Connect with us

USK

Babina kćerka se izjašnjava se kao Hrvatica muslimanske vjeroispovijesti: “Pod pokličem ‘Allahu Ekber’ protjerani Kladušani sa svog ognjišta”..

Published

on

Predsjednica Laburističke stranke BiH Elvira Abdić Jelenović, kćerka ratnog zločinca Fikreta Abdića Babe i načelnika Velike Kladuše, oglasila se na Facebook profilu stranke i iznijela svoje nezadovoljstvo govorom lokalnog imama gradske džamije u Velikoj Kladuši.

Kako tvrdi, imam gradske džamije je izjavio “da je njena stranka kriva što se u Velikoj Kladuši jede svinjetina, pije alkohol te što se drogira pored gradske džamije“.

Ona mu je odgovorila, između ostalog, da se u Velikoj Kladuši uvijek jela svinjetina i pio alkohol, te da ne želi živjeti u džamahiriji.

Predsjednica Laburističke stranke do momenta pisanja ovog članka, nije odgovarala na naše pozive, ni poruke.

U sinoćnjem razgovoru za Source, vijećnik u OV Velika Kladuša iz SDA Ale Hušidić je kazao da su “oni kao stranka i rukovodstvo stranke izgubili orijentir i politički, a i na političkoj situaciji u Velikoj Kladuši.”

“Oni su izgubili većinu u Velikoj Kladuši i sada se zapravo samo služe bilo kakvim populističkim stvarima da bi povratili povjerenje građana”, rekao je on.

Na zvaničnoj stranici Laburističke stranke o Elviri Abdić-Jelenović se navodi sljedeće.

“Rođena je 7. septembra 1967 godine u Karlovcu, Republika Hrvatska. Osnovnu i srednju školu završila je u Velikoj Kladuši. Građevinski fakultet završila je u Rijeci, gdje je stekla zvanje diplomiranog inžinjera građevinarstva. Privatni je poduzetnik, u sektoru za graditeljstvo.

Idejni je tvorac Laburističke stranke, i predsjednik od osnivanja. Bila je zastupnica u Skupštini USK-a i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH za mandatni period 2006-2010, i od 2010-2014. Vijećnica je u Općinskom vijeću Velika Kladuša i Predsjednica Kluba Laburista u OV (2016-2020)”, navodi se na zvaničnoj stranici.

Udata je za Hrvata Roberta Jelenovića sa otoka Krk i izjašnjava se kao Hrvatica muslimanske vjeroispovijesti.

Na posljednjim Općim izborima je osvojila mandat zastupnice u Skupštini USK ispred Laburističke stranke BiH, piše Source.

Na svom Twitter profilu nije toliko aktivna, ali sporadično prokomentariše pojedine aktuelnosti.

Tako je u maju ove godine objavila da podržava priključivanje Bosne i Hercegovine “Otvorenom Balkanu”.

Komentarišući snimak sa protesta ispred zgrade Parlamenta FBiH kada je izglasana nova Vlada FBiH gdje se čuje kako demonstranti uzvikuju: “Allahu Ekber”, napisala je da je to “poklič pod kojim su Kladušćani protjerani sa svojih ognjišta”.

U maju je javno podržala rad visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

“Dijelim njegove stavove i pozive izabranim dužnosnicima, zastupnicima, predstavnicima građana da napokon počnu raditi, predlagati i usvajati zakone koji će Bosnu i Hercegovinu činiti zemljom u kojoj ljudi žele ostati.

Raduje me svaki njegov istup u javnosti. Doživljavam ga kao skup bitnih informacija kojim daje odgovore na pitanja oko kojih se vode rasprave preko društvenih mreža, raznih portala, printanih i elektronskih medija, režimskih TV kuća  koje, služeći ‘potrošenim političkim snagama u Bosni i Hercegovini’, šire depresiju.

Svrstavam se u red onih koji vjeruju da smo gospodari svog života i da okruženje u kojem živimo, radimo, stvaramo ovisi o politikama koje će se usvajati u parlamentima na svim razinama vlasti.
Zato je važno koga biramo da nas zastupa u parlamentu, kao što je važno preispitati se da li smo i koga smo birali proteklih 30 godina”, napisala je ona na svom Facebook profilu.

O ratu u Bosni i Hercegovini je pisala da je mogao biti završen dvije godine ranije i sa puno manje žrtava.

“Da oni koji su u ime muslimanskog naroda odlučivali nisu jedno govorili u jutro, drugo do podne, a treće od podne. Koliko je života tom ‘omaškom’ ugašeno?! Nažalost, ništa u svom biću ni danas nisu promijenili”, pisala je ona na Twitteru.

