Connect with us

Magazin

Taroti i vidovnjaci masno zarađuju: Za 300 KM možete saznati da li vas muž vara

Published

on

Sociolog Srđan Vukadinović o ovoj poplavi raznih “terapeuta za dušu i srce” i ezotera koji na tuđoj muci zarađuju kaže da je došla s poremećajem vrijednost

 

Izvor: Oslobođenje

Piše: Džemila Busnov

S razvojem moderne tehnologije, svijet vidovnjaka, nadriljekara, bijelih i crnih magova, astrologa i raznih “proricatelja budućnosti” preselio je i u virtuelni svijet, u kojem u posljednje vrijeme dobro kotiraju i influenseri i life coachevi.

 

Zašto se svi vrte tu i šta to povezuje naravno i nadnaravno? Samo jedno – prodaja iluzija i magle koju su dobro unovčili kao biznis. Jedni naplaćuju od nas, a drugi preko nas svoje usluge. Čast, naravno, izuzecima, a ima ih.

 

Primjera radi, društvene mreže u regionu, ponajviše Facebook i Instagram, posljednjih godina su zatrpane oglasima koji nude usluge raznih proricatelja za sasvim solidnu sumu novca. Dovoljno je u polje za pretrage samo unijeti riječ “vidoviti…” i Facebook će ponuditi na desetine “vidovnjaka”, bijelih magova, numerologa, tarota… A tu su i zakupljeni večernji termini na pojedinim televizijama. Vidovita Irina, vidovita Kristina, vidovita Džemila, vidoviti Kasim… sve će vam reći o budućnosti za pare, naravno.

 

CIJENE VARIRAJU

Iz priloženog se vidi da su društvene mreže za kratko vrijeme od aplikacija za druženje i komunikaciju prerasle u platforme za itekako unosne poslove. Odlična su podloga i za influensere i life coacheve. Popularnost influensera u znatnom je porastu, a life coachevi u suštini pratiteljima kažu kako se “ne treba sekirati, jer će sve biti uredu”. Naravno, i ove usluge se naplaćuju. U suštini, prilično teško je otkriti koliko i jedni i drugi zarađuju za svoje usluge. Cjenovnik je različit od vidovnjaka do vidovanjaka, od influensera do influensera…

 

Primjera radi, očajna žena koja želi provjeriti da li je muž vara, vidovnjaku mora platiti i do 300 maraka za polusatni tretman i eventualno “dijagnozu”. No, ukoliko pak otkrije da postoji problem i želi ga riješiti, tarifa se povećava i do nekoliko hiljada maraka.

 

Spomenut ćemo i nedavni slučaj kada je državljanka Srbije Zorica Damnjanović (64) uhapšena u Derventi zbog sumnje da je, lažno se predstavljajući i obećavajući da će izliječiti brojne bolesti, od tri osobe uzela 809.616 maraka.

 

I žena iz Trebinja S. G. je policiji prijavila prevaru navodeći da je stanovitoj Vladimiri iz Srbije dala 14.800 KM kako bi pomogla njenoj duševno oboljeloj kćerki, međutim, to se nije desilo. Sve je prijavila policiji. No, o zakonskom aspektu i kaznama za prodavače magle ćemo nekom drugom prilikom.

 

S druge strane, influenseri za sebe kažu da u ime brenda dopiru do publike do koje sam brend ne može. A zarada također zavisi od brendova, klikova, pregleda. Influenseri koji imaju milionske preglede mogu zaraditi na godišnjem nivou i do pola miliona maraka. Oni sa stotinama hiljada pratitelja mogu mjesečno zaraditi oko 3.000 maraka. Stoga i ne čudi da se sve više mladih odlučuje za ovaj vid posla – odnosno hljeba bez motike.

 

A sociolog Srđan Vukadinović o ovoj poplavi raznih “terapeuta za dušu i srce” i ezotera koji na tuđoj muci zarađuju kaže da je došla s poremećajem vrijednosti.

