Connect with us

BiH

Izetbegović: SDA raste – među najvažnijim rezultatima Velika Kladuša i konačan odlazak Fikreta Abdića…

Published

on

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je večeras da je ova stranka zabilježila porast broja glasova, kako su i nagovijestili.
– Imamo svoje razloge za proslavu, ali naravno slaviti nećemo s obzirom na tragediju koja je pogodila BiH – naveo je te izjavio još jednom saučešće porodicama nastradalih i brz oporavak pogođenim poplavama.
On je podsjetio kako je SDA na prethodnim lokalnim izborima osvojila 26 načelničkih pozicija, dok je na ovim osvojila novih deset, a izgubila dvije.
 U USK smo osvojili Ključ, u TK Gradačac, Gračanicu, Kalesiju, Sapnu, Kladanj i izgubili Banoviće. Dakle, od 13 općina u TK, SDA je osvojila osam. ZDK, osvojili smo Maglaj, Zavidoviće, Žepče. Od 12 općina u ovom kantonu, SDA je pobijedila u devet. U SBK smo zadržali svih pet načelničkih pozicija – započeo je Izetbegović.
U Posavskom kantonu, dodaje, očekuju pobjedu u Odžaku nakon glasova iz Inostranstva.
– U Velikoj Kladuši pobijedio je kandidat kojeg je podržala i SDA. U KS smo zadržali Hadžiće, Vogošću i Trnovo. Kandidat u Novom Gradu kojeg smo podržali zajednički je pobijedio. Nažalost, izgubili smo Ilijaš. U sarajevskim općinama SDA je zabilježila jaki porast broja glasova za općinska vijeća – govori.
Ističe kako je trend jasan iako ne znaju precizne brojeve.
–  U Mostaru i Brčko distriktu bilježimo jako dobre rezultate. Srebrenicu smo, nažalost, izgubili – kazao je Izetbegović.
Poručuje kako se SDA vraća na pozicije kada je ustvari bila i najjača.
– Trojka je faktički pokazala šta ne zna, mi smo samo to potcrtali. To je jedna loša, nespretna vlast kojoj jednostavno ne ide. Naša su predviđanja bila precizna. Desilo se ono što smo rekli da će se desiti. Ukoliko Trojka nastavi ovako može očekivati samo da će biti pometena na narednim izborima.
U KS pada NiP unatoč tome što je uspio u Ilijašu i Ilidži, u ostatku BiH nestaje. SDP je jedna stara, dobro ukorijenjena stranka. Oni će uvijek imati svoje glasačko tijelo. NiP će biti jedna od stranaka koje nestaju – rekao je predsjednik SDA.
Od pobjeda koje je SDA ostvarila noćas, nije mogao precizirati koja mu je draža.
– Žepče i Odžak su zanimljive pobjede, neočekivane.  Ali Gradačac, Gračanica, Ključ, Velika Kladuša i konačan odlazak Fikreta Abdića… – govori on.
Na pitanje novinara, osvrnuo se i na pobjedu Ibre Berila u Općini Trnovo.
Što se tiče Trnova, ne znamo da li je Berilo to nešto radio za sebe. To će se pokazati. Ono što je sigurno jeste da je uradio dobar posao za narod u Trnovu i otud ovakvi rezultati – odgovorio je.
Iz Republike Srpske, dodaje, nemaju još dovoljno podataka.
– Ono što je generalno jasno jeste da SDA raste svuda – zaključio je.

BiH

Izdato narandžasto upozorenje zbog jakih padavina u srijedu, radi se o nekoliko područja BiH

Published

on

By

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za nekoliko dijelova naše zemlje zbog najavljenih jakih padavina u srijedu.

Jače padavine se očekuju na zapadu, sjeveru i istoku Hercegovine i na jugozapadu te u dijelu centralne Bosne.

Tačnije, upozorenje je izdato za period od jedan sat ujutru do 11 sati.

Uz jaču kišu prognozira se između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, a upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima. Moguća je pojava bujičnih potoka i klizišta.

“Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija.

Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode”, navodi se u preporukama Svjetske meteorološke organizacije.

Nastavi čitati

BiH

Otac pronašao mrtvu kćerku u Tuzli, istražitelji utvrđuju uzrok smrti

Published

on

By

U porodičnoj kući u naselju Tušanj u Tuzli nešto iza ponoći muškarac je pronašao beživotno tijelo svoje kćerke, a istražitelji trenutno utvrđuju uzrok smrti.

Policijskoj stanici Policijskoj stanici Centar, noćas oko 1:15 sati, prijavljeno je od muške osobe (1960) iz Tuzle, da je u svojoj porodičnoj kući u Tuzli, zatekao beživotno tijelo svoje kćerke F. M. (1993).

