Connect with us

USK

Djevojčica Nadela iz Velike Kladuše treba našu pomoć, za liječenje potrebno skupiti 10.000 eura

Published

on

Osmogodišnja djevojčica Nadela Šakinović iz mjesta Kudići, općina Velika Kladuša, suočava se s teškim zdravstvenim izazovima koji zahtijevaju hitnu pomoć dobrih ljudi.

Nadela i njeni roditelji već godinama tragaju za dijagnozom i odgovarajućim liječenjem, ali nažalost, sve dosadašnje medicinske pretrage u BiH i Hrvatskoj nisu pružile konkretna rješenja. Liječnici sumnjaju da Nadela možda ima autizam, ali su savjetovali liječenje izvan granica BiH.

Nadela ne reagira na govor, nosi pelene i postala je izuzetno hiperaktivna. Njeni roditelji 24 sata dnevno pružaju pažnju kako bi ispunili njene potrebe. Zbog nedostatka adekvatne medicinske njege, Nadela još uvijek nije dobila nikakve lijekove ili terapije, što je dodatno pogoršalo njeno stanje.

Porodica je svjesna da je potrebno pronaći odgovarajuće terapije koje bi mogle ublažiti njenu agresivnost i simptome, kao što su grizenje ruku i drugih dijelova tijela. Otac Nedžad, koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom, nažalost, nije u mogućnosti financijski pokriti troškove potrebne za preglede i liječenje.

Za opsežne preglede i boravak u bolnici potrebna su sredstva u iznosu od 7.000 do 10.000 eura.

Pozivamo sve ljude velikog srca da pomognu ovoj porodici u potrebi. Vašom pomoći i dijeljenjem ovog apela možete značajno doprineti spasavanju života malene Nadele i pružiti joj šansu za bolji život.

USK

Pomozimo mladoj Bišćanki: Merjem je potrebno dnevno 700 eura da nastavi liječenje

Published

on

By

Početkom juna ove godine, organizacija “4 Life” pokrenula je akciju za mladu Bišćanku Merjem Begić, koja se od kraja prošle godine bori sa teškim zdravstvenim problemima izazvanim Lajmskom bolešću i hroničnom boreliozom, posljedicama ugriza zaraženog krpelja.

Zahvaljujući donacijama koje prikuplja ova organizacija Merjem je trenutno na liječenju u bolnici Medicana International u Istanbulu.

“Želim se zahvaliti svima koji pomažu i prate nas u ovoj akciji. Liječenje je dugotrajno i zahtjevno”, kaže njen otac Alem Begić, koji je s Merjem u bolnici, jer ona ne može biti bez stalnog nadzora.

Rekao je i da su poboljšanja vidljiva tek nakon šest mjeseci, a Merjem je prije mjesec dana započela ispravno liječenje zbog čega njeno stanje ne pokazuje veći napredak.

Liječenje dodatno otežavaju terapije koje izazivaju specifične reakcije poznate kao Herx, što znači da njeno već oslabljeno tijelo mora podnijeti dodatne napore.

Iako je to neophodan dio procesa, nije nimalo lako. Također, Merjem pati od hipersomnije, pa provodi do 20 sati dnevno u snu.

Lijek koji bi joj mogao pomoći je veoma skup i dostupan samo u Americi. Troškovi njenog liječenja iznose najmanje 700 eura dnevno, a potrebno je nastaviti akciju kako bi liječenje trajalo najmanje šest mjeseci.

U funkciji je humanitarni broj, a građani pozivom na 17025 mogu donirati 2 KM.

Organizacija “4 Life” je, uz otvoreni humanitarni broj telefona, omogućila i račune za donacije iz zemlje i inostranstva, s kojih se direktno plaćaju bolnički troškovi u Istanbulu.

PayPal:

Office@society4life.com http://paypal.me/society4life

Svrha doznake: P-183 ili za Merjem

Uplate iz dijaspore:

Ime: 4 Life

Adresa: Leonding, Austrija

IBAN – AT40 1860 0000 1044 9825

BIC – VKBLAT2L

Svrha doznake: P-183 ili za Merjem

Uplate iz Bosne i Hercegovine:

Naziv: Ured 4 Life u BiH

NLB BANKA d.d. Sarajevo 132-260-20221387-52

ASA Banka d.d. Sarajevo 134-302-11300001-16

⁠Lične uplate:

Trg zlatnih ljiljana bb

Zgrada pošte (Kancelarija na spratu br. 6) 77220 Cazin

Svrha doznake: P-183 ili za Merjem.

Nastavi čitati

USK

Policija u Sanskom Mostu uhapsila 45-godišnju vozačicu, pronašli joj heroin u automobilu

Published

on

By

Policija u Sanskom Mostu uhapsila je K.A. (45) prilikom rutinske kontrole saobraćaja, sumnjajući da je počinila krivično djelo “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

Tokom pretrage njenog automobila, policijski službenici su otkrili heroin, što je dovelo do njenog hapšenja. Ovaj incident ukazuje na nastavak borbe policije protiv upotrebe i distribucije opojnih droga u USK.

