Connect with us

BiH

Gnusne izjave Dževada Galijaševića: “U Sarajevu se moraju zaboraviti bradati fanatici i zamotane zakrabuljene žene, a mora se hvaliti evropski islam”

Published

on

Samoprozvani ekspert za borbu protiv terorizma i autošovinista Dževad Galijašević za medije iz RS je ponovo govorio negativno o glavnom gradu BiH tvrdeći da Sarajevo uopšte ne želi evropski put, da ga se plaši i da su takvom Sarajevu islamski ekstremisti sa svih strana “braća po svijesti i ciljevima”.
Podsjetimo, Galijašević je “ekspert” blizak vlastima u Republici Srpskoj, te govori onako kako vlasti u RS žele da se priča.

Galijašević je istakao da u svijesti većine “zapadnjaka” istorija BiH i etno-religijskih odnosa u njoj, u najboljem slučaju, predstavlja samo gomilu neodređenih pojmova, oblikovanih u ratu za potrebe obavještajnog, vojnog i ekonomskog pohoda razvijenih zapadnih zemalja na Balkan, od američke, britanske, njemačke i francuske štampe i njihovih elektronskih medija.

Savremene ideološke predstave o “ruskoj prijetnji” i navodno aktivnoj ulozi srpskog naroda u njoj, naveo je on, postale su za zapadne vlade i medije zgodan način da se identifikuju različite politike i grupe kao destruktivne, a da se ekstremistički režim u Sarajevu amnestira unaprijed od fundamentalizma i podrške terorističkim grupama.

– Tako je zanemarena i specijalna operacija prebacivanja vojnika Al Nusre, Al kaide i “Islamske države” iz Turske prema granicama EU koja je izvedena uz buku prividnih optužbi i prozivki zbog navodne nespremnosti za tzv. migrantski talas koji je, prije svega, bio udar na BiH i nastavak pritiska na Srbe i Hrvate – istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, danas je ta islamska metropola, to Sarajevo, grad veći od svih drugih muslimanskih gradova i velikih centara u BiH zajedno, “grad koji stvara i stalno emituje neljudsku i bezbožničku tamu što se nadvija nad cijelom zemljom i zbog koje zemlju nazvaše “Tamnim vilajetom”.

On napominje da moć, uticaj i bijes stanuju u Sarajevu, a mržnja se rađa kao izraz straha da bi jednom ta moć mogla nestati ili se dijeliti sa drugima.

– Oni koji idu u Sarajevo moraju vjerovati /lideru SDA Bakiru/ Izetbegoviću, a ne svojim očima, zato što njegova i njegovog babe stranka uvijek pobjeđuje, čak i kada on lično gubi, tako da je jedina slika koju zavedeni narod prihvata ona koju pred njih stavlja njihov vođa. Zato se moraju zaboraviti bradati fanatici i zamotane-zakrabuljene žene koje se sreću na ulici, a mora se hvaliti evropski islam, kog u Sarajevu više uopšte nema i zaklinjati se u evropski put, koji Sarajevo uopšte ne želi i kog se plaši. Islamski ekstremisti sa svih strana su braća po svijesti i ciljevima takvom Sarajevu – zaključio je Galijašević.

Mnogi bošnjački intelektualci i muslimani, dodao je on, pružajući otpor onima koji retorički koriste “džihad” u unutarmuslimanskom dijalogu, ulazi u odmjeravanje sa islamistima koji ih “diskredituju”, nastojeći da nametnu tvrdnje da suprotstavljanje njima zapravo znači suprotstavljanje islamu.

Pošto u svojim politikama koriste politički motivisano nasilje i grupe organizovane na vjerskoj osnovi, akcije koje u ime islamizma i SDA izvode ekstremni, bradati muslimani ili mudžahedini u ratu, a u miru vehabije, zaslužili su preciznu definiciju – islamistički terorizam.

Zato je, ocijenio je Galijašević, BiH i dalje više prostor nego država – predmet potkusurivanja i zemlja na stranputici.

– Sarajevo, bez poznatih naučnika, književnika i pjesnika, bez ičega vrijednog što bi artikulisalo ili simbolizovalo kao duhovna kasaba predstavlja jedinstvenu ostavštinu osmanske tiranije, kvaziimperijalnog austrougarskog identiteta, komunističke bahatosti i bezbožništva, te vehabijske “avangarde”, zbog koje svi treba da ćute i umru ćuteći – naveo je on.

Islam koji znači mir nikada nije zaživio na ovom strašnom mjestu, štaviše, posljednji umrli izdanak vladajuće dinastije Alija Izetbegović javno je poručio da će žrtvovati mir zbog suverenosti.

– Lažni muslimani u Sarajevu su shvatili poruku – suverenost u odnosu na Srbe i Hrvate je važnija od mira, odnosno islama, a suverenost u odnosu na strane sile nikada nije ni postojala. Od Visoke porte, do Beča i ćesara, endehazije /pri čemu je ovo zadnje posebno bitan izraz subjektiviteta/, Hitlera i Klintona, životnom filozofijom jegulje i gliste, gmizalo je Sarajevo sve bliže svome potpunom besmislu i bezizlazu – zaključio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, ničega u toj ideologiji nije bilo osim mržnje.

