

Također mogu pozvat telefonski broj 113 ili anonimni telefon policije 080 1200.” stoji u saopštenju slovenačke policije.

Ovo je njegova fotografija:

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Biden nakon porazne debate s Trumpom: “Možda ne hodam i ne govorim dobro, ali znam govoriti istinu”

Published

on

By

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da namjerava poraziti republikanskog konkurenta Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u novembru, ne pokazavši da razmišlja o povlačenju iz utrke nakon slabog nastupa u debati koja je zabrinula demokrate.

“Znam da nisam mladić, da naglasim ono očito”, rekao je Biden na skupu dan nakon debate s republikanskim rivalom, uvelike percipirane kao poraz 81-godišnjeg predsjednika.

Ne hodam lagano kao nekadne govorim glatko kao nekad, ne debatiram dobro kao ranije”, rekao je dok je gomila skandirala “još četiri godine”.

“Ne bih se ponovno kandidirao da svim srcem i dušom ne vjerujem da mogu raditi ovaj posao. Ulozi su previsoki“, rekao je Biden.

 

Bidenova verbalna spoticanja i povremeni nejasni odgovori zabrinuli su glasače je li predsjednik u stanju za služenje još jednog četverogodišnjeg mandata, zbog čega su se neki njegovi kolege demokrati zapitali mogu li ga zamijeniti drugim kandidatom do izbora 5. novembra

S druge strane, Trump (78) je tokom debate iznio niz lažnih navoda i izbjegavao pitanja, potaknuvši upite o vlastitoj podobnosti, no fokus poslije debate uvelike je bio na Bidenu, posebice među demokratima.

 

Hakeem Jeffries, čelni čovjek demokrata u Zastupničkom domu izbjegao je izravno odgovoriti na pitanje ima li i dalje vjere u Bidenovu kandidaturu.

“Podržavam kandidaturu. Podržavam demokratsku većinu u Senatu. Učinit ćemo sve moguće da vratimo Zastupnički dom u studenom. Hvala svima”, rekao je novinarima.

Drugi demokrati također nisu izravno odgovarali na pitanje treba li Biden ostati u utrci.

“To je predsjednikova odluka”, rekao je demokratski senator Jack Reed lokalnoj TV stanici Rhode Islanda.

Ankete s neodlučnim glasačima potvrdile su da je to bila loša noć za Bidena. Njegov nastup opisali su kao slab, neugodan i teško gledljiv.

Trumpova kampanja u petak je objavila video Bidenovih zastajkivanja.

“Sinoć je svijet vidio ko je. Nije sposoban služiti”, rekla je glasnogovornica Karoline Leavitt.

Jedan republikanski savjetnik rekao je da će debata biti od pomoći republikancima u saveznim državama koje naginju demokratima, poput Virginije i Minnesote.

Bidenov slab nastup u debati izazvao je zapanjene reakcije globalne javnosti, uz javne zahtjeve da odstupi, vrlo vjerojatno ostavivši neke od američkih najbližih saveznika u stanju pripreme za mogući Trumpov povratak.

Bivši američki predsjednik Barack Obama u petak je priznao da je Joe Biden imao “loš” debatni nastup protiv republikanca Trumpa u četvrtak, no ostao je pri svojoj podršci Bidenu.

“Loše debatne noći se znaju dogoditi. Vjerujte mi, ja to znam”, napisao je Obama na X-u.

“No ovi izbori i dalje su izbor između nekog ko se borio za obične ljude cijeli svoj život i nekoga kome je stalo samo do sebe”, napisao je Obama te dodao da “prošla noć to nije promijenila.”

Oko 48 miliona TV gledatelja pratilo je američku predsjedničku debatu između demokratskog kandidata Joea Bidena i njegova republikanskog konkurenta Donalda Trumpa, prema preliminarnim podacima Nielsena.

Ta brojka ukazuje da je publika bila za jednu trećinu manja od 73 miliona ljudi koji su gledali prvo sučeljavanje istih kandidata 2020. godine te da je po gledanosti među tri najniže rangirane prve predsjedničke debate od 1976. godine.

Ta relativno niska brojka u usporedbi s proteklim debatama u nedavnim izbornim ciklusima može pokazivati slab entuzijazam glasača za oba kandidata. Ona, međutim, u potpunosti ne obuhvaća praćenje online koje postaje sve popularnije dok se tradicionalno televizijsko gledateljstvo smanjuje.

Sljedeća Biden-Trump debata na rasporedu je 10. septembra, a domaćin će biti ABC News.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Toyota se zapalila u vožnji, sve snimila kamera u autu

Published

on

By

TOYOTA GR Corolla je vrhunski stroj namijenjen živahnoj vožnji. Međutim za jednog vlasnika iz SAD-a ti živahni dani su završili nakon što se automobil zapalio u vožnji. Uzrok je nepoznat, šteta je velika.

Požar je snimila nadzorna kamera u automobilu. Sudeći po vatrogasnom vozilu koje se pojavljuje na snimci, nesreća se dogodila na autocesti u Sjevernoj Karolini, piše Index.hr.

Na početku snimke automobil se kreće brzinom od oko 130 km/h. Vlasnik kaže da mu je otkazao motor, nakon čega je počeo primjećivati ​​dim.

Odlučio se što više približiti izlazu s autoceste, nadajući se da će hitne službe tako brže doći do njega. Nije ni slutio da će za sedam minuta, koliko će im trebati da stignu, njegov automobil progutati plamen.

Nastavi čitati

Najčitanije