“Po navedenoj prijavi postupili su policijski službenici koji su izašli na lice mjesta i potvrdili navode prijave, o čemu je odmah obaviješteno Kantonalno tužilaštvo. Uviđaj i druge potrebne radnje na mjestu događaja, u cilju utvrđivanja okolnosti navedenog događaja poduzimaju istražitelji Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP TK i kantonalni tužilac”, kazala je glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Adnana Sprečić.

Dežurni tužilac i istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Tuzla obavljaju uviđaj u porodičnoj kući na širem području naselja Tušanj u Tuzli.

“Tokom uviđaja je utvrđeno da je žena imala povredu u predjelu potiljka glave. Danas će biti izdata naredba za obdukciju tijela kako bi se utvrdili tačni uzroci smrti”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

U toku su sve potrebne istražne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti koje su dovele do smrti ove osobe.

Klix

Nastavi čitati

BiH

Dino Begić izgubio trudnu suprugu (28) u poplavi: “Najgore je to što je Dalal vidjela smrt svoje majke”

Published

on

By

Obilne padavine prouzrokovale su strašne poplave u Bosni i Hercegovini, a najteže pogođena područja uključuju Jablanicu, Kiseljak, Fojnica i Vareš. Nažalost, u ovoj katastrofi je život dosad prema zvaničnim informacija 16 osoba.

Stanje je teško u više gradova BiH, ali ubjedljivo je najteže u Jablanici. Potresna svjedočanstva ljudi koji su gubili svoje domove i svoje najmilije najviše dolaze iz ovog malog bosanskohercegovačkog grada.

Dino Begić (30) je izgubio suprugu zbog bujičnih poplava koje su pogodile područje blizu Jablanice. Teško mu je bilo pričati o svojoj tragediji, koja je rezultirala smrću njegove trudne supruge, Ajle, koja je imala 28 godina.

Bila je u sedmom mjesecu trudnoće i ostavila je iza sebe petogodišnju kćerku Dalal, koja je uspjela preživjeti tokom poplave.

“Ne znam ni sam kako se osjećam. Ne znam šta bih vam rekao. Moram se nekako držati zbog svoje djevojčice. I dalje sam u šoku. Trenutno prolazim kroz život kao da sanjam. Osjećam potrebu da plačem, ali ne mogu, izuzetno mi je teško, ali… to je život. To je sudbina,” rekao je potreseni Dino Begić (30) za 24sata.

“Cijela borba počela je negdje oko ponoći. Babo i ja smo izašli iz kuće da bismo čistili obližnji potok kraj kuće kako nam voda ne bi ušla unutra. Bila je to toliko jaka kiša da ništa nismo vidjeli. Tad sam zadnji put vidio suprugu živu. Njih smo ostavili u kući, a curica Dalal (5) je spavala” objasnio je. Nadalje, ispričao je kako su se borili s potokom kako bi spasili kuću, dok je Ajla spremila kćerku za evakuaciju.

“Deblo je palo na nju i prignječilo je. Mala se spasila, a kako, to samo dragi Bog zna. Bila je sva krvava i teško povrijeđena, pa smo je vodili u Konjic na šivanje. Puna je ogrebotina, ali ono najgore je to što je vidjela smrt svoje majke”, ispričao je Dino. Dodaje kako su on i preminula supruga jedva čekali drugo dijete. “Nosila je još jednu curicu. Bili smo jako sretni što će nam se porodica proširiti. Neku noć su kćerka i ona slagale neku robicu koju su kupile za bebu. Spremala se za porod koji se bližio”, govori dalje. Naime, kuća im je u potpunosti uništena te se trenutno nalaze kod njegove tetke.

“Kuće kao da nikad nije ni bilo. Imali smo lijepu kuću na dva sprata. Ali šta nam to sve vrijedi. Živjeli smo dobro, ali nas je pogodila ova teška sudbina. Mala niti ne spominje niti pita za mamu. Svjesna je svega. Konzultirao sam se s nekim doktorima kako bismo dobili psihološku pomoć. Kćerka je jako vezana za mene, a sad nakon svega želi stalno biti sa mnom. Stalno mi je u krilu i ne želi se maknuti. Nadam se da ćemo nekako prebroditi sve. Imam porodicu koja mi pomaže jer smo jednostavno ostali bez svega. U nekoliko sati. I bez doma i bez najbliže porodice”, ispričao je shrvano.

“Nisam ih uspio vidjeti jer nisam mogao do njih. Kad je žena vidjela da kuća neće izdržati i da se mora povući, odlučila je izaći iz nje”, opisuje Dino kobnu noć. Supruga se htjela sakriti u susjednoj garaži koja nije bila na direktnom udaru, ali dok se pokušala domoći spasa, udarilo ju je deblo.

“Nedostajao je taj jedan korak, i ona bi sad bila ovdje s nama. Taj mali, sitni, ali kobni korak. Malu je držala za ruku, ali udarac ih je odvojio”, dodaje Dino.

 

Nastavi čitati

Najčitanije