Connect with us

Cazin

Osam godina od dženaze najstarijeg krajiškog imama Sulejman ef. Kajtezovića

Published

on

Život Sulejmana efendije prožet je raznim događajima, obilježen zatvorskim kaznama, promjenama i prilagodbama raznim sistemima državne uprave,a o njemu su pisani brojni novinski članci, pa i snimani dokumentarni filmovi.

Sulejman je bio imam u dvanaest džemata u Krajini, u radnom vijeku izgradio je četiri i obnovio tri džamije, a od 1933. godine redovno je vodio dnevnik svojih aktivnosti.

Prvu zvaničnu imamsku dužnost započeo je davne 1945. godine u Bužimu, a na poziciju imama došao je, kako je u jednom intervjuu kazao, pravo iz zatvora i to na mjesto ranije ubijenog vjerskog službenika. Nakon godinu i pol službe u Bužimu ponovo je zatvoren u Bihaću, a u zatvoru je proveo tri mjeseca.

Nakon Bužima prešao je na službu u Žaliće kod Velike Kladuše, gdje je služio devet godina, nakon čega je bio u Slapnici, pa u Pokoju kod Bihaća. Nakon toga je vodio džemat u Tržcu kod Cazina, gdje je proveo oko osam godina, odakle je prešao u Trnove kod Velike Kladuše, gdje je proveo devet godina. Slijede Šabići, a penzionisan je 1983. godine, nakon čega je imamsku dužnost obavljao honorarno.

Imamsku dužnost dedo Sulejman obavljao je honorarno i prije 1945. godine, ali i nakon 2007. godine kada je napustio džemat u Vejincu kod Velike Kladuše, jer je, kako je jednom kazao, namirio 70 godina imamske službe.

Do smrti je redovno obavljao molitve u džamiji, postio je od svoje devete godine svaki ramazan, a dnevno je učio po 20 stranica Kur'ana.

Molimo Allaha da ga u Džennet uvede. Amin

Cazin

Cazin: Snaha bez odobrenja posjekla tri stabla, svekar je prijavio policiji

Published

on

By

U mjestu Stijena kod Cazina zabilježen je neobičan incident koji je uključio porodične nesuglasice. Svekar je prijavio svoju snahu policiji zbog sječe voćki na porodičnom imanju.
Kako saznajemo, snaha je bez prethodnog odobrenja posjekla tri stabla – dva stabla jabuke i jedno stablo šljive. Navodno su stabla smetala snahi, te je odlučila da ih posječe kako bi oslobodila dvorište za druge svrhe.

Svekar, vlasnik posječenih stabala, bio je nezadovoljan ovim činom i odlučio je prijaviti slučaj policiji.

Policija je izašla na teren kako bi istražila situaciju i zabilježila izjave obje strane. Prema našim saznanjima uručeni su prekršajni nalozi za remećenje javnog reda i mira.

Nastavi čitati

Cazin

Pripremite se za jedno nezaboravno iskustvo: Bliži se 57. kolonija „Ostrožac“

Published

on

By

Dragi ljubitelji umjetnosti, pripremite se za jedno nezaboravno iskustvo. Od 01. do 09. juna 2024. godine Oštrožac će ponovno postati epicentar kreativnosti, gdje će se talentirani skulptori iz BiH i regiona okupiti kako bi stvarali „čuda“ od kamena.

Očekujte da ćete biti svjedoci izvanrednih umjetničkih procesa, razmjene ideja i inspiracije koje će rezultirati remek djelima trajno nastanjenim u Parku skulptura pod vedrim nebom.

Dio ovogodišnje Kolonije jesu i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva Aiša Kečo, Kenan Mujagić, Rebeka Matičević, Samina Trako i Romeu Delmar (student iz Portugala). S njima dolaze i profesor Samir Sućeska, kao i akademski kipar Adis Fejzić.

Kako smo navikli i prethodnih godina, u Koloniju uvodimo dodatne sadržaje koji obogaćuju program manifestacije. Ovog puta radimo izložbu „Kamen i umjetnost: Historija kiparske kolonije na Ostrošcu“, u saradnji sa Muzejem USK. Izložba će biti otvorena 03. juna 2024. godine, u 12:00 h.
Narednog dana, u utorak, organiziramo mini radionicu izrade salonskih skulptura od terakote, za učenike osnovnih škola. Radionicu će voditi osnivač i dugogodišnji učesnik Kolonije profesor Ismet Kasumović.

Nastavi čitati

Cazin

Tuga u Cazinu: Preminula Emira Bećirević za koju se prikupljala pomoć za liječenje

Published

on

By

S tugom obavještavamo da je preminula Emira Bećirević, za koju se prikupljala pomoć kako bi se liječila u Turskoj od teške bolesti, piše Novosti iz Cazina.

Iako su Cazinjani uspjeli sakupiti potrebna sredstva u kratkom roku, nažalost, operacija u Turskoj nije bila uspješna. Termin dženaze bit će naknadno objavljen.

Porodici i prijateljima upućujemo iskreno saučešće u ovim teškim trenucima.

Nastavi čitati

Najčitanije