 

– Ova dominacija raznih vidovnjaka, terapeuta – više ni ne znamo kakvu odrednicu imaju, najmanje imaju socijalni i psihosocijalni – raznoraznih tiktokera i jutubera, ustvari, zanimanja bez zanimanja je posljedica dvije stvari. Na jednoj strani imamo potpuno urušen sistem vrijednosti, a na drugoj je potpuna otuđenost savremenog čovjeka, čak i od onog svog ja. Sistem vrijednosti zasnivao se na obrazovanju, profesionalnosti, na etičnosti, postignućima, ugledu… Već dugo je taj sistem vrijednosti urušen i namjesto njega nije stvoren drugi. A ne treba ni imati iluziju da se može stvoriti identičan sistem vrijednosti. Nešto što je urušeno, nikada se nije obnovilo niti se može obnoviti, zato je trebalo stvarati neki drugi sistem. Međutim, umjesto drugog sistema vrijednosti u kojem bi upravo te vrijednosti bile bitne – obrazovanje, etičnost, profesionalnost…, razvio se pravni vakuum i u taj vakuum je ušlo sve i svašta. Ušao je jedan potpuni sistem nevrijednosti – ne cijenimo one koji će napraviti nešto vrijedno, ne cijenimo nastavnike, ne cijenimo roditelje, ne cijenimo ono što tvori taj sistem vrijednosti – objašnjava Vukadinović.

 

Dalje čitajte na linku.

 

Cazin

Đula Drini progovorila o ljubomori u braku, otkrila da li provjerava supruga: „Sve je to istina“

Published

on

By

Finalistkinja prošle sezone muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“ Cazinjanka Đula Drini uživa u sretnom braku sa suprugom Edinom, a sada je progovorila o ljubomori.

Voditelj Siniša Medić otkrio je u emisiji „Zvezde Granda Specijal“ kako su Đulinog supruga u poslednje vreme zapratilo mnoštvo pratilaca ljepšeg spola na društvenim mrežama koje mu neprestano šalju brojne poruke, a čak mu se i udvaraju, a pjevačica je potvrdila njegove riječi i objasnila kako se nosi sa tim.

-Sve je to istina, ali ja nisam taj tip žene koja provjerava, nego mi tako slučajno naiđe – rekla je Đula, a na opasku Rade Manojlović da njenom suprugu nije potreban Instagram uključlila se Vesna MIlanović i otkrila detalje iz svog bračnog života.

-Evo, moj suprug nema Instagram – rekla je Vesna.

Đula je potom objasnila i da li se u njenom domu ponekad ipak pojavi neka doza ljubomore.

-Nisam stvarno ljubomorna. Više je on nekako malo ljubomoran. Ali nema onu dozu strašne bolesne ljubomore, nego kada se malo previše sredim, pita me kuda sam se tako spremila (smijeh). Ali dobro, nije to ništa strašno – ispričala je Đula za Grand.

Pevačica je inače i tokom takmičenja predstavila i supruga koji joj je bio bezrezervna podrška, kao i ćerkicu koja je osvojila takođe simpatije.

Nastavi čitati

Magazin

U znak solidarnosti sa žrtvama poplava: Šejla Zonić i Mirza Selimović odgodili premijeru dueta

Published

on

By

Bh. pjevači Šejla Zonić i Mirza Selimović odgodili su premijeru dueta “Padaće crni snjegovi” u znak solidarnosti sa žrtvama poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Premijera dueta koja je prvobitno zakazana za iduću sedmicu prolongirana je za datum 15. oktobar.

Ovim putem vas pozivam da zajedno pomognemo našim komšijama, prijateljima, svim ugroženim porodicama u ovim teškim trenucima – naveo je Selimović.

Potom je pozvao sve koji mogu da pomognu žrtvama strašnih poplava.

 

– Pozivom na humanitarni broj 17039 u organizaciji Pomozi.ba doniramo 2 KM i direktno pomažemo ugroženima u ovoj teškoj nesreći – poručio je Selimović.

Objava Selimovića na Instagramu. Screenshot

Ovo su brojevi na koje možete poslati pomoć

Caritasov jedinstveni broj za pomoć je 17764, a pozivom na njega donirate 2 KM.