Nakon hapšenja, K.A. je privedena u policijsku stanicu, gdje će biti obavljena dalja istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za posjedovanje droge. Policija je najavila da će nastaviti sa aktivnostima usmjerenim na suzbijanje kriminala povezanog s drogama, s ciljem očuvanja sigurnosti građana.

Nastavi čitati

BiH

Forto prozvao i premijera USK: ‘Srušili Plan rasta jer projekti ne prolaze kroz njihove mahale’

Published

on

By

Predsjednici stranaka Trojke Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (Naša stranka) održali su press konferenciju na kojoj su govorili o aktuelnim temama. Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH, u svom govoru osvrnuo se na probleme s kojima se Trojka susreće. Govorio je o zaduženju BiH, o politikama SNSD-a i HDZ-a te je pojasnio šta za BiH i njene građane znači Plan rasta.

Rad aktualne Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ovih dana posebno je u centru pažnje, što zbog slanja Plana rasta u Brisel, koji nije usaglašen, što u konačnici znači gubljenje 70 miliona eura, ali i zbog informacije da je za godinu dana rada, ova Vlada, od suficita od 200 miliona maraka došla do minusa u budžetu koji je veći od pola milijarde.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto osvrnuo se na krtitike o zaduženju Kantona Sarajevo, koje su postojale, kako ističe, i u periodu kada je bio premijer KS.

“Prisjećam se svoje prošle funkcije gdje sam skoro svakodnevno odgovarao na pitanje da li je Kanton Sarajevo prezadužen i kako je moguće da ulažemo tolike desetine miliona eura u nešto što se zove javni prijevoz, nešto što se zove infrastruktura, nešto što se zove obnavljanje naših škola, vrtića, studentskih domova, domova zdravlja. Evo ja vas pitam, ako imate platu od hiljadu maraka, da li ćete za 20 maraka mjesečno otplaćivati kredit da kupite stan ili za 200 maraka mjesečno, zavisno o kojem nivou vlasti govorimo. Niti je KS prezadužen, niti je Federacija prezadužena, niti BiH. Zagovaram, i to ću nastaviti u narednom periodu, da se jako zadužuje BiH na svim nivoima vlasti kako bismo izgradili infrastrukturu koja je europska i koju naši građani zaslužuju. Ne želim više donaciju 50 godina starog tramvaja iz Istanbula, ne želim to. Želim nov tramvaj, najbolji i najskuplji, jer naši građani to zaslužuju. Možemo li se dogovoriti oko toga da 20 posto za Federaciju i 30 posto za cijelu BiH nije zaduženost, je li se iko bavi makroekonomijom? Osim ovih iz opozicionih stranaka, lažnih makroekonomista… Trideset posto odnos dug prema BDP-u je ništa. Pogledajte europski pokazatelj u europskoj zoni – 86 posto je zaduženost. Kako ćemo kupiti nešto što je novo ako se ne zadužimo? Treba da štedimo 20 godina, pa da građani čekaju još 20 godina nešto što je novo i što je europsko?”, ističe.

Opozicija srušila Plan rasta: “Oni misle da nama to ne treba”

“Ima još jedna stvar koja je vezana upravo za zaduživanje djelomično, a djelomično, vjerovali ili ne, za uzimanje bespovratnih para iz Europske unije. To se zove plan rasta. Plan rasta koji nam je zaustavljen i sada improvizacijom pokušavamo doći do njega, zavaljujući opoziciji, koja će spaliti sve oko nas samo zato da bi oni pokazali da smo mi neuspješni. Plan rasta koji su četiri premijera iz SDA srušili, glasali protiv njega, tvrdeći da projekti koje Plan rasta treba da finansira ne prolaze kroz njihove mahale. Evo ja sad vama kažem, premijer Unsko-sanskog kantona, da li mjera iz Plana rasta, koja kaže unapređenje grančnih prijelaza, ima kakve veze sa Unsko-sanskim kantonom, ima li kakve veze?”, pita Forto.

Svakodnevno, kaže, dobija upite kada će biti olakšan prelazak preko bh. graničnih prijelaza.

“Svakodnevno, što od prijevoznika mog resora, što od građana, dobivam upite kada ćemo smanjiti čekanje na granicama. Unapređenje grančnih prijelaza, premijer iz SDA kaže ne želimo mi to. Iz Zeničko-dobojskog kantona kaže ne prolaze ništa, nemamo mi ovdje svojih projekata, sve ste dali u Banju Luku i u Mostar. Koridor 5C, znate ovaj koji gradimo već 20 godina i koji ćemo napokon ubrzati i završiti”, kaže Forto.