USK

Velika Kladuša: Nepoznate osobe iz autobusa ukrale veću količinu goriva

Published

on

By

U naselju Ponikve, nedaleko od Velike Kladuše, dogodila se krađa goriva iz autobusa firme “Izan trans”.

Incident je otkriven kada je vozač autobusa primijetio nagli pad nivoa goriva na instrument tabli odmah po paljenju vozila. Naknadnim pregledom, vozač je utvrdio da je rezervoar obijen, te da je ukradena značajna količina goriva.

Policijske snage su odmah obaviještene o ovom nemilom događaju te su poduzete mjere kako bi se pronašli počinitelji ovog krivičnog djela.

 

 

IZVOR

Nastavi čitati

USK

Čudo u Krajini nestalo u par sekundi: Kako je uništen najmoderniji vojni objekt u Europi, vrijedan više od šest milijardi dolara

Published

on

By

Naša današnja priča vodi vas na bivši vojni aerodrom Željava, nekada najveći podzemni aerodrom i bazu JNA.

Željava se nalazi na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u blizini Bihaća, a kompleks je poznatiji kao Bihaćki aerodrom. U punoj funkciji je korišten od 1968. do 1992. godine, gradio se čak 15 godina, a uništen je aktiviranjem minsko-eksplozivnih sredstava prilikom povlačenja JNA.

U bazi je bio smješten 117. LAP (Lovačko-Avijacijski Puk) sa 124. i 125. eskadrilom, naoružan tada najsavremenijim avionima tipa MiG-21 različitih verzija i namjena. Na Željavi je također bila bazirana 352. izviđačka eskadrila koja nije bila u sastavu 117. LAP-a. Zbog svoje strateške namjene bila je izravno podređena Zapovjedništvu RZ i PZO.

Zapovjedništvo puka i izviđačke eskadrile bilo je smješteno u podzemnom dijelu objekta. Zapovjednik 117. LAP-a bio je po formaciji potpukovnik ili pukovnik, a izviđačke eskadrile major ili potpukovnik. U sastavu aerodroma bila je Zrakoplovna baza (razreda puka) koja je imala jedinice nižeg razreda; one su obavljale pozadinsko, odnosno logističko osiguranje i druge pomoćne i prateće poslove. Zapovjedništvo baze i pripadajuće jedinice bile su smještene u kasarni udaljenoj tri kilometra od aerodroma, sa skladištem goriva u Pokoju i skladištem raketa i bombi u Vedrom Polju.

 

Baza Željava je bila elitna u svakom smislu te riječi i služba u njoj smatrana je čašću i veoma značajnim mjestom u životopisu svakog ko je tamo radio. Samo najbolji su stizali na Željavu koja je, kao i Batajnica, bila aerodrom dežurnog tipa, s 24-satnim radom. Svi pripadnici baze imali su riješeno stambeno pitanje – svi pripadnici objekta stanovali su sa svojim obiteljima u Bihaću gdje je jedna gradska četvrt (’’Harmani’’) bio napravljen za potrebe aerodroma.

AGRESIJA I KONAČAN KRAJ

Kada se vojno-politička i sigurnosna situacija u Jugoslaviji toliko pogoršala da je bilo očigledno da će se aerodrom naći u bezizlaznom okruženju, s opasnošću da padne u neželjene ruke i bude iskorišten protiv onoga ko ga je do tada koristio, donesena je odluka da se on uništi. To je učinjeno 16. maja 1992. godine u pet sati i 30 minuta, s 50-ak tona eksploziva.

 

Piste su minirane u razmacima od 50 do 100 metara, u cik-cak rasporedu tako da se više nikada ne bi mogle koristiti za polijetanje aviona. Toga dana uništen je jedan od najmodernijh vojnih objekata u Europi vrijedan više od šest milijardi dolara.

Nastavi čitati

USK

Velika Kladuša: U Todorovu provaljena džematska kuća

Published

on

By

U naselju Todorovo, općina Velika Kladuša došlo je do provale u džematsku kuću.

Prema informacijama koje smo dobili, ulazna vrata kuće su oštećena, a jedan od prozora je razbijen, što sugerira nasilno i neovlašteno ulazak u objekt.

Policija je obaviještena o ovom incidentu i trenutno tragaju za počiniteljima. Detalji o eventualno ukradenim predmetima iz kuće još nisu poznati.

Nastavi čitati

Najčitanije