Broj za donacije Pomozi.ba je 17039, a pozivom donirate 2KM.

17023 je broj na koji možete donirati Crvenom križu BiH.

Pozivom na broj 17081 donirate 2KM Merhametu, koji će donirati najugroženijim.

Crveni krst u FBiH je također otvorio humanitarni broj 17023, a navode da se uplate mogu vršiti i na namjenski račun 1340011130004680 – ASA Banka d.d. Sarajevo.

Nastavi čitati

Magazin

Liječnici dijele šest uobičajenih znakova raka debelog crijeva kod mladih ljudi

Published

on

By

USRED zabrinjavajućeg globalnog porasta slučajeva raka debelog crijeva, liječnici diljem svijeta upozoravaju posebno mlađe ljude na najizraženije simptome ove bolesti.

Studija iz 2019. godine pokazala je da je nevjerojatnih 20% slučajeva raka debelog crijeva otkriveno kod osoba mlađih od 55 godina, što je značajan porast u odnosu na samo 11% iz 1995. godine.

Mlađi pacijenti kasnije traže pomoć

Jedan od najvećih izazova jest to što mlađe generacije ne posjećuju liječnika na vrijeme kada primijete simptome, za razliku od starijih pacijenata. Često dolaze kada je bolest već u kasnijoj fazi što značajno otežava liječenje.

Kako bi podigli svijest o ovoj opasnoj bolesti, medicinski stručnjaci koriste svoje platforme kako bi potaknuli ljude da prepoznaju rane znakove raka debelog crijeva. Evo šest ključnih simptoma koje ne smijete ignorirati.

Rektalno krvarenje

Ako primijetite krv u stolici ili na toaletnom papiru, to bi mogao biti znak raka debelog crijeva. Iako male količine krvi mogu ukazivati na druge tegobe, poput hemoroida ili analne fisure, veće količine krvi, osobito svjetlocrvene, najčešći su pokazatelj raka. Ako primijetite ovaj simptom, odmah se obratite liječniku.

Promjene u navikama pražnjenja crijeva

Tumori u debelom crijevu ili rektumu mogu utjecati na način na koji se formira stolica. To može rezultirati čestim zatvorom, proljevom ili osjećajem da crijeva nisu potpuno ispražnjena.

Bolovi ili grčevi u trbuhu

Bol u trbuhu može biti povezana s raznim stanjima, poput probavnih smetnji, infekcija ili menstrualnih tegoba. No, ako je bol stalna i neuobičajena, mogla bi ukazivati na rak debelog crijeva.

Neobjašnjiv gubitak težine

Gubitak nekoliko kilograma može se činiti poželjnim, ali ako se događa bez ikakvog svjesnog truda, to može biti razlog za zabrinutost. Tumori u probavnom sustavu mogu otežati prehranu, a ponekad otpuštaju hormone koji potiskuju apetit. Ako izgubite oko 5% svoje tjelesne težine u šest mjeseci bez jasnog razloga, svakako se obratite liječniku.

Anemija

Krvarenje uzrokovano tumorima može dovesti do anemije – nedostatka željeza potrebnog za stvaranje crvenih krvnih stanica. Simptomi anemije uključuju umor, hladne ruke i stopala, glavobolje i probleme s disanjem. Ako primijetite ove simptome, svakako posjetite liječnika.

Ekstremni umor

Za razliku od uobičajenog umora, kod raka debelog crijeva, umor postaje toliko jak da otežava čak i osnovne dnevne aktivnosti poput ustajanja iz kreveta ili kretanja po stanu. Ako osjetite stalni i neobjašnjivi umor, vrijeme je da posjetite svog liječnika.

Ne ignorirajte simptome. Rano prepoznavanje spašava živote

Rak debelog crijeva jedan je od najteže izlječivih karcinoma ako se otkrije u kasnoj fazi. Stoga, ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, ne oklijevajte – obratite se svom liječniku. Rano otkrivanje može spasiti život.

Index.hr

Nastavi čitati

Najčitanije