Connect with us

Sport

Kek: Porazi se ne slave, nedostajalo je malo sreće

Published

on

REPREZENTACIJA Portugala plasirala se u četvrtfinale Europskog prvenstva u Njemačkoj nakon što je u susretu osmine finala u Frankfurtu pobijedila Sloveniju 3:0 boljim izvođenjem jedanaesteraca. U osnovnih 90 minuta, kao i u produžetku ogleda, golova nije bilo.

Junak susreta bio je portugalski vratar Diogo Costa, koji je prilikom raspucavanja obranio prva tri slovenska jedanaesterca koja su pucali Josip Iličić, Jure Balkovec i Benjamin Verbič. S druge strane sigurni su bili Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes i Bernardo Silva.

Kek: Ponosan sam

Za Sloveniju je već plasman u osminu finala najveći uspjeh jer do ovoga turnira u tri pokušaja, na dva SP-a i jednom EP-u, nije prošla skupinu. Slovenski izbornik Matjaž Kek ovako je prokomentirao kraj natjecanja za svoju momčad:

“Kada izgubiš nakon izvođenja jedanaesteraca protiv reprezentacije kakva je Portugal, ostaje neki žal. Porazi se ne slave. Bila je ovo prava utakmica s nesretnim završetkom. Ponosan sam što vodim dečke s karakterom. Oko mene je ekipa koja je dobila zadovoljštinu već i time što je nogomet u Sloveniji opet doma.”

Slovenski vratar Jan Oblak je dodao:

“Kad sve to vidiš, tim je teže. Nažalost, nije završilo kako smo htjeli. Naši navijači su bili nevjerojatni, stoga mi je još teže što nismo uspjeli. Nedostajalo je malo sreće.”

Sport

Amar Osim ljut zbog nedosuđenog penala Njemačkoj: Prirodan položaj ruke? Jeste, ali za revolveraša

Published

on

By

Poznata su dva polufinaliste Evropskog prvenstva u Njemačkoj.
Španija je savladala domaćin sa 2:1 u četvrtfinalu poslije produžetaka, dok je Francuska osigurala prolaz dalje nakon penala protiv Portugala – 5:3 (0:0 nakon 120 minuta).
Mnogo prašine podigla je situacija iz 107. minute. Musiala je šutirao, a lopta u kaznenom prostoru u ruku pogodila Cucurellu. Engleski sudija Anthony Taylor nije se oglašavao, a očito nije dobio ni poziv iz VAR sobe kako bi pogledao sporni detalj (pogledajte OVDJE).
Amar Osim, najtrofejniji bh. trener, koji tokom Eura radi kao stručni konsultant na BHT1, ljut je što nije dosuđen penal za Nijemce. Tokom razgovora u studiju Slavemn Musa je kazao kako je stiglo objašnjenje da je Cucurella držao ruku u prirodnom položaju!
– Jeste, prirodan položaj, ali za revolveraša – kazao je Osim tokom emisije na BHT1, a bio je ljut i zbog loše utakmicu koju su odigrali Portugal i Francuska, piše Faktor.
Tokom emisije govorio je o tome kako bi bilo najzaslužnije da UEFA “izbaci” obje ove selekcije, a da u polufinale idu Španija i Njemačka.
Nagalsio je kako su Francuzi u pet utakmica na EP postigli samo jedan gol i to iz penala i da su došli do polufinala, a da je loš i Portugal koji zadnje tri utakmice nije dao gol.
Nastavi čitati

Sport

I to je moguće: Bez postignutog gola iz igre do polufinala Eura

Published

on

By

Reprezentacija Francuske je pobijedila Portugal na penale u četvrtfinalu Europskog prvenstva. Utakmica je u regularnom vremenu završila bez pogodaka, kao i u pola sata produžetaka. U raspucavanju s bijele tačke Francuska je pobijedila rezultatom 5:3. U polufinalu ih čeka Španija, koja je u produžecima bila bolja od Njemačke rezultatom 2:1.

Nevjerojatan je način na koji je francuska reprezentacija stigla do polufinala. Na cijelom su turniru u pet utakmica zabili tri gola, od kojih su dva bila autogolovi – protiv Austrije i Belgije. Gol iz igre nije dao još nijedan francuski igrač s obzirom na to da je Kylian Mbappe u grupnoj fazi protiv Poljske zabio iz penala, piše Raport.

Francuska je u grupi bila s Austrijom, Nizozemskom i Poljskom. U prvom kolu su pobijedili Austriju autogolom Wöbera. U drugom kolu su odigrali bez golova s Nizozemskom, a u trećem remizirali 1:1 s Poljacima. U osminu finala je pala Belgija autogolom Vertonghena, da bi Portugalce izbacili nakon penala poslije 0:0.

Nastavi čitati

Sport

UEFA odlukom razbjesnila Turke: Demiral suspendovan, Bellinghamu istovremeno “samo” uslov

Published

on

By

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) upravo je saopćila kazne za nogometne saveze i nogometaše zbog posljednjih incidenata na Evropskom prvenstvu, a to zasigurno neće s radošću biti dočekano u Turskoj.

Iako je Nogometni savez Turske kasno sinoć demantovao tu vijest, UEFA je ipak kaznila stopera Turske Meriha Demirala s dvije utakmice suspenzije.

Demiral je proslavio golove protiv Austrije pokazivanjem simbola “Sivih vukova”, ultranacionalističke turske grupe. Poručio je kako se ne kaje te se nada da će još golova proslaviti na isti način.

UEFA je upravo saopćila da je Demiral suspendovan na dvije utakmice reprezentacije za koje bi inače imao pravo nastupa.

“Suspendovan je zbog kršenja općih načela ponašanja, kršenja osnovnih pravila pristojnog ponašanja, narušavanje nogometa kao sporta te korištenje sportske priredbe za promociju stvari koje nemaju sportski karakter”, stoji u zvaničnom saopćenju UEFA-e.

To znači da Demirala neće biti na terenu u četvrtfinalu Evropskog prvenstva protiv Nizozemske, ali i u potencijalnom polufinalu ukoliko Turska prođe dalje.

No, za razliku od Demirala, nije se isto dogodilo zvijezdi engleske nogometne reprezentacije Judeu Bellinghamu, koji je također bio pod istragom zbog načina na koji je proslavio gol protiv Slovačke.

Bellingham je gol protiv Slovačke proslavio na krajnje neprimjeren i prost način, ali je dobio samo uslovnu kaznu od suspenzije na jednu utakmicu.

“Kazna je 30.000 eura za Judea Bellinghama i suspenzija na jednu utakmicu. Navedena suspenzija ne provodi se odmah i podliježe uslovnom periodu od jedne godine zbog povrede osnovnih pravila pristojnog ponašanja”, navodi se na sajtu UEFA-e za disciplinska pitanja.

Engleski nogometni savez kažnjen je s još 11.000 eura zbog nereda koje je proizvela publika te paljenja vatrometa.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije