Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Vodi računa o svom izgledu

Published

on

Moja supruga vodi računa o svom uljepšavanju, svom mirisu, svojoj higijeni i čistoći.

Moja supruga zna koliko uljepšavanje ostavlja velik i snažan utjecaj na srce njenog muža i koliko je čini njemu sve dražom i dražom. Zato njena odjeća, njen miris i njena čistoća odaju sliku žene koja poklanja veliku pažnju rim stvarima. Ona također zna da uljepšavanje ima veoma značajnu ulogu u očuvanju kreposti njenog muža, njegovom zadovoljstvu i željom za njom, a također u velikoj mjeri održava se i na lijep bračni život, te čvrstinu obruča ljubavi, naklonosti i inttimnosti.

Nećemo pogriješiti ako kažemo da u najvažnije uzroke muževe antipatije prema supruzi i pojave međusobnih nesuglasica spada zapostavljanje uljepšavanja žene pred mužem- a on ima najveće pravo na uživanje u tome. Šta više, dešava se da prođu dani i noći dok se neka žena pred svojim mužem pojavi lijepog i privlačnog izgleda.

Stvar zna biti daleko ružnija kada žena mužu ne dopušta da uživa u lijepoj odjeći, mirisu i kozmetici koju kupuje njegovim novcem ostavljajući to za svečane prilike kako bi se pred društvom isticala po svom šarmantnom izgledu.

Drugi, pak, s nestrpljenjem iščekuju nekakva svečana dešavanja kako bi, kradući poglede, mogli uživati u ženinim ukrasima i otmjenom izgledu. Kod drugih situacija zna biti daleko složenija tako da sami izmišljaju različite prigode kako bi suprugu vidjeli u njenim ukrasima.

Ovo je, bez imalo sumnje, nepravda koju ženu nanosi svome mužu i nedovoljan respekt njegovih prava, čime polahko ali sigurno potkopava svoju bračnu sreću.

Zbog toga se muž sve manje osvrće na svoju suprugu, a njegova želja za njom postaje sve slabija. Ovakvo suprugino ponašanje može dovesti do toga da njen muž padne i u grijeh gledajući u druge žene, ili da počne razmišljsti o braku s drugom ženom koja će razumjeti njegove emocije, zadovoljiti njegove prohtjeve i biti ukras za njegovo oko.

Može se desiti da čovjek upravo iz ovog razloga oženi drugu ženu, a prva tek tada shvati da se treba uljepšati i dotjerati. Kada je muž ugleda u takvom stanju, zbunjen zbog dva potpuno različita izgleda, pomisli da je ušao kod njemu strane nepoznate žene. Zbuni ga sva ta njena šarmantnost i elegancija za koju je mislio da je njegova žena ne posjeduje. Tada je, na njenu žalost obavijesti on ne bi ni pomišljao na ženidbu s drugom ženom da je prije mogao uživati u takvom izgledu.

Međutim, sama je sebi kriva.”

Šejh Ahmed el-Kattan, Allah ga sačuvao, kaže: ‹‹Allaha molim za svaku ženu koja se dotjeruje svome mužu muslimanu i time ga čuva od grijeha.››

Uljepšavanje jeste ibadet i ispravno sredstvo koje voli zdrava čovjekova priroda. Pametna žena jeste ona žena koja zna kako će pridobiti srce svoga muža o kako će uvijek izgledati kao nova žena u njegovom životu.

Slatka riječ je ukras, blistav osmijeh je šarm, ugodan miris ljupkosti, elegantna i privlačna haljina, šarmantan dodir kose, uspješan odabir jednostavnog nakita koji se slaže sa njenim tenom ili haljinom i besprijekorna higijena jeste čistost i ibadet. Pa ti si hurija na ovome svijetu i gospodarica dvoraca u svijetu uživanja, a sve sa Allahovom dozvolom.

Draga suprugo, nauči iz Kur’ana osobine hurije i započni utrku do srca svoga muža i njegov dunjaluk pretvori u džennet. Obuci za njega svilu, namiriši svoje tijelo i zapjevuši mu, kao što hurije pjevuše:

                       Žena koja ti je pokorna i s kojom si zadovoljan,                   

                                  Čedo zdravljem okićeno,

                       Sobica besprijekorno čista u kojoj ti je ugodno,

                       Ukusan zalogaj iz ruke najbolje kuharice,

                     Bolje ti je od nekoliko trenutaka u hladu visokih

                                       Dvoraca provedenih

                       Nakon kojih će doći kazna i vatra uzbuktala.

