Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Užas u Austriji: Državljanin BiH (29) pretukao trudnu suprugu

Published

on

Po dolasku na lice mjesta, policija je zatekla ženu u drugom stanju sa vidljivim povredama lica

Bečka policija intervenirala je na prijavu nasilja u porodici, što je rezultiralo hapšenjem 29-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine koji je navodno pretukao svoju trudnu partnerku, piše Crna-hronika.info.

Po dolasku na lice mjesta, policija je zatekla ženu u drugom stanju sa vidljivim povredama lica, dok je njen partner bio prisutan u stanu. Prema izjavi žene, nakon verbalne rasprave, njen partner ju je fizički napao, udarajući je nekoliko puta u lice, kao i jednom u predjelu stomaka.

Zbog ozbiljnosti situacije i stanja žene, ona je preventivno odvedena na medicinski pregled. Državljanin Bosne i Hercegovine je priveden i bit će prijavljen za nanošenje tjelesnih povreda. Osim toga, izrečene su mu i mjere zabrane prilaska žrtvi, kao i zabrane nošenja oružja.

Svijet / Zanimljivosti

U životnoj je opasnosti: Objavljen snimak ranjenog premijera Slovačke nakon atentata

Published

on

By

Pojavio se snimak ranjenog premijera Slovačke Roberta Fice na kojeg je danas izvršen antentat u gradu Handlovu.

Prema posljednjim informacijama, Fico je ranjen u stomak i grudi, a napadač mu je prije napada navodno rekao: “Robo, dođi ovamo” i tada je počela pucnjava.

Na snimku se vidi Fico kako ranjen leži na trotoaru, okružen tjelohraniteljima, koji ga nakon toga podižu i nose do automobila.

U saopćenju za javnost iz Ficovog kabineta su naveli kako je na slovačkog premijera ispaljeno više metaka i da se nalazi u životnoj opasnost.

“U ovom trenutku se helikopterom prevozi u Bansku Bistricu. Put do Bratislave bi trajao predugo, a potrebna je hitna intervencija. Narednih nekoliko sati je ključno”, naveli su.

 

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Erdogan: Karadžić i Mladić zbog genocida čekaju smrt u zatvoru, ista sudbina čeka i Netanyahua

Published

on

By

“Dok su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić vršili pokolje u Bosni, više evropskih zemalja je stajalo iza njih, nisu računali da će jednom za sve odgovarati”, poručio je danas predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Potom je govorio i o sukobu u Gazi, prozivajući naročito Benjamina Netanyahua, premijera Izraela.

“Netanyahu i saučesnici u genocidu će odgovarati za svaku kap krvi koju su prolili.

Vršit ćemo pritisak da počinitelji genocida odgovaraju pred zakonom”, rekao je on, te uporedio izraleskog premijera sa zločincima koji su počinili genocid u Bosni i Hercegovini:

“Karadžić i Mladić, iza kojih je bila Evropa dok su vršili genocid u Bosni, danas u zatvoru čekaju smrt. Ista sudbina čeka i “kasapina Gaze” Netanyahua”, rekao je Erdogan, prenosi AA.

Ne mislite da će Izrael stati u Gazi, dodao je on.

“Ako se razuzdana i teroristička država ne zaustavi, prije ili kasnije će se okrenuti Anadoliji sa iluzijom obećane zemlje”, tvrdi Erdogan.

Erdogan to rekao tokom obraćanja pred zastupničkim klubom svoje stranke AKP-a koji je prenosila državna televizija TRT.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Poduzetnik iz BiH na sudu u Austriji zbog prevare “teške” 2,7 miliona KM

Published

on

By

Građevinski poduzetnik iz BiH pojavio se danas pred sudom u Beču kako bi odgovorio na optužbe koje ga terete da je troje stanovnika Beča prevario za 1,4 miliona eura (2.7 miliona KM)!

Riječ je o slučaju koji traje već godinama, a koji bi uskoro trebao dobiti svoj sudski epilog. Državljanin BiH (34) je vlasnik građevinske firme koja je kupcima prodala kuću u dupleksu vrijednu 1,4 miliona eura. Jedan vlasnik je platio 607.500 eura (1.189.296 KM) dio kuće, dok je drugi dio kuće kupio par, plativši 780.000 eura (1.526.997 KM). Ipak, ono što je sporno u svemu jeste da kuća nema potrebne dozvole i vlasnici su čak dobili i nalog za rušenje.

 

Kuća nije izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolom, što je bh. državljanin znao kada je prodavao kuću i bio je svjestan toga, tvrdi tužilac.

“On je ovu informaciju sakrio od kupaca, iako je znao da će doći i nalog za rušenje“, rekao je tužilac na današnjem ročištu. Međutim, optuženi se branio da je kuća možda veća od one koja je dobila građevinsku dozvolu, ali da nema riječi o bilo kakvoj prevari.

Optuženi je rekao da je često bio na gradilištu kuće, ali da nije mjerio kolike su tačne dimenzije kuće, već se oslanjao na upravnika gradilišta. On je dodao da u to vrijeme, kao ni u vrijeme sklapanja ugovora nije znao da je drugi dio kuće u dupleksu veći nego što je to predviđeno dozovolom.

Međutim, kao svjedoci su se pojavili i komšije iz okolnih kuća, koji su rekli da se golim okom moglo vidjeti da je kuća veća nego što je navedeno u dozvoli, te da uopće nije izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolom. Nastavak suđenja očekuje se za dva mjeseca kada će biti poznat epilog ove sage koja traje već godinama, prenose austrijski mediji.

Nastavi čitati

Najčitanije