Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Oluja Ashley samo što nije stigla do Europe: Strahuje se od poplava i snažnih vjetrova

Published

on

Izdano je žuto upozorenje za cijelu Škotsku i Sjevernu Irsku, te dijelove sjeverozapadne Engleske i Walesa.

Prva sezonska oluja u zoni sjevernog Atlantika uskoro bi trebala doći do obala Irske i Škotske. Atlantske oluje uobičajene su tijekom kasne jeseni i zime, a pogađaju zapadnu Europu. Jake oluje rjeđe su i moraju se pomno pratiti zbog potencijalnog velikog utjecaja na naseljena i obalna područja. Oluja koja dolazi nosi ime Ashley. Tijekom današnjeg dana krenula se značajnije formirati u središtu sjevernog Atlantika i to ispod impresivne, snažne mlazne struje vjetra koji doseže maksimalne visine. Vjetrovi viših razina dodatno će se pojačati kako se oluja u nedjelju bude približavala Irskoj i Škotskoj, piše Večernji list.

To se događa zbog jakog gradijenta tlaka i temperature između sustava visokog tlaka nad kontinentalnom Europom i dubokog gornjeg dna te brze površinske ciklogeneze koja se formira nad Atlantikom. Razlika u tlaku stvorit će ove jake vjetrove u visini, za koje se predviđa da će premašiti 300 km/h.

S visokim tlakom nad kontinentalnom Europom i dubokim niskim nad Atlantikom, između te dvije strukture javlja se snažna mlazna struja. Zapadnom Europom proširit će se jak jugozapadnjak, u višim predjelima pojačan vjetar. Severe Weather Europe navodi kako je jedna dobra stvar što će letovi koji dolaze iz Sjedinjenih Država u Europu iskoristiti ove jake vjetrove te će biti brži od onih koji idu u suprotnom smjeru. Očekuje se da će razvoj nove oluje biti prilično brz i značajan.

Također, postoji velika mogućnost da bi oluja mogla postići snažan maksimum vjetra poznat kao sting jet. Severe Weather Europe pojašnjava kako bi na nekim područjima vjetrovi mogli biti posebno intenzivni. Druga prijetnja su značajni valovi koji se obično povezuju s najintenzivnijim sjevernoatlantskim olujama. Visoki valovi pogodit će dijelove Irske, Škotske te Hebride. Najviši valovi mogli bi doseći visinu od 10-12 metara i dovesti do obalnih poplava. Oluja će se u nedjelju postupno kretati prema sjeveroistoku, najvjerojatnije putujući preko krajnjeg sjeverozapada Škotske prema Farskim otocima. Uz to, očekuju se i velike količine oborina.

Izdano je žuto upozorenje za cijelu Škotsku i Sjevernu Irsku, te dijelove sjeverozapadne Engleske i Walesa. Vlasti na sjeverozapadu Škotske upozoravaju na opasnost po život od velikih valova i jakog vjetra. Usto, postoji velika mogućnost za nestanak struje u tom području, što bi moglo utjecati na pokrivenost mobilne mreže. Izgledni su prekidi ili otkazivanja cestovnog, željezničkog, zračnog i trajektnog prometa, kao i zatvaranje cesta i mostova.

Svijet / Zanimljivosti

Skandal u Srbiji, dječaka Abdulaha ignorisali kao pobjednika: “Ovo je diskriminacija”

Published

on

By

Na Krosu RTS-a održanom 12. oktobra 2024. u Leskovcu, dječak Abdulah Šehović iz Novog Pazara osvojio je prvo mjesto u trci za učenike prvih razreda na 500 metara. Međutim, uprkos zasluženom trijumfu, njegovo ime nije spomenuto prilikom službenog proglašenja pobjednika.

Umjesto njega, na pobjedničkom postolju našla su se tri druga dječaka dok je Abdulah ostao po strani, iako je dobio diplomu i medalju za osvojeno prvo mjesto, piše portal Sandžak Danas.

Incident je dodatno potkrijepljen fotografijom koja jasno pokazuje da Abdulah nije bio prisutan na pobjedničkom postolju.

Na fotografiji se vide druga tri dječaka, dok Abdulaha nema, uprkos tome što je zvanično osvojio prvo mjesto. Isto je ponovljeno i u prilogu RTS-a.

Mnogi korisnici društvenih mreža smatraju da se ne radi samo o propustu RTS-a, već o mogućoj sistemskoj diskriminaciji prema Bošnjacima u Srbiji.

Roditelji Abdulaha Šehovića tvrde da ovo nije izolovan slučaj i da je njihov sin namjerno izostavljen iz službenog proglašenja i ceremonije dodjele medalja.

“Ovo je direktna diskriminacija. Naš sin je zaslužio da stoji na pobjedničkom postolju, ali je sistemski sklonjen. Ovo nije samo greška novinara RTS-a, već odraz šireg problema u društvu”, ističu ogorčeni roditelji.