– Pokušaj da se “ljubav prema svom gradu” nametne i izjednači sa ljubavlju “prema domovini” nije dao rezultata – konstatovao je Galijašević.

BiH

“Pop Žućo”: Umro Vojislav Čarkić, četnički pop koji je blagosiljao zločince na okupiranoj Grbavici

Published

on

By

Sveštenik Vojislav Čarkić, poznat kao “pop Žućo”, preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je Srni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Čarkić koji je u ratu imao i nadimak “pop Žućo” tokom rata obavljao je niz uloga, a između ostalog bio je i komandant četničke divizije koja je bila stacionirana u okupiranom sarajevskom naselju Grbavica.Osim što je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, blagosiljao je oružje i druge vojnike koji su učestvovali u napadima na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, njemu je u ratu dodijeljena i funkcija vojnog sveštenika agresorske Vojske RS-a te je nosio i čin majora.

Čarkić se može vidjeti i na snimku izlaska određenog dijela srpskog stanovništva sa Grbavice nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nakon što je Momčilo Krajišnik naredio srpskom stanovništvu da napusti Sarajevo, Čarkić je bio jedan od onih u prvim redovima koji je predvodio kolonu.

“Ja sam bio inicijator te vojne litije. Zvono je zvonilo mrtvački. Iza zvona, nosili su krst, koja su dva patrijarha osvještala, patrijarh srpski Pavle i cijele Rusije Aleksej. To je bilo zvanično napuštanje Grbavice”, govorio je ranije Čarkić.

Nakon rata preselio se u Miljeviće nadomak Sarajeva, a u glavni grad BiH došao je i 2021. godine tokom posjete patrijarha Porfirija što je izazvalo burne reakcije.

Baš kao i za brojne druge vojne službenike u VRS, do kraja će ostati nejasna i uloga Čarkića u brojnim zločinima na Grbavici kao i Vracama te Kovačićima koji su se nalazili pod okupacijom tokom agresije na BiH.

klix

Nastavi čitati

BiH

Vojnik EUFOR-a poginuo u nesreći tokom šetnje kod Travnika

Published

on

By

Komanda EUFOR-a saopćila je kako je vojnik koji je služio u misiji preminuo nakon nesreće koja se dogodila tokom šetnje na području Travnika.

Kako je naglašeno, dvojica vojnika su iskoristili slobodno vrijeme za šetnju na području Travnika kada se dogodila nesreća i to na planinskom predjelu.

“Nakon što je EUFOR upozoren na ovo, helikopter EUFOR MEDEVAC raspoređen je na njihovu lokaciju. EUFOR MEDEVAC se tokom ove operacije suočio sa teškim terenom i vremenskim uslovima. Ljekar i bolničar su pružili pomoć povrijeđenom vojniku koji je, nažalost, na licu mjesta proglašen mrtvim”, navedeno je.

EUFOR je ovom prilikom uputio i saučešće porodici te prijateljima vojnika.

“EUFOR želi iskoristiti ovu priliku da izrazi saučešće porodici, prijateljima i kolegama ovog vojnika u ovom teškom trenutku. Drugi vojnik, koji nije povrijeđen, također je evakuisan helikopterom EUFOR-a MEDEVAC. EUFOR će nastaviti pružati podršku u svim situacijama. EUFOR se također želi zahvaliti medicinskoj ustanovi koja je pružila pomoć”, zaključili su.

klix

Nastavi čitati

BiH

Nikšić: I danas sanjam BiH u kojoj ćemo imati svoje bh. bratstvo i jedinstvo

Published

on

By

Na godišnjicu smrti predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita oglasio se predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji je kazao da i danas sanja BiH u kojoj će postojati bh. bratstvo i jedinstvo.
Na početku je kazao da svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane.”Činjenica je da je Jugoslavija, na čelu sa Titom, većini nas pružila dosta dobroga i nosimo lijepe uspomene. Naravno poštujem i one koji ne nose takva sjećanja. Učili su nas bratstvu i jedinstvu, ljudskost je bila važnija od nacije, svi smo podjednako radili za dobrobit društva i države, međusobno smo se poštovali, a još su nas više poštivali i sanjali da budu kao mi oni koji su danas daleko ispred nas”, istakao je Nikšić.

Zatim je kazao o kakvoj Bosni i Hercegovini i danas sanja.

“Možda nisam realan, ali ja i danas sanjam Bosnu i Hercegovinu u kojoj ćemo imati svoje bosanskohercegovačko bratstvo i jedinstvo. Bosnu i Hercegovinuq u kojoj ćemo svi biti ponosni pripadnici svako svoga naroda, ali u isto vrijeme ponosni Bosanci i Hercegovci”, istakao je Nikšić.

Dodao je da se danas navršavaju 44 godine od kada je otišao čovjek koji je obilježio jednu epohu.

“Zato na ovaj način želim odati počast i spomen Josipu Brozu Titu, predsjedniku, državniku, vrhovnom komandantu”, zaključio je Nikšić.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije