Connect with us

BiH

Lijepe vijesti iz IDDEEA-e: Digitalni ID novčanik uskoro dostupan građanima BiH

Published

on

Hrvatski tehnološki startup Identity Consortium učestvovao je u izradi digitalne platforme za ID novčanik koji će građanima biti dostupan po završetku treće faze pilot projekta u Bosni i Hercegovini.

Projekt ‘Digitalizacija i inovacije u malim i srednjim preduzećima u BiH’ (EU4DigitalSME), čija sredstva su osigurala Evropska unija i Vlada Njemačke, provodi Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BIH), kroz saradnju s GIZ-om.

Iz navedenog projekta osigurana su sredstva za pilot projekt ‘IDDEEA platforma za digitalni identitet’, koji je postavio temelj za razvoj, implementaciju i korištenje digitalnog ID novčanika za sve građane Bosne i Hercegovine, piše Raport.

U okviru tog pilot projekta, u saradnji s kompanijom Adverta Pro d.o.o., Identity Consortium, pokretač sveobuhvatnog rješenja za digitalni identitet – Identyum, zadužen je za izradu jedinstvene platforme za upravljanje identitetom (pozadinskog sistema i mobilne aplikacije) koja će omogućiti građanima Bosne i Hercegovine kreiranje i korištenje digitalnog identiteta za identifikaciju, za autentikaciju na javnim i privatnim servisima, kao i za digitalno potpisivanje dokumenata.

Identyum će tako osigurati usklađenost Bosne i Hercegovine s najnovijim evropskim regulativama i time joj omogućiti lakšu integraciju u evropski digitalni ekosistem.

Direktor IDDEEA BiH Almir Badnjević izjavio je da je fokus Agencije digitalna transformacija i postizanje ciljeva održivog razvoja u kontekstu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

“Nastojimo unaprijediti svoje operacije i usluge u skladu sa zakonom, međunarodnim standardima i potrebama građana. Uspostavom digitalnog ID novčanika kroz ovaj pilot projekt činimo važan korak ka modernizaciji naših usluga, čime značajno unapređujemo interakciju građana s državnim institucijama i privatnim sektorom”, naveo je Badnjević.

Dodao je da im saradnja s Advertom Pro i Identyumom, kroz GIZ, omogućava da s punim povjerenjem kročimo u ovo novo doba digitalizacije, znajući da su naši podaci sigurni i da su usluge koje pružamo građanima pouzdane, efikasne te u skladu s najvišim standardima.

Platforma se izrađuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Vlade Njemačke, a njeno korištenje se očekuje u prvoj polovini 2025., saopćeno je iz IDDEEA-e.

BiH

Zastupnici NES-a u Parlamentu FBiH uputili inicijativu da najniža penzija iznosi minimalno 700 KM

Published

on

By

Nakon što su propali pregovori penzionera i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Klub zastupnika Narodnog evropskog saveza (NES) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnio je inicijativu kojom bi najniža penzija iznosila 700 KM.

U obrazloženju se navodi da je u FBiH u julu 2024. godine broj penzionera iznosio 450.169. Od ukupnog broja penzionera 252.000 penzionera prima minimalnu penziju. To znači da 56 posto penzionera živi na ivici siromaštva.

Najniža penzija u Federaciji uvećana je u aprilu 2024. godine za 6,5 posto tako da je sa 565,18 KM uvećana na 573,53 KM, a zajamčena penzija s 674,52 KM na 684,48 KM.

Inicijativa

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mjesec juli 2024. godine iznosi 2.977,80 KM. Pošto se radi potrošačkoj korpi za četveročlanu porodicu onda proizilazi da je za jednog člana potrebno 744 KM za podmirenje osnovnih životnih potreba.

Ako uporedimo potrošačku korpu i visinu minimalne penzije vidjet ćemo da minimalna penzija za penzionera koji živi sam pokriva tek 77 posto potrošačke korpe, dok za penzionera koji ima još jednog člana domaćinstva bez redovnih primanja, pokrivenost potrošačke korpe sa visinom penzije iznosi tek 38 posto. Zbog toga iniciramo donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije, kojim će se utvrditi najniža penzija za 2025. godinu u iznosu od 700 KM. To bi značilo povećanje najniže penzije za 22 posto.

Također je potrebno istim zakonom utvrditi usklađivanje penzija sa prosječnom platom u Federaciji Bosne i Hercegovine, što znači da će se penzije isplaćivati u uvećanim procentima koji će pratiti procente uvećanja prosječne plaće. Tako bi izbjegli sramotan odnos prema penzionerima i njihovo ponižavanje, jer se plate povećavaju u znatno većem iznosu od povećanja penzija, saopćili su z NES-a.