Pravo je čudo da neke žene u periodu svog menstrualnog ciklusa ne poklanjaju pažnju svom izgledu- ne čisti se svome mužu i ne uljepšava, misleći da menstrualni period označava barijeru i prepreku među supružnicima.

Gdje je ukras žene na njenom licu, njenoj kosi, njenoj haljini i mirisu?! Ima li kakve oprečnosti između toga i menstruacije?!

Naprotiv, tada ona treba da svome izgledu, svojoj ljepoti, ukrasima i mirisu poklanja mnogo više pažnje nego inače kako bi mužu nadomjestila njegovu potrebu.

O Allahove robinje, gdje je otmjen i privlačan izgled, i ugodan miris žene u periodu mjesečnice.

U knjizi ” En-Nisa” / ”Žene” od Ebul-Feredža, u značenju njegovih riječi, piše ovako: ”Najviše što se mužu kod supruge dopada, nakon lijepog morala i njene ljepote, jeste da vodi računa o svojoj ljepoti i svojoj čistoći, posebno stavljajući akcenat na detalje koji ističu njenu ljepotu: različite ukrase i oblačenje, i sve ostalo što odgovara prirodi čovjeka i što se mužu dopada kod nje. A neka se čuva koliko god može da mužev pogled padne na nešto što ne voli, kao što je nečistoća, neugodan miris i ružne promjene.”

El-Berkuki je rekao: ”Ljepota žene i njeno uljepšavanje jeste sredstvo za zadobijanje muževe naklonosti i zavođenja, a najvažniji od svih ukrasa jeste higijena. Zbog toga neka se žena pričuva da pogled čovjeka- mislim na njenog muža- spazi nešto što muj se ne dopada i što mu smeta, poput nečistoće, neurednosti, ružnog mirisa ili nečeg drugog ove vrste.”

Savjetujući kćerku, neka žena je kazala: ”Kćeri moja, nesmiješ zapostavljati higijenu svoga tijela, jer čistoća tijela učinut će te dragom mužu. Čistoća kuće popravlja tvoje raspoloženje, daje prijatniji izraz tvome licu, čini te ljepšom, voljenijom i poštovanijom. Zbog toga će te cijeniti tvoja porodica, prijatelji i gosti. Zadovoljstvo i raspoloženje prepoznat ćeš na svakom onom ko te vidi čistog urednog tijela i u čistoj i urednoj kući.”

Nažalolst, primjećujemo da mnoge žene nakon izvjesnog vremena provedenog u braku zapostavljaju ukrase i uljepšavanje. Moguće je da žena smatra da je sa godinama prevazišla potrebu za tim stvarima, jer to više nisu nekadašnji mladalački dani. Ovo je bez sunje veliki nemar i vrlo negativno razmišljanje.

Uljepšavanje mužu i dotjerivanje predstavlja ženinu obaveza i pravo njenog muža bez obzira što je možda već zašla u godine. Koliko muškaraca stupi u brak nakon pedeset i nešto godina života,, a sve iz razloga što je njegova žena zanemarila svoj izgled, ukrase i druga sredstva za uljepšavanje.

Ženina urednost i čistoća ogleda se u čistoći tijela i kože, higijeni zuba i usta, podvlačenju surme, obrezivanju noktiju i njihovom održavanju, uklanjanju dlaka ispod pazuha i sa stidnog mjesta.

Zato, žene muslimanke, uljepšajte se svojim muževima i namirišite! Znajte da je to najbolji vodič do muževog srca i jedan od najlakših i najefikasnijih načina ne samo u postizanju njegovog zadovoljstva već i u rješavanju vaših međusobnih problema.

Izvor: ”Ovo je moja supruga”

Autor: Isam b. Muhammed eš-Šerif

Za Akos ba izdvojila i pripremila: Amila D.

akos.ba

Svijet / Zanimljivosti

Kako je deportovani Bosanac “dobio” Švicarsku u Strazburu? Moraju mu još isplatiti skoro 20.000 KM

Published

on

By

Naredivši deportaciju državljanina Bosne i Hercegovine, Švicarska je prekršila njegova prava na porodični život, stoji u presudi Evrospkog suda za ljudska prava u Strazburu (ECHR).

Kako dalje stoji u presudi, državljanin BiH je bio u Švicarskoj osuđen na uslovnu kaznu zbog pokušaja prenosa 194 grama kokaina. Švicarski sud je tada donio odluku o petogodišnjoj zabrani ulaska u Švicarsku. Ovaj državljanin BiH, koji danas živi u Bijeljini, tako je morao da ostavi ženu i dvije male kćerke koje su ostale da žive u kantonu Cirih.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu navodi da švicarsko pravosuđe nije korektno “odmjerilo” šta je interes oca porodice od javnog interesa.