Osvrnuo se i na probleme željezničkog saobraćaja te je podsjetio na željeznički koridor 5C koji bi trebao biti sastavni dio rute od Ploča do Budimpešte, a koji je, kako je ranije kazao ministar, visoko na listi prioriteta resornog ministarstva.

“Ima drugi koridor 5C, zove se željeznički koridor 5C. Najveća dionica prolazi, vjerovali ili ne kroz Zeničko-dobojski kanton. Premijer tog kantona ne želi izgradnju ovog koridora. Znate li gdje je najveća pruga u BiH koja nema struju, 30 godina nakon rata? Tuzlanski kanton, premijer Tuzlanskog kantona ne želi elektrifikaciju koja je u Planu rasta. U Planu rasta je obnova cijele pruge kroz Tuzlanski kanton, krak prema Brčkom, krak prema aerodromu u Tuzli, prema Banovićima, rekonstrukcija i elektrifikacija. 400 miliona eura, od čega možemo dobiti od EU 200 miliona eura bespovratnih sredstava. Sagradite nešto za 400, vratite kredit za 200. Je li vi uopće možete vjerovati da mi ovo nemamo jer neki ljudi misle da ovo nama ne treba”, ističe.

Najviše ga boli činjenica, dodaje minista, što su bh. djeca na međunarodnim takmičenjama daleko ispod prosjeka u Europi.

“Jedina djeca koja podižu naš prosjek na međunarodnim standardiziranim testiranjima su djeca koja su išla u vrtiće. Jedna od ključnih mjera Plana rasta je proširenje predškolskog obuhvata, ulaganja u vrtiće, obuka osoba koja će širom BiH učiti našu djecu da sustignu ostatak Europe. Da se za 20 godina naša djeca ponosno takmiče na tržištu rada diljem Europe. Ali SDA misli da to također nama ne treba. Ne čudi me, jer kad smo preuzeli kao Trojka vlast u Kantonu Sarajevo, zatekli smo vrtiće koji su bili izdane stranim ambasadama, stranim školama, vrtiće koji su bili ruševine, pogledajte na Grbavici ruševine, koje mi sad rekonstruiramo da vratimo našoj djeci. To su ljudi koji ne vjeruju da treba ulagati u našu djecu. I zato su srušili plan rasta, pod izgovorom da nismo imali 100%, nego nije njima dovoljno 97%. Strašno je ovo. I strašno je da je činjenica da smo odogovorili 70% kad govorimo o riječi kompromis, koja je iz nekog razloga BiH prljava riječ. Evo ja vam tvrdim da kompromis u BiH nije prljava riječ. BiH je zastavana na kompromisu. Vratite se u ZAVNOBiH i vidite šta tamo kaže. To je temelj BiH. Temelj BiH je dogovor. I svi koji pokušavaju da rade na dogovoru ne smiju odustati od toga, uključujući evo nas troje koji predstavljamo jednu političku snagu koja je snaga promjene”, smatra Forto.

“Politike iz Banje Luke i Mostara su status quo”

Postoji nešto u politici, nastavlja Forto, što se zove snage status quoa, snage promjene.

“SNSD i HDZ, kao što je Vesna Pusić, ugledna profesorica i ministrica vanjskih poslova koja je Hrvatsku vratila u Europu, kaže u BiH imate zadane koordinate, to je rekla prije par dana na jednoj emisiji, zadane koordinate. A dvije od tri zadane koordinate su status quo, to je politika iz Banje Luke, suluda politika kad govorimo o BiH, i politika iz Mostara koja je politika statusa quo, zadržavanja već osvojenih pozicija. Jedina promjena u BiH na nivou Federacije i na nivou države je Trojka. I šta se desi? Otvorimo pregovore. Šta se desi? U UN-u imamo priznajanje genocida. Šta se desi kad dođe Trojka? A drugi idu svojim kolosijecima. Trebat će vremena da mi te njihove kolosijeke okrenemo u Brisel i da ih okrenemo u borbu protiv korupcije, da ih okrenemo za sve ono što treba našim građanima. Ja sam jako ljut što moram uopće razgovarati o ovome, što neko nije mogao reći ‘glasat ću za ovaj Plan rasta, pa makar neka oni preuzmu te zasluge’. Rado bi mi podijelili zasluge za to. Jer mi pomažemo i kao Vlada Federacije, pomažemo i zajednicama koje nisu iz Trojke, pomažemo i drugim načelnicama. Znaju oni to dobro. Pitajte Kanton Sarajevo, pitajte SDA načelnike koliko su projekata dobili od Vlade KS. Kad je nešto dobro za građane, onda je dobro za građane. Sve drugo je šuplja priča. I ne dozvolite, nemojte nasjedati na to”, zaključio je Forto.

N1

Nastavi čitati

Najčitanije