Nastavi čitati

BiH

Moamer Kasumović osuđen za bludničenje nad maloljetnikom: Dobio godinu zatvora koju je otkupio

Published

on

By

Glumac Moamer Kasumović osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludničenje nad maloljetnikom, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Na osnovu evidencija Tužilaštva KS informiramo vas da se protiv navedene osobe vodio postupak zbog krivičnog djela bludne radnje koji je pravosnažno okončan pred Općinskim sudom u Sarajevu. Oglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine”, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ovu informaciju prvi je objavio Raport koji navodi da je nakon predstave Beogradskog narodnog pozorišta “Tiho, tiše”, koja je izvedena u sklopu 6. Sarajevo Festa 16. septembra, u Narodnom pozorištu Sarajevo, upriličen razgovor o predstavi koja govori o vršnjačkom nasilju.

Pišu da je tokom tog razgovora iz publike ustao mladić te šokirao sve svojom izjavom. On je, između ostalog, rekao da je bio žrtva pedofilije kada je imao 14 godina, a da je počinilac poznati glumac. Iz publike su ga pitali o kome se tačno radi, na šta je mladić odgovorio – Moameru Kasumoviću (43).

Slučaj se dogodio 2021. godine, a nakon toga je uslijedila prijava i sudski proces koji je rezultirao presudom u kojoj je Kasumović dobio godinu dana zatvora.

S obzirom da zakon dopušta da se može “otkupiti” do godine zatvora (jedan dan oko 100 KM), pretpostavlja se da je bh. glumac to i učinio zbog čega nikada nije otišao iza rešetaka. Raportu iz Općinskog i Kantonalnog suda nisu željeli govoriti o ovom slučaju.

Nastavi čitati

BiH

Parlamentarcima je najbolje: Na posao ne dolaze, a primaju platu i do 7.000 KM

Published

on

By

Moto naših političara je da se ništa ne uradi, a to ništa dobro naplati. Uprkos tome najplaćeniji su u regiji jer oni platu ne zarade, već je dobiju na poklon

Plate naših “izabranika”, političara, ministara, zastupnika, premijera su i do šest puta veće u odnosu na prosječna primanja građana. Iako zvuči nerealno, oni nemaju nikakvu odgovornost za rad, nerad, ispunjeno, neispunjeno. Plate su tu bez obzira na njihovu efikasnost.

Radio, ne radio

Prema podacima CIN-a, plata Denisa Bećirovića, kao člana Predsjedništva, iznosi 6.491 KM. Željka Cvijanović ima čak 6.636 KM, dok je “najskromniji” Željko Komšić sa 6.183 KM. Na jednako visokoj nozi žive i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji u zbiru (komisije, putovanja) imaju primanja približno 6.000 KM mjesečno. Visoku platu od 6.569 maraka ima i predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, dok ministri na nivou BiH imaju plate otprilike 5.600 KM. Kako se spuštamo prema nižim nivoima vlasti, tako i plate funkcionera padaju. Milorad Dodik nije objavio podatak o tome kolika mu je plata kao predsjednika RS-a, ali ona je u prošlom mandatu na ovoj funkciji (2014-2018) iznosila gotovo 5.000 KM. Radovan Višković, kao premijer RS-a, ima bruto platu od 4.700 KM. Ministri u entitetu RS, s druge strane, imaju plate u prosjeku 3.480 KM. Nešto skromniju platu ima premijer Federacije Nermin Nikšić koja doseže približno 3.500 KM. Identična primanja ima i Lidija Bradara kao predsjednica entiteta. Kada je riječ o zastupnicima u Parlamentu FBiH, njihove plate kreću se između 3.500 i 4.000 KM.

Sociolog Esad Bajtal odavno je shvatio da moralni integritet kod većine onih koji su u BiH političari ne postoji.

Esad Bajtal: Plata bi se morala zaraditi

– Već ne znam treba li o tome išta misliti, je li to očigledno, dakle, sama činjenica da te paralele pokazuju to što pokazuju dovodi u pitanje moralni moment onoga što se ovdje zove plata. To bi moralo da se mijenja, a prije svega u jezičkoj ravni. Kad bi se to zvalo zarada, kad bi se plata zvala zarada, pitanje je da li bi nezarađeno moglo da se isplaćuje kao zarada na taj način na koji se isplaćuju plate, tako apsurdno, paradoksalno, neshvatljivo, iracionalno, kaže Bajtal.

Iz BiH se ne odlazi. Odavde se bježi. U takvoj atmosferi naravno da mogu raditi to što rade, smatra Esad Bajtal

Dodaje kako se to pokazalo “na brojnim sjednicama, analizama učinaka u prošlim godinama, donesenih zaključaka, zakona ovoga ili onoga…”

Nastavi čitati

Najčitanije