Na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja pod hashtagovima #stop #diskriminacija #sport #rts #srbija #rtskros, gdje građani izražavaju svoju podršku Abdulahu i osuđuju ovakav vid diskriminacije.

“Ovakav postupak šalje pogrešnu poruku ne samo našem djetetu, već i svoj djeci koja se trude i postižu izvanredne rezultate. Djeca su djeca, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru ili ime. Abdulah je bio prvi i njegovo ime mora biti spomenuto!”, ističu roditelji.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Meteorolozi iz bh. susjedstva upozoravaju: “Stiže velika promjena, ledeni val je pred vratima”

Published

on

By

Dok će većina regiona doživjeti značajan pad temperature, u planinskim krajevima i na sjeveru zemlje mogući su prvi ozbiljniji snježni nanosi.

Ovo upozorenje je posebno izdato za Hrvatsku, a prema novoj vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Hrvatsku u narednim danima očekuje promjenjivo vrijeme, slično kao i danas. No, nešto veće promjene osjetit će već pred kraj oktobra. U nadolazećim danima, temperature će se postupno mijenjati, dok će različiti dijelovi zemlje osjetiti specifične vremenske prilike, od kiše i vjetra do povremenih sunčanih razdoblja, piše Večernji.hr.

Ali, prema prognozama na aplikaciji wxcharts.com i informacijama s popularne stranice “Pogled na klimu i njene promjene by Dino Dundić”, Hrvatsku krajem oktobra čeka iznenadni nalet Polar Vortexa, koji bi mogao donijeti pravo zimsko vrijeme s temperaturama koje će pasti ispod prosjeka.

Hrvatskoj će subota, 19. oktobra 2024. godine donijeti kišu, osobito u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, dok će se u nedjelju vremenski uvjeti stabilizirati, uz sunčana razdoblja i nešto niže temperature, posebno ujutro.

Juga će postupno slabiti, a u nedjelju se očekuje buđenje bure na sjeveru.

A ovo je prognoza za BiH do utorka:

subotu 19.10.2024., pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Padavine uglavnom u Hercegovini, zapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Poslije podne u Bosni postepeno smanjenje oblačnost. Vjetar slab na sjeveru zemlje sjeverni i sjeveroistočni, a u ostalim područjima južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 20, na jugu zemlje do 23 °C.

 

nedjelju 20.10.2024., jutro umjereno do pretežno oblačno uz postepeno razvedravanje. Vjetar slab uglavnom sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 14 do 20, na jugu zemlje do 24 °C.

 

ponedjeljak 21.10.2024., sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 15 do 20, na jugu zemlje do 24 °C.

utorak 22.10.2024., sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a dnevna od 16 do 21, na jugu zemlje do 24 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Ćevabdžinica bivšem radniku mora platiti 133.000 eura odštete za prekovremeni rad i neiskorišteni godišnji odmor, 15 godina nakon otkaza

Published

on

By

Najviši švicarski sud presudio je u korist bivšeg zaposlenika ćevabdžinice pa mu sad ćevabdžinica, 15 godina nakon što je dao otkaz, mora isplatiti odštetu u iznosu od 133.000 eura za prekovremeni rad i neiskorišteni godišnji odmor.

Za prekovremeni rad i neiskorišteni godišnji odmor čovjek iz kantona Vaud 15 godina nakon otkaza dobiva 125.000 franaka (što je protuvrijednost oko 133.000 eura). Savezni sud presudio je u korist bivšeg zaposlenika ćevabdžinice, pišu švicarski mediji. Osim odštete, poslodavac mora platiti i sudske troškove od 5000 franaka (oko 5300 eura), piše Fenix magazin.

Prema izvješću sa suda, muškarac je radio na pola radnog vremena kao pomoćni radnik u kuhinji tri i pol godine prije nego što je dao otkaz 2009. Nekoliko godina kasnije pokrenuo je sudski postupak kako bi dobio naknadu za neplaćeni rad. Prema pisanju švicarskih medija, Savezni sud je potvrdio odluku nižeg suda, koji je iskaze svjedoka u korist muškarca smatrao vjerodostojnima.

U sličnim slučajevima u Njemačkoj, međutim, često nije bilo dodatnog plaćanja. Ako poslodavac ne isplati plaću, zaposlenici i honorarci moraju brzo reagirati. Zaposlenici trebaju pisanim putem upozoriti poslodavca i odrediti mu rok. Ako ne dobijete novac, može se podnijeti platni nalog ili zahtjev za plaću Radnom sudu. Ako su isplate neizmirene najmanje dva mjeseca, rad se može odbiti sve dok je to priopćeno u pisanom obliku.

Freelanceri također trebaju pismeno upozoriti klijenta. Ako to nema učinka, jedina opcija je ići na građanski sud za platni nalog ili tužbu za plaću. Moraju se poštovati razdoblja isključenja i trogodišnji rok zastare. Sličan je postupak i kod ugovora o radu na određeno vrijeme, pri čemu morate upozoriti ugovornog partnera i po potrebi poduzeti pravne radnje.

Nastavi čitati

Najčitanije