Dalje se navodi da je odluka švicarskog suda zasnovana isključivo na prirodi djela, ignorišući činjenicu da ta osoba više ne predstavlja prijetnju po javnu bezbjednost Švicarske.

Također, sama presuda švicarskog suda nije uzela u obzir druge okolnosti, kao što je relativno minorno krivično djelo, kao i to da nikada nije ranije osuđivan.

– Nisu uzeli u obzir ni to da je njegova supruga, iako srbijanskog porijekla, cijeli svoj život provela u Švicarskoj i ona je naturalizovana švicarska državljanka, baš kao i kćerke, navodi se u objašnjenu presude Suda za ljudska prava.

Također, sud u Strazburu je dosudio da Švicarska mora da isplati 10.000 eura (skoro 20.000 KM) odštete ovom čovjeku, kao i 15.000 eura (skoro 30.000 KM) na ime sudskih troškova, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Srbin poginuo u Ukrajini: “Sine moj, ponosan sam na tebe, dao si život u borbi protiv sotone i zla!”

Published

on

By

STRAHINJA Bjelica (30), Beograđanin koji se u Ukrajini dobrovoljno borio na strani ruskih snaga, poginuo je nedavno na ratištu, piše Blic. Mladić je rodbini često slao fotografije i snimke s ratišta. “Došli smo braniti Kosovo, ali u Ukrajini”, rekao je Strahinja na jednoj od snimki.

“Vidi bande. Idemo, radimo. Ljudi ne žele sjediti kući u miru, oni žele ići u rat”, govori 30-godišnjak u nastavku videa dok snima trojicu muškaraca u vojnoj opremi kako hodaju ispred njega.

Na drugoj snimci Beograđanin govori: “Braćo moja, kakva sam ja beba u kacigi. Kad odem tamo, kad me snajperist nacilja u glavu, napravit ću takvu facu i bit će mu žao pucati. Samo će me ozlijediti u nogu.”

Otac poginulog Srbina: Ponosan sam na tebe, sine, dao si život u borbi protiv sotone

Poslije Strahinjine smrti, njegova obitelj je objavila fotografije koje im je slao te na kojima pozira s ostalim vojnicima. Na društvenim mrežama se oglasio njegov otac Gavrilo.

“Neka ti je laka zemlja ratniče moj, neka te anđeli čuvaju kada nismo znali mi. Voli te tata”, napisao je otac u objavi na Fejsu gdje je podijelio Strahinjinu sliku.

Osim toga, njegov otac je ostavio komentar ispod jedne objave na TikToku: “Sine moj, ponosan sam na tebe, dao si život u borbi protiv sotone i zla. Kao što si mi i rekao da će mi biti ponos što ćeš da se boriš protiv fašista za slobodu i krst časni. Voli te otac!” napisao je.

U Srbiji je kazneno djelo sudjelovanje u ratu u stranoj državi

U Beogradu je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Na njoj se govorilo i o sudjelovanju građana Srbije u ratu.

Vlast je tada rekla da će svi građani koji se ne pridržavaju zakona biti sankcionirani, a od 2014. je sudjelovanje u ratu u stranoj državi u Srbiji kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora do 10 godina.

Preko 300 građana Srbije otišlo se boriti na strani Rusa, prema podacima Veleposlanstva Ukrajine iz prosinca 2018.

 

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Od 1. januara naplaćivat će i kese za voće

Published

on

By

Od 1. januara 2025. u Hrvatskoj će se naplaćivati lagane plastične vrećice koje se u rolama nalaze uglavnom na odjelima voća i povrća u trgovinama ili na štandovima na tržnicama.

Potvrdila je to jutros u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” na HRT-u Sanja Radović, načelnica Sektora za upravljanje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša.

“Ove lagane sada moraju biti označene porukom ‘Koristite vrećice štedljivo’ kako bi se potaknula svijest o odgovornom korištenju. A od 1. siječnja uvodi se obavezna naplata vrlo laganih plastičnih vrećica, ovih koje su često dostupne u rolicama u trgovinama. Trgovci će morati osigurati da su vrećice nalaze na mjestima gdje se namjenski koriste, poput odjela za voće i povrće, te će na tim mjestima morati biti jasno istaknuta cijena vrećica. Vrećice neće biti dopušteno prodavati na blagajnama”, rekla je Radović.

Koliko će vrećice koštati, nije poznato, cijena po kojoj će ih trgovci naplaćivati nije propisana, te će oni sami odlučivati o cijeni.

Podsjetimo, još od 1. januara 2022. u Hrvatskoj je zabranjeno stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje, prenosi Index.

Nastavi čitati

Najčitanije